Gogoși suedeze cu dulceață și frișcă la cuptor
Când vine vorba de gogoși, pot vorbi mult și bine, asta pentru îmi aduce aminte de întreaga copilărie. Fie că le făcea mama acasa, că mergeam la bunici sau ca invitați la prietenii de familie, oriunde gogoșile erau prezente ca desertul casei. Se făceau rapid și nu necesita ingrediente sofisticate.
Ba mai mult țin minte în ultima perioadă, nu știu de unde primise mama o rețetă de gogoși rapide rupte cu lingura și ce să vă spun, când pofteam la dulce, nici nu apucam să spunem de două ori ca deja erau gata de servit!
Astăzi vă propun niște gogoși la cuptor umplute cu dulceață și frișcă, care se fac destul de repede și nu necesită frământare îndelungată.
În continuare veți regăsi ingredinetele necesare și modul de preparare pas cu pas.
Altă rețetă de gogoși la cuptor:
Gogosi la cuptor, umplute cu cremă de frișcă și ciocolată, reteta aici.
Ingrediente pentru aluat:
Pentru uns:
Pentru umplut:
Mod de preparare:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade.
Batem frișca și o dăm la rece.
Într-un vas punem laptele, sarea și o lingură de zahăr din cantitatea totală. Amestecăm ușor să se topească zahărul după care adăugăm drojdia sfărâmată pentru activare.
Adăugăm apa și diferența de zahăr și amestecăm până se topește zahărul.
Punem făina într-un castron încăpător, facem o gaură în mijlocul ei și turnăm compoziția de drojdie, untul, oul și coaja de lămâie. Cu ajutorul unei linguri sau a unei spatule amestecăm, până ce aceasta va deveni ineficientă, după care trecem la frământatul manual. Lăsăm la dospit până iși dublează volumul într-un castron uns cu puțin ulei.
Impartim compoziția în 24 de bucăți și formăm biluțe pe care le punem într-o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt, la distanțe egale. Lăsăm să dospească din nou până își dublează volumul. Ungem gogoșile cu oul bătut cu smântâna și le dăm la cuptor pentru 20 de minute sau cât este nevoie pentru a deveni ușor brune. Le lăsăm să se răcească în tava în care s-au copt.
Tăiem circular capacele gogoșilor, făcând o adâncitură in mijlocul lor. Le umplem cu dulceață și cu ajutorul unui sac cu șpriț turnăm frișcă deasupra.
Punem capacele și presărăm zahar pudră! Sunt gata de servit, așadar nu îmi rămâne decât să vă urez spor la treabă și poftă bună!