Cu precădere această Ciorbă de miel ca în Ardeal o facem în perioada Paștelui și este așteptată cu nerăbdare de către toți membrii familiei.
Bunicii din Ardeal erau specialiști în prepararea bunătăților din miel și nu concepeau ca de Paște, mielul să lipsească de pe masă, de la ciorbă, friptură, drob și cașul proaspăt din lapte de oaie.
Întotdeauna mielul nu trebuia să depășească 10-11 kilograme ca să fie bun de mâncat. Se tăia musai în ziua de sâmbătă direct în ogradă și bunicul era cel care se ocupa de acest lucru, apoi tranșa bucățile de carne și le ducea bunicii care se ocupa de el.
Ciorba se făcea din capul și gâtul mielului, dar și din căzăturile de primprejurul coastelor. Se alegea carnea care rămânea în ciorbă, iar bucățile mici și sfărmurile se tocau la drob. Nu rămânea nici o părticică nevalorificată, totul se consuma.
Din ingrediente simple și la îndemâna oricui, asemeni unei ciorbe de legume cu orez, bunica Măriuca încropea cea mai bună ciorbă de miel, care era servită cu o smântână grasă de vacă.
Rămâneți alături pentru lista ingredientelor și modul de preparare. Iar după cum puteți vedea mai jos, nu sunt cantități exacte, rămâne la aprecierea voastră și în funcție de cât de multă ciorbă veți face. Eu am încercat să apreciez cât mai mai exact ca și când vedeam modul de preparare pe care bunica îl executa cu atâta ușurință.
Ingredinete:
Mod de preparare:
Spălăm bine carnea de miel, o punem la fiert, într-o oală cu apa rece, alături de câteva foi de dafin, boabe de piper și sare.
Când începe să fiarbă, luăm spuma și reducem focul la minim. Lăsăm să foarabă o oră – o oră și 20 de minute, după care lăsăm carnea să se răcească în supa în care a fiert.
Între timp ne ocupăm de legume pe care le curățăm, spălăm și le tăiem cubulețe.
Punem legumele la călit în ulei pentru 10 minute la foc mediu, amestecând din când în când.
Adăugăm și orezul și continuăm să călim pentru încă vreo 5-6 minute la foc mic.
Strecurăm supa de pe carne, alegem bucățile pe care vrem să le punem în ciorbă și le dăm deoparte. Căzăturile le păstrăm pentru drob.
Turnăm supa strecurată și roșiile în bulion peste legume și fierbem la foc mediu alte 10 minute, din momentul în care a început să fiarbă.
Tocăm leușteanul îl punem in ciorbă și este gata de servit, alături de un ardei iute și niște smântână proaspătă. Spor la treabă și poftă bună!
Pentru multe alte rețete de supe cu sau fără carne ori preparate de post și multe altele, găsiți în secțiunea supe și ciorbe sau click pe fotografie
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.