Tort Guatemala – Blat umed de ciocolată, mousse de zmeură și fistic

( 4.7 out of 5 )
Loading...
Tort Guatemala - Blat umed de ciocolată, mousse de zmeură și fistic
  • -18 pServings+
  • 60 mTimp de preparare
  • 40 mTimp de gatire
  • 1:40 hGata in
Print Recipe

Tort Guatemala – Blat umed de ciocolată, mousse de zmeură și fistic

Tare de mult nu am mai făcut un desert festiv, așa că astăzi i-a venit rândul și am pregătit un Tort Guatemala – Blat umed de ciocolată, mousse de zmeură și fistic un deliciu de sărbătoare căruia nu îi poți rezista.

Tort Guatemala - Blat umed de ciocolată, mousse de zmeură și fistic

Blat umed de ciocolată care efectiv se topește în gură și două mousse-uri fine cu ingrediente de cea mai bună calitate. Deși probabil mulți vor avea de obiectat vis-a-vis de cantitatea de zahăr, vă garantez că nu este multă și că este perfect echilibrat.

Tort Guatemala - Blat umed de ciocolată, mousse de zmeură și fistic

Combinația de zmeură cu fistic și ciocolată este una din cele mai reușite și mai delicioase din câte am mâncat vreodată, așa că e musai să îl pregătiți și dumneavoastră acasă pentru familie și prieteni.

Tort Guatemala - Blat umed de ciocolată, mousse de zmeură și fistic

Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor dar și a modului de preparare detaliat pas cu pas.

Tort Guatemala - Blat umed de ciocolată, mousse de zmeură și fistic

Pentru pasta de fistic dacă doriți să o faceți în casă, vă las rețeta aici sau click pe fotografie.
Unt de fistic

Cum facem Tort Guatemala – Blat umed de ciocolată, mousse de zmeură și fistic?

Ingrediente pentru blat:

  • 270 g făină albă tip 000
  • 85 g cacao de bună calitate
  • 2 lingurițe de bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1 linguriță sare
  • 110 g unt cu 80% grăsime la temperatura camerei
  • 450 g zahăr tos
  • 3 ouă mari plus 1 gălbenuș de ou, la temperatura camerei
  • 2 lingurițe extract de vanilie
  • 60 g ulei vegetal cu gust neutru (mare atenție, grame nu mililitri)
  • 250 g smântână cu 20% grăsime la temperatura camerei
  • 240 g de cafea fierbinte proaspăt preparată

Ingrediente Mousse de fistic:

  • 80 ml lapte cu
  • 70 g pasta de fistic
  • colorant alimentar verde (eu am folosit o picătură de gel)
  • 5 g gelatina
  • 25 ml apă rece
  • 80 g ciocolată albă
  • 200 g smântână din lapte pentru frișcă cu 35% grăsime
  • 30 g zahăr pudră

Ingrediente mousse de zmeură:

  • 400 g zmeură proaspătă sau congelată
  • 150 g zahăr tos
  • 100 g ciocolată albă
  • 15 g gelatină
  • 75 ml apă rece
  • 300 g smântână din lapte pentru frișcă cu 35% grăsime
  • 50 g zahăr pudră

Ingrediente ganache de ciocolată:

  • 300 g smântână din lapte pentru frișcă cu 35% grăsime
  • 200 g ciocolată cu 60% conținut de cacao

Mod de preparare pentru blat:

Preîncălzim cuptorul la 170 de grade.

Tapetăm fundul a 2 tăvi de 22-23 cm diametru cu hârtie de copt.

Cernem făina cu cacaua, praful de copt, sarea și bicarbonatul într-un castron. Dăm deoparte.

Tort Guatemala - Blat umed de ciocolată, mousse de zmeură și fistic

Uleiul împreună cu smântâna și extractul de vanilie le mixăm într-un castron până obținem o compoziție similară maionezei.

Tort Guatemala - Blat umed de ciocolată, mousse de zmeură și fistic

Punem zahărul împreună cu untul într-un vas și îl mixăm până se deschide la culoare. Adăugăm ouăle și gălbenușul pe rând, mixând ușor până la încorporare. Nu mixati la viteză mare și nici prea mult că se va tăia.

Tort Guatemala - Blat umed de ciocolată, mousse de zmeură și fistic

Simultan în 3 tranșe adăugăm câte o parte din compoziția de smântână și una din amestecul de faină amestecând ușor cu un tel, o spatulă sau cu un robot de bucătărie la viteza cea mai mică. Mare atenție viteza e importantă, așa că nu trișați, că blatul nu va mai ieși cum trebuie.

Tort Guatemala - Blat umed de ciocolată, mousse de zmeură și fistic

Încorporăm cafeaua musai fierbinte și o încorporăm tot la viteză mică sau cu spatula.

