Abonează-te la canalul de Youtube

Prăjitură alba-neagra cu nucă, cremă de vanilie și glazură de ciocolată

( 4.5 din 5 )
Se încarcă...
  • 15 pPorții
  • 1:20 hPreparare
  • 30 mGătire
  • 1:50 hGata în
Printează rețeta

Prăjitură alba-neagra cu nucă, cremă de vanilie și glazură de ciocolată

 

Dacă v-as invita la o “Alba-neagra”, ați accepta oferta? V-ați încumeta? Probabil deja mintea dvs a zburat către controversatul joc de noroc cu acest nume, dar eu nu la asta m-am referit. Vă invit la o Alba-neagra dulce, aromată, pufoasă și cremoasă, intr-un cuvânt savuroasă. In plus, câștigul este garantat!

Vă propun azi o rețeta de prăjitură delicioasă cu blat de cacao și blat de nuca, crema de vanilie și bucăți de cireșe amare confiate. Un deliciu. Povestea prăjiturii nu este una complicată și nici veche de când lumea. Cu câteva săptămâni în urmă am gustat o prăjitură, la o nuntă, la insistentele mătușii mele, care spunea: “E de casă, e de casă”. Am rămas plăcut impresionat de gustul bun și simplu al prăjiturii, am studiat-o pe toate părțile și mi-am întipărit ingredientele în minte. Mi-am pus și eu semnătura pe acest preparat și vreau sa cred ca ceea ce va prezint dvs e o varianta îmbunătățită a ceea ce am gustat eu atunci.

Acum poate va întrebări de unde numele “Alba-neagra”. Ei bine se spune că mariajul sau căsătoria ar fi un joc de noroc, iar acolo am descoperit eu aceasta prăjitura. Hehe, glumesc! Fizic vorbind, prăjitura are un blat alb și două negre, deci: Alba-neagra! Pofta buna!

Cum se face prajitura alba-neagra cu nucă, cremă de vanilie și glazură de ciocolată

Ingrediente pentru blatul de nucă:

  • 120 g nucă măcinată
  • 5 buc albușuri
  • 50 g făină albă
  • 120 g zahăr tos
  • 1 praf sare

Ingrediente pentru blatul de cacao:

  • 120 g unt plus pentru uns tăvile
  • 150 g zahăr tos
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • Un praf de sare
  • 2 ouă medii
  • 125 g făină albă
  • 35 g cacao de bună calitate
  • 1/2 linguriță praf de copt
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 130g iaurt grecesc cu 10% grăsime
  • 60 ml apă fierbinte

Ingredinete pentru crema de vanilie cu unt

  • 600 ml lapte cu 3,2% grăsime
  • 5 gălbenușuri
  • 100 g zahăr tos
  • 250 g unt
  • 60 g amidon
  • Un praf de sare
  • 125 g cireșe amare confiate

Glazura de ciocolată: 

  • 150 de grame de zahăr
  • 50 de grame de cacao
  • 50 de grame de unt
  • 70 mililitri de lapte

Mod de preparare pentru cremă:

Punem 500 ml lapte la fiert cu extractul de vanilie, sarea și zahărul. Până ce fierbe laptele amestecăm gălbenușurile cu amidonul și restul de lapte. Când laptele a început să fiarbă turnăm peste compoziția de gălbenușe și amestecăm energic, turnăm toată compoziția înapoi în oală și fierbem la foc mic până se îngroașe, amestecând continuu. Adăugăm untul și o lăsăm să se răcească, amestecând din când în când să nu se facă pojghiță.
După ce s-a răcit batem cu ajutorul unui robot de bucătărie pentru spumare, 1-1:30 minute. Nu bateți prea mult, ca riscați să se taie. Ea este bună când deja începe să prindă luciu. 

Mod de preparare pentru blatul cu nucă

Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Amestecăm nuca cu făina și le dăm deoparte.

2F47DE9A-B90F-4AE1-889E-3B0F14286D15.jpeg

Punem albușurile cu un praf de sare într-un castron încăpător și le batem până lasă ușoare valuri la suprafață. Adăugăm zahărul și batem până obținem o bezea lucioasă și zahărul s-a topit.

0922CE7F-28CD-4DE3-A9EF-2D5C5E10533B.jpeg

Încorporăm amestecul de făină cu nuca măcinată cu ajutorul unei spatule și cu mișcări ușoare de jos în sus.

7078EEB2-38C6-416E-A1D3-468355E999BC.jpeg

Turnăm într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și coacem 15-16 minute sau până trece scobitorii. Lăsăm să se răcească. (22/33 cm)

Tapetăm fundul unei tăvi cu hârtie de copt pentru blatul de cacao (43/33 cm)

 

Mod de preparare pentru blatul cu cacao:

Într-un bol amestecăm ingredinetele uscate și le dăm deoparte.

7E5967F1-36DF-4E76-9084-A0DAA998A19F.jpeg

Batem bine untul cu zahărul, sarea și extractul de vanilie până se spumează bine și zahărul este aproape topit.

53D5D6D8-B119-472F-B5A9-BDB81AC0B06E.jpeg

Adăugăm ouăle pe rând, unul câte unul și batem ușor până la încorporare.

D0B27653-1CD2-4A45-BC99-8408AAF3216C.jpeg

Adăugăm iaurtul și mai batem 10-15 secunde.

E701300A-D6EB-4337-95F0-9348195C0E1A.jpeg

Încorporăm ingredinetele uscate și cu ajutorul unei spatule, amestecăm ușor cât să se amestece puțin ingredientele.

E8BD170B-2FF3-425B-BB14-C8B272338044.jpeg

Punem apa fierbinte treptat peste aluat și amestecăm energic astfel încât să nu se facă cocoloașe.

93229147-27DB-4526-A6C5-B7FE280AA607.jpeg

9E251C3E-91F5-482A-ADA9-D979991F2E0E.jpeg

Turnăm compoziția în mod uniform într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și coacem 15-18 minute.

 

Mod de preparare pentru glazura de ciocolată:

Punem toate ingredientele într-o crăticioară și le fierbem la foc mic până se îngroașă amestecând încontinuu. (Aproximativ 1 minut și jumătate) 

Asamblare: 

Tăiem blatul de cacao în 2 părți egale.

Decupăm și blatul de nucă astfel încât să obținem o dimensiune egală cu cea a celor de cacao.

Punem un blat de cacao, jumătate din crema de vanilie cu unt, jumătate din cantitatea de cireșe amare confiate tăiate felii, venim cu blatul de nucă, diferența de cremă de vanilie, restul de cireșe amare tăiate felii și ultimul blat de cacao. Dăm la rece pentru 2 ore. După fiecare blat apăsăm ușor ca să avem aderență și să nu se desprindă foile.

După răcire, turnăm glazura călduță atât cât să curgă și să se niveleze ușor.

Tăiem a doua zi, sau minim dulă 4 ore la rece. Spor la treabă și poftă bună!

Leave A Comment

- Shopping List
x

Parola pierduta

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. mai multe informații

Setările de coockie pe acest website trebuie setate pe "permite coockies" pentru a vă putea oferi cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să folosiți acest website fără a schimba setările de coockie sau apăsați pe "Accept" înseamnă că sunteți de acord cu ele.

Închide

});