Plăcintă, când aud acest cuvânt ma duce gandul la plăcintă cu mere, cu brânză și stafide, cu dovleac, cu nuci și dulceață, la toate plăcintele pe care le făcea bunica în vremea copilăriei mele. Astăzi mi-a venit rândul să reproduc rețeta ei, care nu era tocmai exactă, o făcea din ochi, așa că după mai multe teste, am ajuns la această rețetă de aluat fraged cu unt,
care este fără nici un dubiu cu cel mai bun și fraged aluat cu unt, trebuie doar respectați câțiva pași și va ieși o minune de plăcintă cu brânză și stafide în aluat fraged cu unt. Același aluat îl folosesc pentru plăcinta cu mere și scorțișoară,
pentru plăcintă cu dovleac dar si pentru plăcinta cu praz.
Ingrediente pentru aluatul fraged cu unt:
Ingrediente pentru umplutura de brânză:
Cum facem aluatul fraged cu unt?
Cântărim și cernem făina într-un castron, adăugăm untul tăiat cubulețe și lăsăm la rece în frigider pentru jumătate de oră.
Pregătim ingredientele umede într-un alt castron punem smântâna, ouăle și le punem la frigider.
După ce a trecut timpul de jumătate de oră scoatem castronul cu făina și untul, și presăm untul ușor, cu vârful degetelor astfel încât să rămână “foi” subțiri de unt.
Adăugăm ingredientele umede, zahărul vanilat și sare și le încorporăm ușor.
Vezi fotografia cu aluatul. Îl dăm din nou la rece. Eu am făcut 2 porții, niciodată nu ne ajunge una :))
Cum facem umplutura de brânză cu stafide:
În timp ce aluatul stă la rece, amestecăm toate ingredientele pentru umplutură.
Asamblare și coacere:
Împărțim aluatul în două, intindem pe un plan de lucru presărat cu făină prima foaie de mărimea tăvii. Îl punem într-o tavă, punem compoziția și o distribuim uniform, iar deasupra cealaltă jumătate de aluat întinsă la aceeași dimensiune. Împingem cu furculița din loc in loc și coacem pentru 35-40-45 de minute la 180 de grade sau până prinde o culoare rumenie.
După cum puteți vedea au rămas bucăți de unt și așa trebuie să rămână, asta nu e nici o problemă, pentru că îl va face să fie fraged.
O lăsăm să se răcească la temperatura camerei, după care o porționăm cu un cuțit de pâine și o pudrăm cu zahăr pudră. Mare atenție, trebuie lucrat rapid cu acest aluat și să fie cât mai răcoare în încăpere. Eu am folosit o tavă de aragaz de 38/45 de cm.
Simplu, nu-i așa?! Dar acum vă las că vorba multă strică :)) Nu înainte de a vă ura spor la treabă și poftă bună!