Babka este acel cozonac cu multă umplutură, iar azi îl facem cu alune de pădure și ciocolată.
Aș putea spune un vis împlinit, Babka sau cozonac cu multă umplutura de alune de pădure și ciocolată este exact ceea ce mi-am dorit dintotdeauna! Să mănânc cozonac cu puțin aluat și cu umplutură consistentă.
Întâmplarea face că zilele trecute prietenii mei din mi-am adus o carte de bucate din Cehia, răsfoind-o am dat peste Babka, un cozonac cu o bogată umplutură de ciocolată cu alune de pădure. De atunci stau cu gândul la el, însă azi nu am mai rezistat și am zis ca e musai să îl fac!
Rețetă simplă și rapidă, care nu necesită o frământare îndelungată și este gata într-un timp relativ scurt. Alunele de pădure pot fi înclocuite cu nuci, migdale, etc. Și merită orice minut de așteptare pentru un astfel de cozonac.
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente pentru aluat Babka:
Ingrediente pentru umplutură:
Ingrediente pentru sirop:
Mod de preparare Babka sau cozonac cu multă unplutură de alune și ciocolată:
Prima dată ne vom apuca de umplutură:
Punem untul cu zahărul, ciocolata la topit și adăugăm o lingură de lapte.
Când s-au omogenizat, încorporăm alunele măcinate, scorțișoara și dăm deoparte la temperatura camerei.
Punem laptele cu drojdia, sarea, zaharul și 3 linguri din cantitatea de făină.
Amestecăm până se dizolva drojdia și lăsăm acoperit la loc călduț pentru prima dospire sau mai bine zis pentru activarea drojdiei.
Punem făina cu untul, oul, coaja de lămâie, adăugăm maiaua sau compoziția de drojdie, și frământăm, prima dată cu o lingură de lemn, mai apoi cu mâna până obținem un aluat elastic și omogen.
Îl lăsăm în castron acoperit cu o folie pentru a doua doapire, de această dată până își dublează volumul.
Preîncălzim cumptorul la 180 de grade Celsius.
După a doua dospire întindem aluatul sub forma de dreptunghi cu grosime de 0,4-0,5 cm si ungem suprafața cu crema de alune de pădure și ciocolată.
Rulăm, închidem capetele și cu ajutorul unui cuțit ascuțit taiem în două pe lung.
Împletim și punem în tavă de de cozonac tapetată cu hârtie de copt pentru ultima dospire, asta însemnând 30-35 de minute la loc călduț. Neaparat tăieturile să fie în sus, ca în poză.
Punem restul de alune de pădure tocate grosier și băgăm Babka la copt pentru 35-40 de minute la cuptor.
Înainte cu 5 minute de a scoate cozonacul din cuptor punem într-o cratiță zaharul, apa, esența de rom și siropul de arțar să fiarbă 1-2 minute.
Scoatem din cuptor și turnăm peste cozonac. Ambele trebuie sa fie fierbinți.
Lăsăm la temperat în tava în care s-a copt pentru 10 minute după care răsturnăm pe o parte pentru alte 10 minute, întoarcem pe cealaltă parte și lăsăm așa să se răcească.
Tăiem rece cu un cuțit cu dinți. Spor la treabă și poftă bună!