Millefeuille cu cremă de vanilie și zmeură
Millefeuille vine din cuvântul franțuzesc mille-feuille, care înseamnă 1000 de foi. La bază seamănă cu un alt produs de patiserie, nemțesc, Cremeschnit și de fapt e un aluat foietat umplut cu cremă de vanilie. Mille-feuille este un produs al bucătăriei franțuzești, compus dintr-un aluat crocant denumit pate feuilletee și cremă de vanilie, care ulterior a fost înlocuită cu diverse de la frișcă, dulceață, alte creme, fructe, etc.
După cum spuneam mai devreme, este atât de versatil și se poate pregăti în fel și chip, imaginație să existe. Astăzi, pe lângă crema clasică de vanilie, am ales să îi aduc o mică îmbunătățire, fructele de pădure, proaspete, respectiv zmeura. Mi se pare cea mai bună combinație din câte am mâncat, chiar și prietenii mei care au servit mi-ai dat dreptate.
Se face destul de ușor, ingredientele sunt simple și la îndemâna oricui, tot ceea ceteebuie să faci, e să respecți modul de preparare și cantitățile exacte ale ingredintelor. Rămâneți alături, iar rezultatul va fi de pomină!
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingredinete pentru foi:
Ingredinete pentru cremă:
Mod de preparare pentru foi:
Preîncălzim cuptorul la 200 de grade Celsius.
Punem aluatul pe un plan de lucru presărat cu făină și presărăm puțin și deasupra.
Întindem aluatul cu o grosime de 2 milimetrii și ar trebui să vă rezulte o foaie cu dimensiunile de 65/50 cm, apoi îl tăiem în 2 bucăți egale și îl punem pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, peste care mai punem încă o hârtie de copt și acoperim cu încă o tavă de aceeași mărime în care am pus aluatul.
Coacem 12-13 minute, verificând ca aluatul să nu expandeze, în caz că totuși tava pe care o punem deasupra este prea ușoară și aluatul crește prea mult, punem o greutate peste tava de deasupra și continuăm să coacem până se rumenesc ușor.
Scoatem foile pe un grătar să se răcească.
Porționăm fiecare foaie în bucăți cu dimensiunile de 4 cm lățime și 11-12 cm lungime, asta în funcție de cât de late ramân.
Mod de preparare pentru cremă:
Punem laptele la înfierbântat cu zahărul și batonul sau extractul de vanilie.
Într-un bol omogenizăm gălbenușurile cu amidonul și adăugăm treptat din laptele cald, nu fierbinte, omogenizăm.
Răsturnăm compoziția de gălbenușuri înapoi în oala în care s-a înfierbântat laptele, dăm focul la minim și amestecăm încontinuu până se îngroașă.
Încorporăm untul și lăsăm să se răcească complet.
Mod de preparare pentru frișcă:
Batem frișca până lasă ușoare valuri la suprafață, precum o zăpadă ușoară și pufoasă, adăugăm zahărul pudră și mai batem puțin până se întărește. Mare atenție, nu bateți foarte mult, că rișcați să se taie și frișca naturală din lapte, niciodată nu va avea ținuta, gustul și nici nu va arăta ca frișca vegatală.
Încorporăm treptat frișca în cremă și amestecăm ușor cu ajutorul unei spatule de Silicon.
Aranjăm pe un platou 10 buc din foitajul obținut mai devreme. Cu ajutorul unui sac cu șpriț fără formă, turnăm câte 6 aveline de cremă, 6 buc de zmeură, punem pe fiecare câte o foaie și apăsăm ușor atât, cât să aibe aderență.
Facem la fel și cu stratul numărul 2 de cremă cu zmeură și ultima foaie deasupra.
Pudrăm cu zahăr și dăm la rece pentru 3-4 ore, după care este gata de servit. Cam asta a fost, de aici nu îmi rămâne decât să vă urez spor la treabă și poftă bună!