Gomboți, găluște cu prune
Găluște cu prune, pot spune că sunt preferatele mele, necesită un pic de răbdare, dar se fac ușor și sunt atât de bune încât nu le-aș da pe nici o prăjitură cu ciocolată deși sunt un mare fan după cum cred că știți deja 🙂
Nu am mai făcut de anul trecut gomboți cu prune, așa că nici nu am așteptat să se coacă bine și deja am pus cartofii la fiert.
Din același aluat se pot face și găluștele cu caise, găluște cu mac și multe altele, depinde și de ideile care vă vin în minte. E desertul preferat al familiei mele, încă din copilărie, mi-l aduc aminte prima dată fiind făcut de bunica, apoi de mama și acum de mine, păstrez rețeta că e simplă, aluatul rămâne fraged și moale inclusiv după răcirea lor și dacă îmi place cum iese de ce să îl schimb?!
La origine rețeta este ungurească, denumirea lor fiind szilvas gomboc, însă și nemții le-au preluat și le spun knedle, însă tot găluște cu prune sunt! Haideți să facem cunoștiință cu lista ingredientelor și să ne apucăm de treabă! 😉
Ingrediente:
Mod de preparare:
Punem o cratiță cu apă și un praf de sare și punem cartofii în coajă la fiert, până intră bine furculița în ei. Se decojesc cât se poate de fierbinți și se zdrobesc cu ajutorul unui pasoar pentru legume sau un tel. Dacă nu puteti să ii decojiți fierbinți, lăsați-i să se tempereze și îi dați pe răzătoarea cu ochiuri mari. Nu folosim robot de bucătărie, nu mixer pentru că se gumează, zdrobesc bine la mână. Se lasă la răcit.
Peste cartofi se adaugă făina amestecată cu grișul, ouăle și se frământă rapid, atât cât să înglobăm în cartofi ingredinetele uscate. Se lasă 10-15 minute la odihnit.
Cât stă aluatul la odihnit scoatem sâmburii prunelor și dacă sunt mai mici le lăsăm întregi, iar dacă sunt mai mari le taiem jumătăți pe care le umplem cu zahărul amestecat cu scorțișoara.
Rumenim pesmetul în unt, într-o tigaie iar când se temperează adăugăm restul de zahăr amestecat cu scorțișoară.
Uneori întind aluatul pe un plan de lucru presărat cu făină la jumătate de centimetru grosime și tai pătrate in funcție de marimea prunelor și cu palmele ude modelez gomboții, alteori pur și simplu îmi pudrez mâinile cu făină și iau cu lingura direct in palme și modelez. Depinde de spațiu, timp și chef 😉😉😉
Punem găluștele obținute la fiert în apa clocotindă (5-6 l de apa) și le fierbem până se ridică și stau deasupra(4-5 minute în funcție de marimea lor), acesta este un semn că deja sunt fierte. În caz că aluatul este mai gros este posibil să trebuiască fierte 1-2 minute în plus la foc mediu.
Le scoatem direct în pesmet, le rotim bine, astfel încât să nu mai avem aluat dezvelit 🙂
Mie îmi plac simple însă se pot servi cu adaos de dulceață și smântână. Spor la treabă și poftă bună!
Dat fiind faptul că prunele sunt de diferite mărimi, s-ar putea ca numărul de bucăți să nu corespundă de fiecare dată.