Azi facem o Prăjitură Mousseline cu nuci coapte, care probabil este cea mai bună prăjitură făcută în ultima vreme. Blat crocant cu nucă, cremă de vanilie cu pralină de nuci și vanilie, un deliciu.
Deși la prima vedere pare destul de complicat, pe cât de mult pare pe atât de simplă și de ușor e de pregătit. Foi din bezea cu nucă și cremă de vanilie cu unt și cremă pralină cu nuci coapte. Atât și prăjitura este gata, tot ceea ce trebuie să mai faceți e să așteptați până a doua zi, ca să o puteți felia perfect.
Ingrediente simple și la îndemâna tuturor, mai ales acum că este toamnă târzie iar piața e plină de nucă proaspătă de anul acesta, numai potrivită pentru a-i da o nouă viață în delicatesele noastre.
Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor dar și a modului de preparare simplu și detaliat pas cu pas.
Ingrediente pentru foi:
Ingrediente pentru cremă pralină cu nuci coapte:
Ingrediente pentru crema Mousseline cu nuci:
Mod de preparare pentru foile cu bezea și nuci:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Tapetăm 2 tavi cu hârtie de copt și trasăm 2 pătrate de 24/24 cm.
150 de g de nucă o dăm prin mașină și o măcinăm fin iar celelalte 50 de grame le tocăm grosier.
Punem nuca măcinată dar și cea tocată grosier împreună cu amidonul într-un castron și le amestecăm bine. Dăm deoparte.
Batem albușurile cu un praf de sare până obținem o bezea lejeră după care adăugăm treptat zahărul și continuăm să batem până bezeaua devine fermă, lucioasă iar zahărul este complet topit.
Încorporăm treptat amestecul de nucă amestecând ușor cu o spatulă.
Împărțim compoziția în două părți egale și o distribuim pe pătratele de 24/24 cm, nivelăm și dăm la cuptor pentru 15-16 minute sau până se rumenesc ușor.
Scoatem din cuptor și îndepărtăm hârtiile, le tăiem în două părți egale, după care le punem pe un grătar și le lăsăm să se răcească complet.
Mod de preparare pentru pralină cu nuci coapte:
Punem nucile la copt pe o tavă tapetată cu hârtie de copt pentru 7-8 minute. Le lăsăm să ajungă la temperatura camerei.
Într-o craticioară punem zahărul la caramelizat până prinde culoarea chihlimbarului.
Adăugăm nucile coapte lăsând focul la minim, cât de mic se poate și amestecăm bine până nucile sunt complet acoperite de caramel.
Turnăm pe o hârtie de copt și lăsăm să se răcească complet.
Rupem bucăți mici nucile acoperite de caramel și punem într-un blender puternic mixând până obținem o compoziție fină și cremoasă.
Mod de preparare pentru crema de vanilie cu pralină cu nuci coapte:
Punem gălbenușurile împreună cu zahărul, cognacul/lichiorul, zahărul vanilat și amidonul într-un castron. Omogenizăm și dăm deoparte.
Într-o crăticioară punem smântâna la înfierbântat. Când ajunge în punctul de fierbere, turnăm peste compoziția de gălbenușuri și amestecăm energic.
Turnăm înapoi în crăticioară și punem la foc mic amestecând continuu până se îngroașă. Luăm de pe foc și dăm deoparte amestecând din când în când până se răcește ca să nu facă pojghiță.
Adăugăm 150 de grame din crema pralină și o încorporăm în compoziția de gălbenușuri.
Spumăm untul și când s-a albit treptat adăugăm din crema de gălbenușuri cu pralină și amestecăm ușor atât cât să se încorporeze. Crema este gata de umplut foile.
Umplem cele 4 foi astfel, păstrăm o lingură cu vârf de cremă pentru deasupra iar restul o împărțim în mod egal în 3. Asfel primele 3 foi vor avea 3 straturi egale de cremă, iar deasupra ungem cu crema păstrată și presărăm nucă tocată grosier.
Spor la treabă și să vă fie de folos!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.