Gogoși cu scorțișoară la cuptor, umplute cu mere caramelizate
Când vine vorba de gogoși, pot vorbi mult și bine, asta pentru îmi aduce aminte de întreaga copilărie. Fie că le făcea mama acasa, că mergeam la bunici sau ca invitați la prietenii de familie, oriunde gogoșile erau prezente ca desertul casei. Se făceau rapid și nu necesita ingrediente sofisticate.
Ba mai mult țin minte în ultima perioadă, nu știu de unde primise mama o rețetă de gogoși rapide rupte cu lingura și ce să vă spun, când poftea la dulce, nici nu apucam să spunem de două ori ca deja erau gata de servit!
Astăzi vă propun o rețetă de gogoși cu scorțișoară la cuptor umplute cu mere caramelizate, care se fac destul de repede și sunt atât de bune încât întotdeauna fac cel puțin 2 porții.
În continuare veți regăsi ingredinetele necesare și modul de preparare pas cu pas.
Alte rețete de gogoși pe care le puteți încerca le găsiți aici:
Gogoși suedeze la cuptor, umplute cu dulceață și frișcă, rețeta aici sau click pe fotografie.
Gogosi cu dovleac copt și scorțișoară, rețeta aici sau click pe fotografie.
Gogoși “Cap de curcan”, din aluat opărit fără dospire, rețeta aici sau click pe fotografie.
Gogoși la cuptor umplute cu cremă de frișcă și ciocolată, rețeta aici sau click pe fotografie
Sau puteți încerca o variantă sărată de Gogoși cu mozzarela, pesto de busuioc și sos marinara, rețeta aici sau click pe fotografie.
Ingredinete
Pentru aluat:
Pentru compoziția de mere:
Pentru siropul de zahăr:
Mod de preparare:
Preîncălzim cuptorul la 18” de grade Celsius.
Pentru început vom pune într-un castron zahărul, sucul de mere, drojdia și 5-6 linguri de făină. Omogenizăm bine, acoperim cu o folie de prospețime și lăsăm să se activeze drojdia.
Într-un alt castronel omogenizăm oul cu gălbenușul, sarea și laptele. Dăm deoparte.
Amestecăm făina rămasă cu scorțișoara și dăm deoparte.
Când vedem mici bule la suprafața compoziției umede, înseamnă că drojdia este activată și putem să ne apucăm de frământat. Punem într-un vas încăpător compoziția cu drojdia, cea de ouă și untul. Frământăm până obținem un aluat elastic și omogen, însă destul de moale, dar suficient cât să se desprindă de pe pereții vasului.
Punem aluatul într-un vas uns cu puțin ulei și îl acoperim. Lăsăm la temperatura camerei până își dublează volumul.
Împărțim aluatul în 20 de bucăți egale pe care le modelăm sub formă de bile, le punem pe tăvi tapetate cu hârtie de copt și le lăsăm să mai dospească încă 30 de minute acoperite.
Le dăm la cuptor pentru 18-20 de minute, după care le scoatem și le ungem cu siropul de zahăr. (Vezi cum se face mai jos)
Pentru compoziția de mere:
Curățăm merele de coajă și le taiem cubulețe mici.
Încingem o tigaie în care punem untul, adăugăm merele, zeama de lămâie și scorțișoara. Sotăm 2-3 minute la foc mare după care adăugăm amidonul dizolvat în sucul de mere. Probabil nu este nevoie să îl adăugăm tot, compoziția trebuie să fie asemănătoare unui sos cu bucățele de mere întregi în el. Dăm departe și lăsăm să se răcească.
Pentru siropul de zahăr:
Punem zahărul cu apa într-o oală pe foc si amestecăm până se dizovă zahărul.
Asamblare:
Cu un cuțit de pâine tăiem vârful gogoșilor până la jumătate în 2, le desfacem ușor și cu ajutorul unui sac le umplem cu compoziția de mere. Eu am pus câte o avelină de bezea cu lămâie, dar merg de minune și fără.
Așa că am ajuns la final, nu îmi rămâne decât să vă urez spor la treabă și poftă bună!