O Focaccia cu parmezan și rozmarin mai bună ca aceasta nu cred să fii mâncat vreodată.
Da, este atât de bună și de gustoasă încât nici nu mă gândesc să o fac altfel. Eu am primit această rețetă de la doamna Luciana la care am fost cazați într-o minivacanță pe coasta Mediteranei. Este o rețetă de familie pe care domana Luciana o face de când se știe. Este incredibil de gustoasă, cu exterior crocant, miez moale și aerat și aromată cu rozmarin proaspăt.
Ingredientele sunt atât de simple și la îndemâna oricui, modul de preparare foarte simplu, însă destul de complex. Și dacă vrei să mănânci o Focaccia ca la mama ei acasă, trebuie să te apuci cu o zi înainte de pregătit.
Sunt sigur că și cel mai neîndemânatic într-ale panificației îi va reuși, trebuie doar să respecte cu strictețe cantitățile, dar și modul de preparare, pentru că este foarte, foarte simplu. Așadar acum vă invit să Rămâneți alături pentru lista ingredientelor dar și a modului de preparare.
Pentru multe alte rețete cu sau fără carne ori preparate de post și multe altele, găsiți în secțiunea gustări, click aici sau pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente pentru maia:
Ingrediente pentru aluat:
Ingrediente pentru topping:
Mod de preparare pentru maia
Intr-un castron vom pune făina, apa și drojdia. Le amestecăm bine cu o spatulă de Silicon până obținem o compoziție omogenă. Punem o folie de prospețime și lăsăm la temperatura camerei pentru 8-9 ore.
Mod de preparare pentru aluatul propriu-zis:
După ce și-a dublat volumul adăugăm pe rând apa, uleiul și omogenizăm cu o spatulă de Silicon.
Adăugăm sarea și drojdia, omogenizăm.
Încorporăm jumătate din cantitatea de făină și omogenizăm, după care o adăugăm și restul de făină și frământăm până obținem un aluat elastic, destul de moale și ușor lipicios. Lăsăm aluatul pe planul de lucru pentru 8-9 minute, după care frământăm din nou până se desprinde destul de bine de pe planul de lucru. Formăm o bilă, ungem un castron cu ulei și-l lăsăm la dospit o oră, acoperit cu o folie de prospețime.
După trecerea timpului, răsturnăm aluatul pe un plan de lucru uns cu puțin ulei și-l intindem cu mâna un dreptunghi de 40/30 cm.
Apoi îl împăturăm astfel: venim cu partea de sus o treime peste, aducem partea de jos peste cea care am întors-o de sus, apoi de la dreapta la stânga facem aceeași operație.
Punem din nou la dospit pentru încă o oră într-un castron uns cu ulei și acoperit cu folie de prospețime.
Răsturnăm castronul din nou pe un plan de lucru uns cu ulei, întindem cu mâna un dreptunghi de 40/30 cm.
și împăturim atât din dreapta cât și din stanga spre jumătatea aluatului, apoi în părțile de sus și jos, aducem marginile și le lipim de lateralele celor întoarse mai devreme. Îl presăm ușor, astfel încât să obținem un dreptunghi cu dimensiunile de 20/30 cm.
Pe o hârtie de copt așezată pe un blat de lucru presărăm puțină făină de mălai.
Luăm aluatul de pe blatul de lucru și-l întoarcem pe hârtia de copt. Acoperim cu o folie de prospețime și-l mai lăsăm să dospească încă o oră la temperatura camerei.
Preîncălzim cuptorul la 240 de grade Celsius cu o tavă groasă și un grătar în el.
După trecerea timpului de doapire, ungem aluatul cu o lingură de ulei de măsline, iar cu ajutorul degetelor facem găuri, ca în poza de mai jos.
Presarăm sare de mare și parmezanul, apoi îl dăm la cuptorul preîncălzit pentru 20 de minute. Dacă se prea rumenește pe vreo parte îl mai întoarcem astfel încât să se coacă uniform sau putem pune o hârtie de copt deasupra.
Scoatem Focaccia din tavă cu tor cu hârtia de copt și o transferăm direct pe grătar și o mai lăsăm încă 1-2 minute.
Imediat scoasă din cuptor o punem pe un grătar de răcire, ungem din nou cu puțin ulei de măsline
și presărăm rozmarinul tocat mărunt. O lăsăm să se răcească complet după care o putem tăia și servi.