Tare de mult nu am mai făcut un desert festiv, așa că astăzi i-a venit rândul și am pregătit un Tort Guatemala – Blat umed de ciocolată, mousse de zmeură și fistic un deliciu de sărbătoare căruia nu îi poți rezista.
Blat umed de ciocolată care efectiv se topește în gură și două mousse-uri fine cu ingrediente de cea mai bună calitate. Deși probabil mulți vor avea de obiectat vis-a-vis de cantitatea de zahăr, vă garantez că nu este multă și că este perfect echilibrat.
Combinația de zmeură cu fistic și ciocolată este una din cele mai reușite și mai delicioase din câte am mâncat vreodată, așa că e musai să îl pregătiți și dumneavoastră acasă pentru familie și prieteni.
Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor dar și a modului de preparare detaliat pas cu pas.
Pentru pasta de fistic dacă doriți să o faceți în casă, vă las rețeta aici sau click pe fotografie.
Ingrediente pentru blat:
Ingrediente Mousse de fistic:
Ingrediente mousse de zmeură:
Ingrediente ganache de ciocolată:
Mod de preparare pentru blat:
Preîncălzim cuptorul la 170 de grade.
Tapetăm fundul a 2 tăvi de 22-23 cm diametru cu hârtie de copt.
Cernem făina cu cacaua, praful de copt, sarea și bicarbonatul într-un castron. Dăm deoparte.
Uleiul împreună cu smântâna și extractul de vanilie le mixăm într-un castron până obținem o compoziție similară maionezei.
Punem zahărul împreună cu untul într-un vas și îl mixăm până se deschide la culoare. Adăugăm ouăle și gălbenușul pe rând, mixând ușor până la încorporare. Nu mixati la viteză mare și nici prea mult că se va tăia.
Simultan în 3 tranșe adăugăm câte o parte din compoziția de smântână și una din amestecul de faină amestecând ușor cu un tel, o spatulă sau cu un robot de bucătărie la viteza cea mai mică. Mare atenție viteza e importantă, așa că nu trișați, că blatul nu va mai ieși cum trebuie.
Încorporăm cafeaua musai fierbinte și o încorporăm tot la viteză mică sau cu spatula.
Turnăm în mod egal în cele 2 tăvi și dăm la cuptor pentru 45 de minute sau până trece testul scobitorii.
Scoatem tăvile din cuptor și le lăsăm 20 de minute să se tempereze în tăvile în care s-au copt după care transferăm cu tot cu hârtia de copt pe un gratar și le lăsăm să se răcească complet. Apoi le punem în frigider pentru o oră ca să le putem felia mai ușor.
Cum batem frișca?
Punem smântâna pentru frișcă împreună cu zahărul pudră într-un castron si cu ajutorul unui robot de bucătărie batem până se întărește. Mare atenție nu bateți prea mult că roșcați să se taie. Eu am bătut toată frișca pentru ambele mouss-uri, apoi am împărțit-o.
Mod de preparare pentru mousse-ul de zmeură.
Punem gelatina la hidratat în apa rece.
Zmeura împreună cu zahărul le punem într-o cratiță la fiert pe foc mic pentru 5-6 minute.
Trecem zmeura fierbinte printr-o sită pentru a scoate sâmburii afară.
Adăugăm gelatina hidratată și ciocolata, amestecăm până se topește. O lăsăm să ajungă la temperatura camerei amestecând la fiecare 5 minute pentru a nu face pojghiță. Când deja compoziția este rece și capătă consistența smântânii, este semn că poate fi pregătit mousse-ul. În caz că se întărește o putem pune ușor deasupra flăcării aragazului și o readucem la consistența smântânii.
Adăugăm frișca bătută în 3 tranșe amestecând ușor astfel încât să nu scoatem aerul din frișcă. Acest pas îl facem înainte de a asambla.
Mod de preparare pentru mousse-ul de fistic:
Punem gelatina la hidratat în apa rece.
Punem laptele la înfierbântat. Oprim focul, adăugăm ciocolata și gelatina hidratată, lăsăm 2-3 minute după care omogenizăm.
Adăugăm pasta de fistic și puțin colorant alimentar verde.
Când deja compoziția este rece și capătă consistența smântânii, este semn că poate fi pregătit mousse-ul. În caz că se întărește o putem pune ușor deasupra flăcării aragazului și o readucem la consistența smântânii.
Adăugăm frișca bătută în 3 transe amestecând ușor astfel încât să nu scoatem aerul din frișcă. Acest pas îl facem înainte de a asambla.
Asamblare Tort Guatemala – Blat umed de ciocolată, mousse de zmeură și fistic
Tăiem blaturile în 2 părți egale. Punem într-un inel cu folie de acetat: un blat, mousse de zmeură, nivelăm, al doilea blat, mousse-ul de fistic, nivelăm, al treilea blat, mousse-ul de zmeură, nivelăm și ultimul blat. Presăm ușor după fiecare blat astfel încât să facă priză și să se lipească bine. Dăm la rece pentru 6 ore sau peste noapte.
Mod de preparare pentru ganache:
Punem smântâna la înfierbântat, adăugăm ciocolata, lăsăm 3 minute după care omogenizăm.
Lăsăm să se răcească complet după care batem până se spumează. Nu bateți prea mult că roșcați să se taie.
Apoi îmbrăcăm tortul și îl ornăm cu zmeură, fistic sau după imaginație.
Spor la treabă și să vă fie de folos!!!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.