Plăcintă, când aud acest cuvânt mă duce gandul la plăcintă cu mere, cu brânză și stafide, cu dovleac, cu nuci și dulceață, la toate plăcintele pe care le făcea bunica în vremea copilăriei mele. Astăzi mi-a venit rândul să reproduc rețeta ei, care nu era tocmai exactă, o făcea din ochi, așa că după mai multe teste, am ajuns la această rețetă de aluat fraged cu unt, rețetă pe care o gasesti aici,
care este fără nici un dubiu cu cel mai bun și fraged aluat, trebuie doar respectați câțiva pași și va ieși o minune de plăcintă cu mere și scorțișoară în aluat fraged cu unt.
Acelasi aluat îl folosesc și pentru plăcinta cu brânză și stafide,
pentru plăcinta cu dovleac, dar și pentru plăcinta cu praz.
Cântărim și cernem făina într-un castron, adăugăm untul tăiat cubulețe și lăsăm la rece în frigider pentru jumătate de oră. Pregătim ingredientele umede într-un alt castron punem smântâna, ouăle și le punem la frigider. După ce a trecut timpul de jumătate de oră scoatem castronul cu făina și untul, și amestecăm ușor, cu vârful degetelor astfel încât să rămână “foi” subțiri de unt. Adăugăm ingredientele umede, zahărul vanilat și sare și le încorporăm ușor. Vezi fotografia cu aluatul. Îl dăm din nou la rece.
Împărțim aluatul în două, intindem pe un plan de lucru presărat cu făină prima foaie de mărimea tăvii. Îl punem într-o tavă, punem restul de griș, punem compoziția și o distribuim uniform, iar deasupra cealaltă jumătate de aluat întinsă la aceeași dimensiune. Împingem cu furculița din loc in loc și coacem pentru 35-40-45 de minute la 180 de grade sau până prinde o culoare rumenie. Mare atenție, trebuie lucrat rapid cu acest aluat și să fie cât mai răcoare în încăpere. Eu am folosit o tavă de aragaz de 38/45 de cm. După cum puteți vedea au rămas bucăți de unt și așa trebuie să rămână, asta nu e nici o problemă, pentru că îl va face să fie fraged. Se lasă să se răcească, se porționează și o pudrăm cu zahăr.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
seceleanu cerasela
Buna ziua, vreau sa fac si eu placinta cu mere, am printat reteta, dar nu sunt date cantitatile pentru umplutura de mere! ma puteti ajuta?
Multumesc!
chefnicu
Buna ziua, apăsați butonul ingrediente pentru umplutura de mere cu scortisoara
Paula
E a treia oară când incerc sa las comentariul. De fapt e o intrebare legata de aluatul fraged : cea e cel ” definitiv” acesta sau cel care e pus sub numele aluat briseè? Sau sunt doua aluaturi complet diferite fiecare cu întrebuințarea lui? Multumesc.
chefnicu
Este același aluat 🙂