Această rețetă de Karpatika cu brânză dulce și afine este desertul încercat și apreciat de foarte mulți cititori.
Zilele trecute văzusem întâmplator o prăjitură poloneza cu denumirea de karpatka și tare mi-a plăcut cum arată, așa că am trecut la documentare, însă surpriza avea să vină în momentul în care am citit despre cremă, mi se părea atât de banală și de comună, așa că am hotărât să îi aduc o modificare serioasă. Am păstrat “blatul” , dacă se poate spune așa, pentru că de fapt sunt 2 blaturi din aluat opărit, ca și cel pentru choux a la creme, rețetă pe care o găsești aici.
Vă spun drept, că primul instinct a fost să fac o cremă asemănătoare celei de cremeș, dar am renunțat în momentul în care ajung în magazin am găsit brânza dulce de vaci cu grăsime de 9,7%. Am pus repede mâna pe 2 bucăți care au câte 275g și am plecat pe repede înainte acasă.
In congelator mai aveam de anul trecut niște afine de la munte din Apuseni și era păcat să le irosesc, că acuș apar altele. Așadar am decis să îi schimb denumirea si să o numesc Karpatika 😍😍😍
Ce a ieșit, un desert la care și cer nu aveam prea mari așteptări, însă potrivit de dulce, ușor acrișor și cu o ușoară crustă, însă puteți vedea și dumneavoastră, așadar vă invit să Rămâneți alături pentru lista ingredientelor și modul simplu de preparare.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram
Sau pe pagina de Facebook
Ingredinete pentru cele 2 blaturi(coji de choux):
Ingrediente pentru crema de granză cu afine:
Mod de preparare pentru cojile de choux:
Preîncălzim cuptorul la 200 de grade Celsius.
Prima dată ne ocupăm de cojile de choux: punem apa cu laptele, sarea și untul la fiert, când dă în clocot, tragem jos de pe foc și turnăm făina dintr-o dată și amestecăm energic pentru a încorpora făina și să nu se facă cocoloașe. Punem înapoi pe foc la minim pentru un minut amestecând continuu.
Imediat adăugăm ouăle pe rând, după fiecare amestecând bine până la încorporare.
Ungem 2 tăvi rotunde de cuptor cu diametrul de 16-18 cm, cu unt. Împărțim compoziția în 2, turnăm o jumătate din compoziție pe care o nivelăm ușor. Eu am avut niște tăvi inimioare, așa că le-am folosit pe acelea.
Băgăm tava la cuptor pentru 15 minute la 200 de grade, iar după 12-15 minute la 180 de grade până devin aurii-brune. Oprim cuptorul și le lăsăm să se răcească cu ușa întredeschisă.
Mod de preparare pentru cremă:
Într-un bol încăpător vom pune brânza dulce cu zahărul tos și mixăm până se topește zahărul și obținem o pastă omogenă.
Adăugăm coaja rasă de lămâie, extractul de vanilie și untul. Mixăm in continuare până obținem o cremă fina și compactă.
Punem și afinele, iar cu ajutorul unei spatule de Silicon încorporăm ușor afinele în crema de brânză. Dacă aveți afine congelate, nu le lăsați la decongelat, se pun direct din congelator.
Asamblare:
Aici trebuie să vă mișcați puțin mai repede, și pe un platou puneți un blat, distribuiti egal crema de brânză cu afine.
Punem celalalt blat deasupra, presăm ușor și presărăm zahărul pudră și este gata de servit, simplu, rapid și foarte gustos, așadar, spor la treabă și poftă bună!