Prăjitura Foi cu miere, magiun de prune, nuci coapte și cremă de vanilie este un desert tradițional reinterpretat cu eleganță.
Foile fragede cu miere se topesc în straturi dulci și aromate, echilibrate de magiunul de prune ușor acrișor. Nucile coapte aduc un gust intens și crocant, iar crema fină de vanilie le leagă pe toate într-o armonie perfectă.
Este o prăjitură spectaculoasă prin simplitatea ei, ideală pentru ocazii speciale sau atunci când vrei să aduci pe masă un desert de suflet, bogat în arome autentice.
Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor dar și a modului de preparare detaliat pas cu pas.
Ingrediente pentru foi:
Ingrediente pentru cremă:
Ingrediente pentru glazură:
Mod de preparare pentru cremă:
Ouăle împreună cu zahărul, extractul de vanilie, sarea și amidonul le amestecăm bine.
Adăugăm 100 ml de lapte și omogenizăm.
Punem restul de 500 ml de lapte la înfierbântat. Când laptele începe să clocotească, oprim focul și turnăm peste compoziția de ouă amestecând energic.
Turnăm amestecul înapoi în oală, pornim focul la minim și amestecăm încontinuu până se îngroșă și dă câteva mici clocote.
Adăugăm untul tăiat cubulețe direct în crema fierbinte. Omogenizăm și dăm la rece.
Mod de preparare pentru frișcă:
Batem frișca până lasă ușoare valuri la suprafață, precum o zăpadă ușoară și pufoasă, adăugăm zahărul pudră și mai batem puțin până se întărește. Mare atenție, nu bateți foarte mult, că rișcați să se taie și frișca naturală din lapte, niciodată nu va avea ținuta, gustul și nici nu va arăta ca frișca vegatală. O dăm la rece până în momentul folosirii.
Mod de preparare pentru foi:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Cernem făina cu cacaua într-un bol și le dăm deoparte.
Într-un ibric sau o crăticioară de 2-3 l punem ouăle, mierea, zahărul, praful de sare, untul, laptele și le omogenizăm.
Punem compoziția pe foc și amestecăm încontinuu până începe se topește zahărul și untul. Adăugăm bicarbonatul și continuăm să amestecăm până își dublează volumul. Dăm jos de pe foc și lăsăm să ajungă la temperatura camerei.
Încorporăm amestecul de făină cu cacao și amestecăm bine cu o spatulă de silicon până obținem o compoziție omogenă.
Împărțim compoziția în 5 părți egale. Formăm biluțe.
Întindem fiecare bilă între două foi de copt cu o dimensiune de 30/25 cm. Înțepăm cu furculița din loc în loc și coacem fiecare foaie câte 6-7 minute. Nu vă faceți griji că vor fi moi când le veți scoate din cuptor, se vor întării când se vor răci. Dacă le veți coace mai mult că se vor arde. Lăsați-le să se răcească pe un grătar.
Asamblare:
Împărțim magiunul și nuca în câte 5 părți egale.
Scoateți crema de la frigider și mixați-o atât cât să se omogenizeze.
Încorporați treptat frișca în cremă și amestecați cu mișcări largi și lente, pentru a păstra o compoziție cât mai aerată. Pentru a împarți în mod cât mai egal crema asigurați-vă că folosiți un cântar și împărțiți-o în 5 părți egale.
Punem o foaie, un strat de magiun, nucă, cremă și tot așa până terminăm cu toate. După fiecare foaie presăm ușor, astfel încât să facă priza foile între ele cu crema. Dăm la rece pentru minim 6 ore sau mai bine peste noapte.
Mod de preparare pentru glazură și decor:
Punem smântâna la înfierbântat iar când ajunge în punctul de fierbere adăugăm ciocolata ruptă, lăsăm 2-3 minute și amestecăm energic până compoziția este perfect omogenă iar ciocolata complet topită.
Adăugăm untul și mierea și omogenizăm din nou. O lăsăm la temperat 7-8 minute.
Turnăm peste prăjitură și nivelăm rapid cu o spatulă. O dăm la frigider pentru 2 ore, apoi o porționăm.
Tăiem și servim de la micul dejun alături de cafea până la desertul de la cină. Spor la treabă și să vă fie de folos!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.