Aceste Gogoși Creme Brulee sunt o reinterpretare rafinată a unui desert clasic franțuzesc, combinând textura pufoasă și aerată a gogoșilor cu crema fină de vanilie și crusta caramelizată crocantă.
Elementul care le face cu adevărat speciale este stratul de zahăr caramelizat de la suprafață, obținut prin caramelizarea zahărului și tăvălit ea acestora prin caramel rezultând un gust tradiționalul Crème Brûlée. Rezultatul este un contrast spectaculos între crusta crocantă de caramel, crema fină și blatul moale al gogoșii.
Fiecare gogoașă este prăjită până capătă o culoare aurie perfectă, apoi umplută cu o cremă bogată de patiserie, pregătită din lapte, gălbenușuri și vanilie naturală, care oferă un gust catifelat și delicat.
Aceste gogoși sunt perfecte pentru cei care iubesc combinațiile de texturi și arome sofisticate, oferind o experiență dulce de neuitat. Se servesc proaspete, eventual alături de un espresso sau un cappuccino, pentru un răsfăț desăvârșit.
Ingrediente pentru Tangzhong:
Ingrediente pentru aluat:
Ingrediente pentru crema de vanilie:
Caramel:
Mod de preparare pentru Tangzhong:
Într-o crăticioară punem laptele împreună cu făină și amestecăm într-una până dispare orice urmă de cocoloașe. Punem la foc mic și continuam să amestecăm într-una până începe să clocotească.
Mod de preparare pentru aluat:
Peste Tangzhong adăugăm treptat laptele, zahărul și amestecăm până compoziția devine omogenă.
Adăugăm drojdia, amestecăm cat să se umezească și o dăm deoparte pentru 15 minute ca drojdia să se activeze.
Cernem făina într-un castron și adăugăm compoziția de drojdie, jumătate din cantitatea de unt, oul și sarea. Amestecăm cu o spatulă până aceasta devine ineficientă, apoi trecem la frământatul manual sau la robot.
Când aluatul e deja legat adăugăm restul de unt în 3 tranșe și continuam să frământăm până aluatul devine elastic și ușor manevrabil. Asta înseamnă cam 15 minute de frământat.
Punem aluatul într-un castron uns cu puțin ulei și acoperit cu o folie de prospețime până își dublează volumul.
Pe un plan de lucru presărat ușor cu făină întindem aluatul la o grosime de 1,2-1,3 cm. Decupăm cu ajutorul unui inel de 8 cm și le punem pe pătrățele de hârtie. Le lăsăm 10-12 minute să dospească din nou.
Facem la fel și cu aluatul rămas.
Mod de preparare pentru cremă:
Într-un castron omogenizăm ouăle împreună cu amidonul.
Adăugăm 100 de ml de lapte din cantitatea totală și amestecăm energic cu un țel până se omogenizează perfect.
Într-o crăticioară punem laptele, extractul de vanilie și zahărul la fiert pe foc mic. Eu am pus păstaie de vanilie.
Când laptele ajunge în punctul de fierbere oprim focul și adăugăm un fir subțire compoziția de ouă amestecând încontinuu cu un tel.
Punem din nou la foc mediu, amestecăm într-una până la primele clocote. Adăugăm untul și omogenizăm. Oprim focul dăm deoparte și amestecăm din când în când să nu facă pojghiță până se răcește.
Încingem o tigaie cu ulei din belșug până la temperatura de 175 de grade Celsius. Adăugăm gogoșile dospite cu tot cu hârtie și când începe să sfârâie, scoatem hârtiile afară și imediat la întoarcem pe cealaltă parte.
În total ar trebui coapte 2 minute pe fiecare parte.
Scoatem gogoșile pe un șervet de hârtie pentru a elimina excesul de ulei și le lăsăm să se răcească complet.
Mod de preparare pentru caramel:
Într-un vas mic punem zahărul cu apa la fiert pe foc mediu și lăsăm așa fără să amestecăm până începe să se caramelizeze, cel mult rotim energic crăticioara.
Când caramelul este perfect, reducem focul la mic și scăldăm o parte a gogoșii în caramel apoi o ștergem ușor de marginea crăticioarei și o punem pe un grătar să se răcească din nou.
Cu ajutorul unui cuțit bine ascuțit facem incizii în mijlocul gogoașei de la stanga la dreapta sau invers fără a tăia exteriorul.
Umplem minunatele Gogoși Creme Brulee cu un sac cu șpriț și sunt gata de servit. Spor la treabă și poftă bună!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.