În fiecare an de sărbători și nu numai facem cel mai bun Baigli – Cozonac unguresc cu nucă.
Pot spune că cel mai bun baigli cu nucă, pe care l-am mâncat vreodată. Vinovată fiind Viorica, șefa laboratorului de cofetărie al hotelului din Oradea, în care am lucrat și eu câțiva ani buni. Îmi aduc aminte că în perioada sărbătorilor de abia făcea față comenzilor pentru cozonaci ungurești cu nucă sau baigli cu nucă, rețetă ungurească.
I se mai spune beigli, suveacă, suveicuță, coardă cu nucucă și este un cozonac unguresc cu multă compoziție de nucă, poate chiar parte de aluat cu parte de umplutură. Practic sunt niște rulade din aluat fraged care pot fi umplute și cu mac.
La noi în zonă este foarte apreciat, fiind găsit în toată perioada anului în mai toate patiseriile din oraș.
Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor, dar și a modului de preparare pas cu pas.
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente aluat:
Ingrediente pentru umplutură:
Pentru uns:
Mod de preparare aluat:
Punem laptele cu drojdia, sarea, zaharul și 3 linguri din cantitatea de făină.
Amestecăm până se dizolva drojdia și lăsăm acoperit la loc călduț pentru prima dospire sau mai bine zis pentru activarea drojdiei.
Într-un castron încăpător punem diferența de făină cu untul, oul, coaja de lămâie, adăugăm maiaua sau compoziția de drojdie, și frământăm, prima dată cu o lingură de lemn, mai apoi cu mâna până obținem un aluat elastic și omogen.
Îl lăsăm în castron acoperit cu o folie pentru a doua dospire, de această dată până își dublează volumul.
Mod de preparare pentru umplutură:
Punem nuca, stafidele, pesmetul, coaja de lămâie, zahărul și zahărul vanilat intr-un castron. Turnăm apa fierbinte peste și omogenizăm. Dăm deoparte.
Asamblare:
Preîncălzim cumptorul la 180 de grade Celsius.
După a doua dospire împărțim aluatul în două bucăți egale. Întindem aluatul sub forma de dreptunghi cu dimensiunea de 30/25 cm și ungem suprafața cu compoziția de nuci.
Rulăm, închidem capetele și cu ajutorul unui băț de frigăruie înțepăm din loc ca în fotografie.
Lăsăm la dospit 30-35 de minute la loc calduț.
Ungem cu ou bătut și dăm la cuptor pentru 35-40 de minute.
Lăsăm la temperat în tava în care s-a copt pentru 10 minute după care scoatem afară pe un grătar și lăsăm să se răcească. Asta în caz că mai aveți răbdare :))
Tăiem rece cu un cuțit cu dinți. Simplu, nu-i așa?! Dar nu vă mai rețin, vă urez spor la treabă și poftă bună!