Prăjitură cu mac și cremă de lămâie, jeleu de afine și glazură de ciocolată este un desert rafinat, cu arome perfecte pentru orice ocazie specială.
Blatul umed cu mac aduce o textură ușor fărâmicioasă și un gust delicat, completat armonios de o cremă fină și răcoritoare de lămâie.
Stratul de jeleu de afine adaugă o notă fructată, dulce-acrișoară, care contrastează minunat cu prospețimea citrică. Totul este desăvârșit de glazura lucioasă de ciocolată, care oferă eleganță și un plus de intensitate gustului.
Această prăjitură nu este doar un desert, ci o experiență, echilibrul perfect între dulce, acrișor și amărui, între cremos și crocant. Ideală pentru mesele de sărbătoare, aniversări sau pur și simplu pentru a transforma o zi obișnuită într-una de neuitat.
Ingrediente pentru foile cu mac:
Ingrediente pentru jeleul de afine:
Ingrediente crema de lămâie:
Ingrediente pentru glazură:
Mod de preparare pentru crema de lămâie:
Punem ouăle împreună cu extractul de lămâie, făină și 70 ml din cantitatea totală de lapte. Omogenizăm bine și dăm deoparte.
Restul de lapte îl punem la fiert împreună cu zahărul iar când ajunge în punctul de fierbere, oprim focul și adăugăm amestecul de ouă. Fierbem la foc mic până se îngroașă și dăm deoparte să se răcească la temperatura camerei, având grijă să amestecăm ocazional pentru a nu face pojghiță.
Spumăm untul și adăugăm treptat din crema de lămâie rece amestecând după fiecare tranșă până se încorporează perfect iar la final crema devine lucioasă și aerată.
Mod de preparare pentru jeleul de afine:
Punem afinele cu 200 ml de apă, zahărul și sucul de lămâie la fiert până dă în clocot.
Dizolvăm amidonul în cei 100 ml de apă rămasă.
Adăugăm amidonul peste afine și amestecăm energic până începe să clocotească. La final compoziția trebuie să aibe consistență unul magii , dacă este prea tare mai adăugați puțină apă. Dacă este prea moale mai adăugați o lingură-două de biscuiți măcinați.
Mixăm cât de fin dorim să iasă jeleul.
Acoperim suprafața jeleului cu o folie și dăm la rece pentru aproximativ 2 ore.
Mod de preparare pentru foile cu mac:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Tapetăm o tavă mare de cuptor de 40/30 cm cu hârtie de copt sau 2 tăvi de 20/30 cm.
Într-un castron cernem făina și o amestecăm cu praful de copt.
Punem macul cu laptele la înfierbântat. Când da în clocot oprim focul și îl lăsăm să ajungă la temperatura camerei.
Spumăm untul cu zahărul, extractul de vanilie, praful de sare pentru 5 minute.
Adăugăm pe rând ouăle amestecând după fiecare până se încorporează perfect.
Încorporăm în 2 tranșe jumătate din compoziția de lapte cu mac, jumătate din amestecul de făină și amestecăm cu ajutorul unei spatule.
Turnăm în tavă/tăvi și nivelăm apoi dăm la cuptor pentru 20-22 de minute sau până trece testul scobitorii. Nu coaceți mai mult ca riscați să se usuce și să devină înecăcios.
Scotem din cuptor și lăsăm să se tempereze ușor, apoi îndepărtăm hârtiile de copt și le transferăm pe un grătar lăsându-le să se răcească complet.
Asamblare:
Dacă am copt foaia în tava mare îl tăiem în două părți egale. Punem o foaie, o jumătate din cantitatea de jeleu, jumătate din cantitatea de cremă, a doua foaie, presăm ușor să facă priza cu crema, cealaltă jumătate de jeleu și ultima parte de cremă. Dăm la rece pentru minim 6 ore dar cel mai potrivit ar fi peste noapte.
Mod de preparare pentru glazură și decor:
Punem smântână la înfierbântat iar când ajunge în punctul de fierbere adăugăm ciocolata ruptă, lăsăm 2-3 minute și amestecăm energic până compoziția este perfect omogenă iar ciocolata complet topită.
Adăugăm untul și mierea și omogenizăm din nou. O lăsăm la temperat 7-8 minute.
Turnăm peste prăjitură și nivelăm rapid cu o spatulă. O dăm la frigider pentru 2 ore, apoi o porționăm. Decorăm după imaginație.
Tăiem și servim de la micul dejun alături de cafea până la desertul de la cină. Spor la treabă și să vă fie de folos!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.