Cine s-ar fi gândit să faci un Cozonac glazurat cu mac, vișine și ciocolată cu alune de pădure? Ei uite că legătura cu cozonacul tradițional este foarte strânsă singura modificare să zic așa sunt îmbunătățirile.
Nu vă speriați de timpul îndelungat de dospire și pregătire, căci rezultatul merită absolut orice efort, nu trebuie să frămânți până asudă grinda, însă e musai să respecți fiecare pas și să simți consistența aluatului.
Se desface pale-pale și stă moale și pufos chiar și o săptămână asta în caz că este depozitat în condiții optime ferit de caldură și închis într-o pungă. Așadar acum vă invit să rămâneți alaturi pentru lista ingredientelor, dar și a modului de preparare explicat pas cu pas pentru o reușită garantată!
Ingrediente pentru ( tangzhong):
Ingrediente pentru maia:
Ingrediente pentru aluat:
Ingrediente pentru umplutură:
Ingredinete pentru uns:
Ingrediente pentru glazură:
Mod de preparare:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade.
Într-un castronel frecăm gălbenușurile cu sarea și le lăsăm 10 minute să se închidă la culoare.
Adăugăm și oul întreg, omogenizăm și lăsăm deoparte până vom avea nevoie de ele.
Într-o crăticioară punem laptele cu zahărul la fiert, când dă clocot adăugăm toată făina dintr-o dată și amestecăm energic până la omogenizarea ei.
O dăm jos de pe foc și punem compoziția într-un castronel acoperită cu folie si o lăsăm să ajungă la temperatura camerei.
Mod de preparare pentru maia:
Punem cei 150 ml lapte care trebuie să aibe 35 de grade celsius cu drojdia, zahărul într-un castronel și o amestecăm. O lăsăm 8 minute să se hidrateze și să se activeze.
Într-un alt bol încăpător punem făina cernută, tangzhongul, compoziția de ouă și maiaua, coaja de lămâie si portocală, esența de vanilie si cea de rom. Frământăm până obținem un aluat omogen si elastic.
Încorporăm treptat untul care musai trebuie să fie la temperatura camerei și frământăm până se dezlipește tot de pe margini și aluatul capătă o consistență elastică și omogenă. Lăsăm la dospit până își dublează volumul.
Mod de preparare pentru umplutură:
Măcinăm macul împreună cu zahărul.
Într-un castron amestecăm compoziția de mac măcinată cu zahărul, sarea, zaharul vanilat, cele 2 albușuri rămase, esența de vanilie, coaja de lămâie și omogenizăm.
Adăugați pesmetul și amestecați, dați deoparte. Pesmetul l-am adăugat treptat la urmă ca să leg compoziția.
Asamblare:
După ce aluatul și-a dublat volumul, îl întindem la o dimensiune de 65/40 cm, distribuim compoziția de mac, vișinele date prin faină exact așa cum vedeți în fotografie, apoi tăiem în 2 părți egale.
Rulăm astfel încât să obținem 2 batoane. Răsucim asemeni unui șnur cele 2 batoane și le punem în tava tapetată cu hârtie de copt până își dublează volumul din nou. Va lua undeva în jur de 65-75 de minute si nu trebuie să le grăbiți, tot ceea ce trebuie e să fie acoperite cu o folie de prospețime si ferite de curenții de aer.
Ungem cu gălbenușul amestecat cu lapte și introducem tava la cuptor la 180 de grade pentru 20 de minute, apoi reducem temperatura la 170 de grade și mai coacem încă 30 de minute. Dacă cumva se prea rumenește deasupra acoperim cu o hârtie de copt.
După timpul de coacere scoatem tava din cuptor și o punem pe o latură pentru 5-7 minute apoi pe cealaltă tot atât. Lăsăm să se răcească complet.
Punem cozonacul pe un grătar și glazurăm astfel încât să fie bine acoperit. Lăsăm să se întărească glazura.
Acum poate fi tăiat, asta în caz că mai aveți răbdare. Spor la treabă și să vă fie de folos!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.