Pască tradițională cu brânză dulce

( 5 out of 5 )
Loading...
Pască tradițională cu brânză dulce
  • -16-18 pServings+
  • 40 mTimp de preparare
  • 50 mTimp de gatire
  • 1:30 hGata in
Print Recipe

Pască tradițională cu brânză dulce

Pască tradițională cu brânză dulce, gustul autentic al sărbătorilor Pascale, trebuie musai să o încercați e cu aluat subțire și umplutură generoasă de brânză dulce.

Pască tradițională cu brânză dulce

Această pască este simbolul clasic al mesei de Paște, pregătită cu grijă și suflet, după rețeta veche de acasă. Aluatul pufos de cozonac, frumos rumenit și ușor aromat cu vanilie și lămâie, îmbrățișează o umplutură generoasă de brânză dulce, amestecată cu ouă, zahăr, coajă rasă de lămâie, zahăr vanilat și stafide aurii înmuiate.

Pască tradițională cu brânză dulce

La cuptor, totul se transformă într-un desert cu adevărat spectaculos cu un exterior moale și rumen, și un interior cremos, parfumat, bogat, care păstrează gustul copilăriei și al tradițiilor românești.

Pască tradițională cu brânză dulce

Fiecare felie e o întoarcere în timp, spre masa din duminica Paștelui, când casa mirosea a cozonac, a flori proaspete și a bucurie.

Pască tradițională cu brânză dulce

Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor dar și a modului de preparare detaliat pas cu pas.

Pască tradițională cu brânză dulce

Cum facem Pască tradițională cu brânză dulce

Ingredinete pentru maia:

  • 60 g făină albă
  • 70 ml lapte călduț, atât cât să poți tine degetul în el
  • 20 g zahăr tos
  • 20 g drojdie proaspătă sau 7 g de uscată

Ingrediente pentru aluat:

  • Maiaua preparată cu ingredinetele de mai sus
  • 330 g făină albă
  • 130 ml lapte la temperatura camerei
  • 50 g unt la temperatura camerei
  • 70 g zahăr tos
  • 3 gălbenușuri
  • Un praf de sare
  • 1 lingură extract de vanilie
  • Coaja razuită de la o lămâie sau o portocală

Ingrediente pentru compoziția de brânză cu stafide:

  • 1,1 kg  brânză grasă de vaci bine stoarsă
  • 400 g de smântână grasă cu 25% grăsime
  • 20 g zahăr vanilat (2 plicuri)
  • Un praf de sare
  • 5 ouă
  • 200 g de unt cu minim 80% grăsime la temperatura camerei
  • 150-200 g de zahăr tos
  • 50 g faină albă tip 000
  • 50 g de griș de grâu
  • 100 g stafide (Opțional)
  • coaja rasă de la o portocală/lămâie

Mod de preparare pentru maia:

Într-un castronel punem toate ingredientele și le amestecăm ușor până se încorporează făina. Acoperim castronul cu o folie de prospețime și-l dăm deoparte până își dublează volumul.

Cozonac cu nucă, ciocolată și vișine

Mod de preparare pentru aluat:

Cernem făina într-un castron mare și facem o gaură în mijlocul ei. Adăugăm maiaua obținută mai devreme, coaja de portocală sau de lămâie, gălbenușurile, sarea, untul, extractul de vanilie, zahărul și frământăm până obținem un aluat umed, dar totuși elastic care nu se mai prinde de pereții bolului.

Cozonac Zebra, elegant și pufos

Punem aluatul obținut într-un castron încăpător uns cu ulei și-l acoperim cu un prosop de bucătărie sau cu o folie de prospețime. Îl ținem la temperatura camerei, până își dublează volumul, nu trebuie să fie nici prea cald, dar nici frig.

Mod de preparare pentru umplutură:

Într-un castron punem brânza cu zahărul și o mixăm bine cu un robot de bucătărie până devine cremoasă.

Pască tradițională cu brânză dulce

Adăugăm restul ingredientelor fără stafide și omogenizăm, apoi adăugăm și stafidele. La

pasul cu ouăle, grișul. etc am uitat să fac poză așa ca va trebui să mă credeți pe cuvânt 🙂

Pască tradițională cu brânză dulce

Preîncălzim cuptorul la 160 de grade Celsius.

Tapetăm fundul unei tăvi de 22-24 cm și cu o înălțime de 9 cm cu hârtie de copt.

Împărțim aluatul în jumătate, dintr-o jumătate facem 3 bucăți iar din cealaltă jumătate tăiem un capăt. Exact așa cum vedeți în fotografie.

Pască tradițională cu brânză dulce

Din bucata mare facem baza și o întindem pe toată suprafața fundului tăvii.

Pască tradițională cu brânză dulce

Din cele trei bucăți facem rulouri și le împletim în 3, le aplatizăm bine astfel încât să ajungem până aproape la baza formei.

Turnăm compoziția în formă. Iar deasupra din capătul de aluat facem o cruce pe care o presăm ușor în crema.

Pască tradițională cu brânză dulce

Pască tradițională cu brânză dulce
Dăm la cuptor pentru 55-60 de minute. În caz ca se rumenește prea tare acoperiți cu o hârtie de copt.

Scoatem afară din cuptor și lăsăm să se răcească complet în formă după care îndepărtăm forma și o mai lăsăm la stabilizat pentru minim 6 ore sau peste noapte.

Pască tradițională cu brânză dulce

Se poate tăia și servi. Spor la treabă și poftă bună!

Pască tradițională cu brânză dulce

Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie. 

necunoscut.jpg

Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.

1__#$!@!#__necunoscut.jpg

Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.

2__#$!@!#__necunoscut.jpg

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password