Tort Guatemala - Blat umed de ciocolată, mousse de zmeură și fistic

Turnăm în mod egal în cele 2 tăvi și dăm la cuptor pentru 45 de minute sau până trece testul scobitorii.

Tort Guatemala - Blat umed de ciocolată, mousse de zmeură și fistic

Scoatem tăvile din cuptor și le lăsăm 20 de minute să se tempereze în tăvile în care s-au copt după care transferăm cu tot cu hârtia de copt pe un gratar și le lăsăm să se răcească complet. Apoi le punem în frigider pentru o oră ca să le putem felia mai ușor.

Cum batem frișca?

Punem smântâna pentru frișcă împreună cu zahărul pudră într-un castron si cu ajutorul unui robot de bucătărie batem până se întărește. Mare atenție nu bateți prea mult că roșcați să se taie. Eu am bătut toată frișca pentru ambele mouss-uri, apoi am împărțit-o.

Tort Guatemala - Blat umed de ciocolată, mousse de zmeură și fistic

Mod de preparare pentru mousse-ul de zmeură.

Punem gelatina la hidratat în apa rece.

Tort Mousseline

Zmeura împreună cu zahărul le punem într-o cratiță la fiert pe foc mic pentru 5-6 minute.

Tort Guatemala - Blat umed de ciocolată, mousse de zmeură și fistic

Trecem zmeura fierbinte printr-o sită pentru a scoate sâmburii afară.

Tort Guatemala - Blat umed de ciocolată, mousse de zmeură și fistic

Adăugăm gelatina hidratată și ciocolata, amestecăm până se topește. O lăsăm să ajungă la temperatura camerei amestecând la fiecare 5 minute pentru a nu face pojghiță. Când deja compoziția este rece și capătă consistența smântânii, este semn că poate fi pregătit mousse-ul. În caz că se întărește o putem pune ușor deasupra flăcării aragazului și o readucem la consistența smântânii.

Tort Guatemala - Blat umed de ciocolată, mousse de zmeură și fistic

Adăugăm frișca bătută în 3 tranșe amestecând ușor astfel încât să nu scoatem aerul din frișcă. Acest pas îl facem înainte de a asambla.

Tort Guatemala - Blat umed de ciocolată, mousse de zmeură și fistic

Mod de preparare pentru mousse-ul de fistic:

Punem gelatina la hidratat în apa rece.

Ecler la tavă cu ciocolată vanilie și zmeură

Punem laptele la înfierbântat. Oprim focul, adăugăm ciocolata și gelatina hidratată, lăsăm 2-3 minute după care omogenizăm.

Tort Guatemala - Blat umed de ciocolată, mousse de zmeură și fistic

Adăugăm pasta de fistic și puțin colorant alimentar verde.
Tort Guatemala - Blat umed de ciocolată, mousse de zmeură și fistic

Când deja compoziția este rece și capătă consistența smântânii, este semn că poate fi pregătit mousse-ul. În caz că se întărește o putem pune ușor deasupra flăcării aragazului și o readucem la consistența smântânii.

Adăugăm frișca bătută în 3 transe amestecând ușor astfel încât să nu scoatem aerul din frișcă. Acest pas îl facem înainte de a asambla.

Tort Guatemala - Blat umed de ciocolată, mousse de zmeură și fistic

Asamblare Tort Guatemala – Blat umed de ciocolată, mousse de zmeură și fistic

Tăiem blaturile în 2 părți egale. Punem într-un inel cu folie de acetat: un blat, mousse de zmeură, nivelăm, al doilea blat, mousse-ul de fistic, nivelăm, al treilea blat, mousse-ul de zmeură, nivelăm și ultimul blat. Presăm ușor după fiecare blat astfel încât să facă priză și să se lipească bine. Dăm la rece pentru 6 ore sau peste noapte.

Mod de preparare pentru ganache:

Punem smântâna la înfierbântat, adăugăm ciocolata, lăsăm 3 minute după care omogenizăm.

Tort Guatemala - Blat umed de ciocolată, mousse de zmeură și fistic

Lăsăm să se răcească complet după care batem până se spumează. Nu bateți prea mult că roșcați să se taie.

Tort Guatemala - Blat umed de ciocolată, mousse de zmeură și fistic

Apoi îmbrăcăm tortul și îl ornăm cu zmeură, fistic sau după imaginație.

Tort Guatemala - Blat umed de ciocolată, mousse de zmeură și fistic

Spor la treabă și să vă fie de folos!!!

Tort Guatemala - Blat umed de ciocolată, mousse de zmeură și fistic

Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie. 

necunoscut.jpg

Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.

1__#$!@!#__necunoscut.jpg

Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.

2__#$!@!#__necunoscut.jpg

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password