Abonează-te la canalul de Youtube

Cozonaci ungurești cu nucă sau baigli cu nucă, rețetă ungurească veche

( 3 din 5 )
Se încarcă...
  • 2 buc Porții
  • 40 mPreparare
  • 40 mGătire
  • 1:20 hGata în
Printează rețeta

Cozonaci ungurești cu nucă sau baigli cu nucă, rețetă ungurească veche 

Pot spune că cel mai bun baigli cu nucă, pe care l-am mâncat vreodată. Vinovată fiind Viorica, șefa laboratorului de cofetărie al hotelului din Oradea, în care am lucrat și eu câțiva ani buni. Îmi aduc aminte că în perioada sărbătorilor de abia făcea față comenzilor pentru cozonaci ungurești cu nucă sau baigli cu nucă, rețetă ungurească. 

I se mai spune beigli, suveacă, suveicuță, coardă cu nucucă și este un cozonac unguresc cu multă compoziție de nucă, poate chiar parte de aluat cu parte de umplutură. Practic sunt niște rulade din aluat fraged care pot fi umplute și cu mac. 

La noi în zonă este foarte apreciat, fiind găsit în toată perioada anului în mai toate patiseriile din oraș. 

Cum se fac cozonacii ungurești cu nucă sau baigli cu nucă, rețetă ungurească veche 

Ingrediente aluat:

  • 270 g făină albă
  • 15 g drojdie proaspătă
  • 50 g zahăr tos
  • Un praf de sare
  • 1 ou
  • 100 g unt
  • 40 ml lapte (mai mult sau mai puțin în funcție de făină dar sonde marimea oului)

Ingrediente pentru umplutură:

  • 140 g nucă măcinată
  • 140 g zahăr tos
  • Coaja răzuită de la o jumătate de lămâie
  • 30 g stafide
  • 10 g zahăr vanilat
  • 2 linguri de pesmet
  • 90 ml apă fierbinte (aproximativ, trebuie să iasă o pastă groasă

Pentru uns:

  • 1 ou bătut

 

Mod de preparare aluat: 

Punem laptele cu drojdia, sarea, zaharul și 3 linguri din cantitatea de făină. 

Amestecăm până se dizolva drojdia și lăsăm acoperit la loc călduț pentru prima dospire sau mai bine zis pentru activarea drojdiei. 

Punem făina cu untul, oul, coaja de lămâie, adăugăm maiaua sau compoziția de drojdie, și frământăm, prima dată cu o lingură de lemn, mai apoi cu mâna până obținem un aluat elastic și omogen. 

Îl lăsăm în castron acoperit cu o folie pentru a doua doapire, de această dată până își dublează volumul. 

Preîncălzim cumptorul la 180 de grade Celsius. 

După a doua dospire împărțim aluatul în două bucăți egale. Întindem aluatul sub forma de dreptunghi cu grosime de 0,4-0,5 cm si ungem suprafața cu crema de nuci. 

Rulăm, închidem capetele și cu ajutorul unui băț de frigăruie înțepăm din loc ca în fotografie.

Lăsăm la dospit 30-35 de minute la loc calduț.

Ungem cu ou bătut și dăm la cuptor pentru 35-40 de minute.

Lăsăm la temperat în tava în care s-a copt pentru 10 minute după care scoatem afară pe un grătar și lăsăm să se răcească. Asta în caz că mai aveți răbdare :))

Tăiem rece cu un cuțit cu dinți. Simplu, nu-i așa?! Dar nu vă mai rețin, vă urez spor la treabă și poftă bună! 

 

Leave A Comment

- Shopping List
x

Parola pierduta

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. mai multe informații

Setările de coockie pe acest website trebuie setate pe "permite coockies" pentru a vă putea oferi cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să folosiți acest website fără a schimba setările de coockie sau apăsați pe "Accept" înseamnă că sunteți de acord cu ele.

Închide

});