Plăcinte bănățene cu brânză și stafide sunt o combinație delicioasă de aluat ușor dulce și cu o crustă fragedă și o umplutură cremoasă de brânză grasă de vaci îmbogățită cu stafide suculente.
Aluatul este preparat cu o rețetă simplă fără frământare, care combină untul sau untura cu făina pentru a obține o textură perfectă și o aromă bogată.
Umplutura de brânză dulce de vaci este realizată cu brânză proaspătă, ouă, zahăr, etc totul pentru a crea o textură fină și catifelată. Stafidele adaugă și o notă de culoare și prospețime, care completează perfect gustul bogat al brânzei.
Plăcintele umplute cu brânză și stafide emană un miros îmbietor și aduc o notă reconfortantă cu gust și amintiri de acasă. Gustul lor echilibrat cu textură moale și cremoasă, este o încântare pentru papilele gustative.
Pot fi servite calde sau reci, alături de o ceașcă de ceai sau cafea, sau ca desert îmbietor la sfârșitul unei mese copioase. Le putem presăra cu puțin zahăr pudră sau scorțișoară pentru un plus de savoare și estetică.
Plăcintele umplute cu brânză și stafide sunt o alegere perfectă pentru un mic dejun reconfortant, o gustare de după-amiază sau chiar un desert special pentru orice ocazie.
Ingrediente:
Ingrediente pentru umplutură de brânză:
Extra pentru uns și deasupra:
Mod de preparare pentru aluat:
Într-un bol încăpător punem făina cernută, facem o gaură și punem laptele călduț, zahărul și drojdia, amestecăm ușor cat să se umezească drojdia și dăm departe să se activeze.
Adăugăm untul, sarea și amestecăm cu ajutorul unei spatule până se încorporează toată făina și obținem o cocă lipicioasă și aderentă pereților vasului. Nu ar trebui să vă ia mai mult de 1 minut.
Acoperim bolul cu o folie de prospețime și lăsăm așa la temperatura camerei pentru 35-40 de minute sau până își dublează volumul, dar fără probleme puteti ține aluatul pana la 20 sau la frigider 24 de ore.
După trecerea timpului de dospire, ungeți un front de lucru cu ulei și răsturnați aluatul. Ajutați-va de aceeași spatulă de Silicon pentru curățarea în întregime a bolului.
E momentul să încingem cuptorul la 180 de grade Celsius, cu 30 de minute înainte de dospirea finală băgați o oală cu apă fierbinte în cuptor.
Împărțim aluatul în 20 de părți egale și dăm forma bilelor, ungem cu ulei, acoperim cu o folie si lăsăm la dospit încă 15 minute.
Mod de preparare pentru umplutură de brânză:
Punem toate ingredientele într-un castron și omogenizăm. Dăm deoparte. O vom împărți în 20 de părți egale.
Asamblare:
Întindem fiecare bilă cu un diametru de 10 cm și punem o parte de brânză.
Adunăm capetele și strângem exact așa cum se vede în fotografie. Nu întindeți mai mult că se va crăpa la copt.
Punem invers în tava mare de cuptor tapetată cu hârtie de copt și mai lăsăm la dospit încă 15-20 de minute sau în funcție de cat de cald e în bucătărie. Apoi ungem cu gălbenușul amestecat cu lapte. Eu am presărat zahăr streusel, dar puteți să le lăsați și fără.
Dăm la cuptor pentru 25 de minute la 180 de grade. După care le lăsăm 10 minute să se tempereze în tava în care s-au copt, apoi le transferăm un grătar și le lăsăm să se răcească acoperite de un prosop de bucătărie.
Spor la treabă și poftă bună!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.