Pentru azi vă propun o variantă îmbunătățită a desertului care a făcut fericiți mii și mii de români, Cremeș cu frișcă și zmeură – Crempită – Cremeschnitten – Cremșnit.
Cu siguranță cremeșul este desertul cu multe amintiri din copilaria tuturor, când nu exista sărbătoare și să nu îl avem pe masă. E drept că la acea vreme nici nu aveam prea multe variante de desert, dar cu siguranță este apreciat și acum.
Mai ales că l-am făcut exact după rețeta aia veche din caietul mamei cu faină și cu ouă.
Rețeta este simpla și cu o reușita garantată, aromă de vanilie cu cruste crocante.
Așadar acum vă invit să rămâneți alături pentru lista scurtă a ingredientelor dar și a modului de preparare al prăjiturii cu aluat foitaj și cremă de vanilie cum i se mai spunea pe vremuri.
Ingrediente pentru baza de cremes:
Ingrediente pentru stratul de zmeură:
Ingrediente pentru frișcă:
Mod de preparare pentru baza de cremeș:
Preîncălzim cuptorul la 190 de grade Celsius.
Separăm ouăle.
Întindem foaia de aluat cu dimensiunea de 32/38 cm.
Punem foaia de aluat între 2 hârtii de copt, așezăm pe o tavă și punem o altă tavă deasupra, apoi dăm la cuptor pentru aproximativ 32-35 de minute.
Dacă tava nu este suficiente grea va împinge tava de sus și va crește prea tare. Dar nu este nici o problemă o apăsăm din când în când astfel încât să obținem o foaie de 5-6 mm grosime când este coaptă. După ce s-au răcit foaia o tăiem exact la 26/32,5 cm. Marginile le fărâmăm și le dăm deoparte, vom avea nevoie de ele mai târziu.
1 litru de lapte îl punem la fiert împreună cu 200 g de zahăr și extractul de vanilie.
Punem într-un castron laptele, făina, amidonul și omogenizăm astfel încât să obținem o compoziție fără cocoloașe.
Adăugăm gălbenușurile și omogenizăm.
Când laptele a început să clocotească turnăm în fir subțire compoziția de gălbenușuri până se îngroașă și dă primele clocote. Mare atenție focul trebuie să fie la mic spre mediu.
Când s-a îngroșat reducem focul la minim și mai fierbem 6-7 minute, timp în care ne vom ocupa de albușuri.
Mixăm albușurile împreună cu un praf de sare până obținem consistența unei zăpezi moi, apoi adăugăm treptat zahărul rămas și batem până se topește zaharul complet iar bezeaua este lucioasă și fermă.
Oprim focul de la compoziția de gălbenușuri. Încorporăm treptat albușurile spumă amestecând ușor cu o spatulă sau un țel cu mișcări largi de sus în jos până se omogenizează complet.
Punem o foaie, o formă dreptunghiulară și turnăm crema de vanilie cu albușuri. Nivelăm și punem compoziția de zmeură fierbinte deasupra. Nivelăm ușor și punem un peste folie alimentară astfel încât să facă priză cu compoziția de zmeură. Lăsăm să se răcească la temperatura camerei până a doua zi.
Mod de preparare pentru stratul de zmeură:
În același timp cu cremă de vanilie ne ocupăm și de zmeură.
Dizolvăm amidonul în 200 ml de apă rece.
Punem zmeura cu zahărul și 200 de ml de apă la fiert pe foc mic.
Când a început să clocotească adăugăm amidonul și amestecăm până se îngroașă.
Turnăm cu grijă compoziția fierbinte de zmeură peste cea de vanilie care musai trebuie să fie și ea fierbinte.
Aici va trebui să vă sincronizați astfel încât cea de vanilie să nu se usuce și să facă priză cu cea de zmeură.
Batem smântâna cu zahărul pudră până obținem o frișcă densă. Mare atenție nu bateți mai mult decât este nevoie că se va tăia.
Tapetăm suprafața stratului de zmeură cu un prosop de hârtie astfel încât să fie cat mai uscată, așa frișcă va avea aderență și nu se va înmuia.
Cu ajutorul unui sac cu șpriț cu formă rotundă turnăm aveline deasupra sau efectiv o întindem ușor cu spatula.
Presărăm marginile aluatului bine fărâmate și dăm la rece pentru încă o oră după care putem tăia și servi.
Acum că e gata de servit, tăiem cu un cuțit cu lama subțire și îngustă bine ascuțit. Spor la treabă și să vă fie de folos!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.