Cremeș cu frișcă și zmeură – Crempită – Cremeschnitten – Cremșnit

( 4.7 out of 5 )
Loading...
Cremeș cu frișcă și zmeură - Crempită - Cremeschnitten - Cremșnit
  • -20 pServings+
  • 60 mTimp de preparare
  • 40 mTimp de gatire
  • 1:40 hGata in
Print Recipe

Cremeș cu frișcă și zmeură – Crempită – Cremeschnitten – Cremșnit

Pentru azi vă propun o variantă îmbunătățită a desertului care a făcut fericiți mii și mii de români, Cremeș cu frișcă și zmeură – Crempită – Cremeschnitten – Cremșnit.

Cremeș cu frișcă și zmeură - Crempită - Cremeschnitten - Cremșnit

Cu siguranță cremeșul este desertul cu multe amintiri din copilaria tuturor, când nu exista sărbătoare și să nu îl avem pe masă. E drept că la acea vreme nici nu aveam prea multe variante de desert, dar cu siguranță este apreciat și acum.

Cremeș cu frișcă și zmeură - Crempită - Cremeschnitten - Cremșnit

Mai ales că l-am făcut exact după rețeta aia veche din caietul mamei cu faină și cu ouă.

Cremeș cu frișcă și zmeură - Crempită - Cremeschnitten - Cremșnit

Rețeta este simpla și cu o reușita garantată, aromă de vanilie cu cruste crocante.

Cremeș cu frișcă și zmeură - Crempită - Cremeschnitten - Cremșnit

Așadar acum vă invit să rămâneți alături pentru lista scurtă a ingredientelor dar și a modului de preparare al prăjiturii cu aluat foitaj și cremă de vanilie cum i se mai spunea pe vremuri.

Cremeș cu frișcă și zmeură - Crempită - Cremeschnitten - Cremșnit

Cum facem Cremeș cu frișcă și zmeură – Crempită – Cremeschnitten – Cremșnit

Ingrediente pentru baza de cremes:

  • 400 g aluat foitaj făcut în casă sau cumpărat
  • 1,5 l lapte
  • 100 g faină
  • 100 g amidon
  • 6 ouă
  • 300 g zahăr tos
  • 1 lingură extract de vanilie
  • Un praf de sare

Ingrediente pentru stratul de zmeură:

  • 400 apă
  • 90 amidon alimentar din porumb
  • 600 zmeură proaspătă sau congelată
  • 200 zahăr tos

Ingrediente pentru frișcă:

  • 500 g smântână a din lapte pentru frișcă cu 35-36% grăsime
  • 100 g zahăr pudră

Mod de preparare pentru baza de cremeș:

Preîncălzim cuptorul la 190 de grade Celsius.

Separăm ouăle.

Întindem foaia de aluat cu dimensiunea de 32/38 cm.
Cremeș cu frișcă și zmeură - Crempită - Cremeschnitten - Cremșnit

Punem foaia de aluat între 2 hârtii de copt, așezăm pe o tavă și punem o altă tavă deasupra, apoi dăm la cuptor pentru aproximativ 32-35 de minute.

Cremeș cu frișcă și zmeură - Crempită - Cremeschnitten - Cremșnit

Dacă tava nu este suficiente grea va împinge tava de sus și va crește prea tare. Dar nu este nici o problemă o apăsăm din când în când astfel încât să obținem o foaie de 5-6 mm grosime când este coaptă. După ce s-au răcit foaia o tăiem exact la 26/32,5 cm. Marginile le fărâmăm și le dăm deoparte, vom avea nevoie de ele mai târziu.

Cremeș cu frișcă și zmeură - Crempită - Cremeschnitten - Cremșnit

1 litru de lapte îl punem la fiert împreună cu 200 g de zahăr și extractul de vanilie.

