Iahnie de fasole – Rețetă de post

( 5 out of 5 )
Loading...
Iahnie de fasole - Rețetă de post
  • -6 pServings+
  • 30 mTimp de preparare
  • 2:0 hTimp de gatire
  • 2:30 hGata in
Print Recipe

Iahnie de fasole – Rețetă de post 

Când vine vorba de iahnie de fasole, pot spune că tata și bunica făceau cea mai bună fasole, indiferent ce fel era, ciorbă, iahnie ori fasole frecată.

Îmi aduc aminte că la noi în casă, atunci când se făcea fasole, trebuiau să scoată oala mare din cămară, una de vreo 15 litrii :))) Era atât de amuzant, că de fiecare dată când vedeam oala aia roșie smălțuită, știam ce urmează.

Bunica provine din zona Clujului, dintr-o zonă de munte cu câteva sate aparținătoare unei comune, fiecare sat avea câte o poreclă, deși nu am reușit să aflu de ce aveau această poreclă, am dedus ca era vorba de mâncare și sper să nu fii greșit. Roșieți, fânari, hilibari, și toate aceste porecle sunt folosite și în ziua de azi.

Această iahnie de fasole de post era servită musai cu pișcători (ardei iuți) și era una din preferatele mele, din numai câteva ingrediente simple și banale, gătite lent pe plită, ieșea cea mai bună mâncare de fasole.

Azi am adăugat câteva condimente, zarzavaturi țelina rădăcină, morcovi, păstârnac iar ce a ieșit, a mulțumit 6 persoane nu chiar flămânde. 

Rămâneți alături pentru lista ingredientelor, dar și modul simplu de preparare. 

Pentru multe alte rețete cu sau fără carne ori preparate de post  și multe altele, găsiți în secțiunea gustări, click aici sau pe fotografie.

C8514272-7D54-4A48-BAA2-62D97C2FFB0A.jpeg

Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.

necunoscut.jpg

Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.

1__#$!@!#__necunoscut.jpg

Cum să faci iahnie de fasole – Rețetă de post? 

Ingrediente iahnie de fasole – Rețetă de post:

  • 600 g fasole albă (uscată) 
  • 150 g morcovi
  • 100 g păstârnac
  • O ceapă albă
  • 3-4 căței de usturoi
  • 1/2 ardei gras
  • 50 ml ulei vegetal
  • O bucățică de țelină rădăcina 
  • 1 cartof măricel sau 2 mai mici 
  • 200 g roșii cuburi în bulion/roșii pasate 
  • 1 linguriță fulgi de chilli (Opțional)
  • Sare si piper după gust
  • 1/2 linguriță busuioc uscat
  • 1/2 linguriță oregano uscat
  • 1 lingură de boia de preferat afumată
  • Câteva frunze de cimbru 

Mod de preparare: 

Curățăm zarzavaturile, cartofii și le tăiem cuburi măricele.

Curățăm usturoiul, ardeiul gras, ceapa și le tocăm mărunt. 

Spălăm bine fasolea și o lăsăm la înmuiat peste noapte, musai la temperatura camerei.

A doua zi o spălăm fasolea din nou și o punem la fiert în apă rece într-o oală încăpătoare cu minim de 3 ori volumul acesteia alături de zarzavaturi. În funcție de tipul de fasole va fierbe între 1 și 2-3 ore. A mea a fiert în aproape 2 ore. Dacă scade apa de pe fasole, fără dar și poate completăm cu apă fierbinte, nu de la robinet, ci una care să aibe temperatura cât mai aproape de cea în care este fasolea. Acest lucru nu va permite ca fasolea să se întărească.

Într-o tigaie punem ceapa cu usturoiul, ardeiul gras tocate mărunt si puțină sare la călit pe foc mediu, pentru 10 minute amestecând din când în când în ele să nu se ardă. 

Adăugăm roșiile în bulion, boiaua, condimentele și continuăm să călim încă vreo 2 minute.  

Când fasolea este aproape fiartă punem și amestecul de ceapă, cartofii și mai fierbem 20-25 minute la foc mic, verificând de gust. 

Simplu dar gustos și sănătos! Spor la treabă și poftă bună! 

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password