Pide cu brânză dulce și stafide
Aceste minunății pufoase, moi și aromate cu brânză din belșug vin exact în momentul în care vroiam să fac niște branzoaice cu brânză dulce și stafide. Și cum stăteam eu pe gânduri și-mi planificam vacanța la Istanbul, ce urmează să vină cât de curând, mi-am zis să le fac sub forma pidelor Turcești, doar doar așa o să fiu mai aproape de orașul de pe cele două continente. Aluatul și compoziția este exact aceeași ca la brânzoaice, doar forma fiind diferită.
Pot fi servite cu un sos de vanilie sau chiar de ciocolată, dulceață ori doar cu zahăr pudră fiind ideale pentru cei mici și inevitabil gustul ne va aduce aminte de copilărie.
Întotdeauna mi-au plăcut dulciurile, mai ales cele cu ciocolată, însă foarte mult și cele cu brânză, fie ea cremă, brânză dulce ori urdă.
Rețeta am primit-o de la o vecină, care recunosc…făcea cele mai bune poale-n brâu! Și pot spune că deși o fac de mai bine de 20 de ani, parcă tot ale ei sunt cele mai bune, nu știu de ce…că de băgat nu bagă nimic în plus, ba chiar uneori împarte o lămâie atât pentru aluat cât și pentru umplutură.
Pare-se ca la origine, rețeta este moldovenească, însă o regăsim și prin Ardeal și Banat deopotrivă. Rămâneți alături pentru lista ingredientelor și modul de preparare pentru a obține cele mai fine și mai fragede plăcinte cu brânză dulce și stafide.
Ingrediente pentru aluat:
Ingrediente pentru umplutură:
Pentru finisat:
Mod de preparare pentru aluat:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade, in momentul în care am terminat de frământat aluatul.
Toate ingredinetele trebuiesc să fie la temperatura camerei.
Pentru început punem într-un bol laptele bătut cu drojdia, zahărul tos și sarea, amestecăm ușor pentru activarea drojdiei și acoperim bolul cu o folie de prospețime.
Punem făina într-un bol încăpător și facem o gaură în mijloc, adaugăm compoziția de drojdie care deja a fost activată, gălbenușurile, coaja de lămâie și amestecăm cu o lingură de lemn, până aceasta devine ineficientă.
Adăugăm untul în aluat și frământăm până obținem un aluat fin, elastic și destul de lejer.
Punem aluatul într-un castron uns cu puțin ulei și îl acoperim cu o folie de prospețime, îl ținem la loc calduț, până își dublează volumul.
Mod de preparare pentru brânza cu stafide:
Punem toate ingredinetele într-un bol și amestecăm pentru omogenizare.
Acum că aluatul este dospit, îl împărțim în 8 părți egale și le dăm forma unor bile. Întindem fiecare bilă cu o lungime de 20 de cm și o lățime de 15 cm. Capetele le tragem ușor, atât cât să obținem un colț pe fiecare lungime, exact ca în poza de mai jos.
Împărțim compoziția de brânză în 8 și o distribuim pe centrul fiecărei bucăți de aluat întins. Aducem marginile spre interior și presăm ușor aluatul, iar capeții îi strângem bine și îi răsucim.
Lăsăm la dospit încă 15 minute. Ungem cu un gălbenuș frecat cu 2 linguri de lapte și coacem pentru 18-20 de minute sau până se rumenesc frumos.
Presărăm zahăr pudră și sunt gata de servit. Spor la treabă și poftă bună!