Cușma lui Guguță

( 0 out of 5 )
Loading...
Cușma lui Guguță
  • -16-20 pServings+
  • 40 mTimp de preparare
  • 30 mTimp de gatire
  • 1:10 hGata in
Print Recipe

Cușma lui Guguță

Cușma lui Guguță este o rețetă tradițională românească, un desert popular și apreciat în cultura culinară românească. Este o prăjitură cu un aspect atrăgător și un gust delicios.

Cușma lui Guguță

Aspectul Cușmei lui Guguță este caracterizat de o formă piramidală, cu o crustă exterioară crocantă și umplute cu vișine. Acoperită cu un strat generos de cremă de smântână  pentru a accentua aspectul său atrăgător.

Cușma lui Guguță

Gustul este dulce, dar nu excesiv, fiind echilibrat de aroma vișinelor folosite adesea în compoziția prăjiturilor. Textura interioară este moale și aerată, oferind o senzație plăcută la fiecare mușcătură.

Cușma lui Guguță

Cușma lui Guguță poate fi servită cu ciocolată răzuită deasupra sau cu cacao, de obicei însoțită de o ceașcă de ceai sau cafea. Este o prăjitură versatilă, potrivită pentru diferite ocazii, de la mic dejun până la deserturile pentru sărbători sau evenimente speciale.

Cușma lui Guguță

Cum facem Cușma lui Guguță

Ingrediente pentru foi:

  • 250 g untură de porc
  • 200 g smântână fermentată cu 25% grăsime
  • 1/2 linguriță sare
  • 500-550 g făină albă tip 000
  • 1 kg de vișine proaspete sau congelate

Ingrediente pentru cremă de smântână:

  • 700 g smântână fermentată cu 30% grăsime
  • 300 g smântână din lapte pentru frișcă cu 35% grăsime
  • 300 g zahăr pudră
  • 100 g ciocolată neagră

Mod de preparare pentru foi:

Punem vișinele la scurs într-un castron.

Tapetăm 2 tăvi de cuptor cu hârtie de copt

Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.

În vasul unui castron punem smântâna, untură, sarea și le amestecăm.

Cușma lui Guguță

Adăugăm făină și frământăm un aluat elastic și ușor manevrabil.

Cușma lui Guguță

Împărțim aluatul în 10 părți egale, dăm forma bilelor și le dăm la frigider într-o tavă acoperite cu folie de prospețime.

Cușma lui Guguță

Întindem fiecare bilă de aluat cu o lungime de 45 de cm/25 cm. Distribuim vișinele scurse și rulăm nu foarte strâns. Facem la fel cu tot aluatul rămas.

Cușma lui Guguță

Aranjăm câte 5 roluri pe fiecare tavă. Dăm la cuptor pentru 25 de minute sau până se rumenesc frumos. Le lăsăm să se răcească complet.

Cușma lui Guguță

Mod de preparare pentru cremă:

Într-un castron punem ambele tipuri de smântână și zahărul pudră. Mixăm ușor cu un robot de bucătărie astfel încât să obținem o cremă lejeră ușor moale.

Cușma lui Guguță

Pe un platou dreptunghiular aranjăm 4 batoane, ungem cu cremă, punem 3 batoane, iar crema, 2 batoane, cremă și ultimul baton. Cu cremă rămasă îmbrăcăm prăjitură și radem ciocolata deasupra. Dăm la rece până a doua zi.

Cușma lui Guguță

Cușma lui Guguță

Gustoasă și foarte aspectuoasă și nu chiar atât de greu de preparat. Spor la treabă și să vă fie de folos!

Cușma lui Guguță

Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie. 

necunoscut.jpg

Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.

1__#$!@!#__necunoscut.jpg

Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.

2__#$!@!#__necunoscut.jpg

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password