Categoric cel mai bun tort cu mere și cremă de vanilie cu mascarpone din câte am mâncat și făcut vreodată.
Deși la prima vedere pare destul de complicat nu este deloc, doar că necesită să respectați câțiva pași întocmai. Chiar dacă pare un tort destul de elevat și greu de preparat ingredientele sunt simple și la îndemâna tuturor, așa că nu vă faceți griji de costuri.
Crema fină de vanilie cu mascarpone și merele ușor caramelizate alături de un blat cu nucă sint combinațiile perfecte pentru un desert spectaculos și plin de arome de toamnă.
Așadar acum vă invit a rămâne alături pentru lista ingredientelor dar si a modului de preparare pas cu pas pentru o reușită garantată.
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente pentru blat:
4 albușuri
1 prăfoșenie sare
100 g zahăr tos
50 g faină albă tip 000
100 g nucă măcinată
40 g nucă tocată grosier
Ingrediente pentru stratul de mere:
1,5 kg mere gata curățate fără coajă și fără cotor
100 g zahăr tos
Ingrediente pentru crema de vanilie:
300 ml lapte cu 3,5% lapte
4 gălbenușuri
35 g amidon alimentar
100 g zahăr tos
Un praf de sare
1 linguriță extract de vanilie
250 g mascarpone
Ingrediente pentru decor:
1 măr mare
100 g sos caramel
100 g frișcă gata bătută (Opțional)
Câțiva sâmburi de nucă
Mod de preparare pentru mere
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade celsius.
Tapetăm fundul unei tăvi cu hârtie de copt și punem un inel de 22 cm. Tăiem merele felii cât putem de subțiri și le așezăm straturi intermitente cu zahărul pe hârtia de copt.
Dăm la cuptor acoperit cu un capac pentru o oră. Ar cam trebui să se înmoaie și să se unească feliile de mere. În cazul in care nu sunt suficient de legate le mai lăsăm 10-15 minute. Scoatem din cuptor și le lăsăm să se răcească complet.
Mod de preparare pentru blat:
Într-un castron amestecăm făina cu nuca măcinată și nuca tocată grosier.
Tapetăm fundul unei tavi de cuptor cu hârtie de copt.
Batem albușurile spumă cu praful de sare iar când lasă forme ușoare la suprafață adăugăm treptat zahărul și continuăm să batem până obținem o spună fermă iar zahărul este complet topit.
Încorporăm în două tranșe amestecul de nuci cu făina și amestecăm ușor cu ajutorul unei spatule cu mișcări largi până se omogenizează.
Turnăm intr-o formă cu diametrul de 22 de cm pe tava tapetată cu hârtia de copt și dăm la cuptor pentru 15-18 minute (180 grade) sau până trece testul scobitorii. Transferăm pe un grătar și lăsăm să se răcească complet.
Mod de preparare pentru crema de vanilie:
Într-un castron amestecăm gălbenușurile cu 100 ml de lapte, amidonul și dăm deoparte.
Punem laptele cu zahărul, extractul de vanilie intr-o crăticioară și când începe să clocotească adăugăm în for subțire compoziția de gălbenușuri amestecând încontinuu până se îngroașă. Dăm deoparte și amestecăm ocazional până se răcește pentru a nu face pojghiță.
Când s-a răcit Încorporăm mascarponele treptat și amestecăm până obținem o cremă fină și lucioasă.
Curățăm mărul de coajă și semințe, îl tăiem în 8 felii pe care le punem împreună cu sosul caramel intr-o crăticioară la foc mic pentru 7-8 minute. Nu trebuie să le fierbeți mai mult să nu se înmoaie foarte tare. Lăsăm să se răcească complet.
Răsturnăm blatul peste compoziția de mere și inversăm astfel încât merele să fie deasupra. Dezlipim cu grijă hârtia de copt.
Turnăm crema peste mere si o nivelăm. Dăm la rece.
Punem merele deasupra, opțional frișcă și sâmburii de nucă. Să aveți poftă bună!