Cremeș cu frișcă și zmeură - Crempită - Cremeschnitten - Cremșnit

Punem într-un castron laptele, făina, amidonul și omogenizăm astfel încât să obținem o compoziție fără cocoloașe.

Cremeș cu frișcă și zmeură - Crempită - Cremeschnitten - Cremșnit

Adăugăm gălbenușurile și omogenizăm.

Cremeș cu frișcă și zmeură - Crempită - Cremeschnitten - Cremșnit

Când laptele a început să clocotească turnăm în fir subțire compoziția de gălbenușuri până se îngroașă și dă primele clocote. Mare atenție focul trebuie să fie la mic spre mediu.

Cremeș cu frișcă și zmeură - Crempită - Cremeschnitten - Cremșnit

Când s-a îngroșat reducem focul la minim și mai fierbem 6-7 minute, timp în care ne vom ocupa de albușuri.

Mixăm albușurile împreună cu un praf de sare până obținem consistența unei zăpezi moi, apoi adăugăm treptat zahărul rămas și batem până se topește zaharul complet iar bezeaua este lucioasă și fermă.

Prăjitura Dominica cu cocos și afine

Oprim focul de la compoziția de gălbenușuri. Încorporăm treptat albușurile spumă amestecând ușor cu o spatulă sau un țel cu mișcări largi de sus în jos până se omogenizează complet.

Cremeș cu frișcă și zmeură - Crempită - Cremeschnitten - Cremșnit

Punem o foaie, o formă dreptunghiulară și turnăm crema de vanilie cu albușuri. Nivelăm și punem compoziția de zmeură fierbinte deasupra. Nivelăm ușor și punem un peste folie alimentară astfel încât să facă priză cu compoziția de zmeură. Lăsăm să se răcească la temperatura camerei până a doua zi.

Mod de preparare pentru stratul de zmeură:

În același timp cu cremă de vanilie ne ocupăm și de zmeură.

Dizolvăm amidonul în 200 ml de apă rece.

Punem zmeura cu zahărul și 200 de ml de apă la fiert pe foc mic.

Cremeș cu frișcă și zmeură - Crempită - Cremeschnitten - Cremșnit

Când a început să clocotească adăugăm amidonul și amestecăm până se îngroașă.

Cremeș cu frișcă și zmeură - Crempită - Cremeschnitten - Cremșnit

Turnăm cu grijă compoziția fierbinte de zmeură peste cea de vanilie care musai trebuie să fie și ea fierbinte.

Aici va trebui să vă sincronizați astfel încât cea de vanilie să nu se usuce și să facă priză cu cea de zmeură.

Batem smântâna cu zahărul pudră până obținem o frișcă densă. Mare atenție nu bateți mai mult decât este nevoie că se va tăia.

Cremeș cu frișcă și zmeură - Crempită - Cremeschnitten - Cremșnit

Tapetăm suprafața stratului de zmeură cu un prosop de hârtie astfel încât să fie cat mai uscată, așa frișcă va avea aderență și nu se va înmuia.

Cremeș cu frișcă și zmeură - Crempită - Cremeschnitten - Cremșnit

Cu ajutorul unui sac cu șpriț cu formă rotundă turnăm aveline deasupra sau efectiv o întindem ușor cu spatula.

Cremeș cu frișcă și zmeură - Crempită - Cremeschnitten - Cremșnit

Presărăm marginile aluatului bine fărâmate și dăm la rece pentru încă o oră după care putem tăia și servi.

Cremeș cu frișcă și zmeură - Crempită - Cremeschnitten - Cremșnit

Acum că e gata de servit, tăiem cu un cuțit cu lama subțire și îngustă bine ascuțit. Spor la treabă și să vă fie de folos!

Cremeș cu frișcă și zmeură - Crempită - Cremeschnitten - Cremșnit

Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie. 

necunoscut.jpg

Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.

1__#$!@!#__necunoscut.jpg

Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.

2__#$!@!#__necunoscut.jpg

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password