Prăjitura Anastasia – Blaturi umede de cacao, crema pralină, cremă de caramel cu ciocolată albă și mousse de ciocolată

( 5 out of 5 )
Loading...
Prăjitura Anastasia
  • 2:0 hTimp de preparare
  • 60 mTimp de gatire
  • 3:0 hGata in
Print Recipe

Prăjitura Anastasia

Delicată și catifelată Prăjitura Anastasia se remarcă prin finețea și consistența ciocolatoasă cu blaturi umede de cacao, un deliciu căruia nu ar putea să îi rezistă nimeni. Dar țin să menționez că diabeticii și cei care îs pe diferite diete, vor trebui să stea departe de ea.

Prăjitura Anastasia

Căutând prin casă după niște acte, am găsit câteva rețete pe care le-am luat de la restaurantele din Franța unde am făcut schimburi de experiență în urmă cu peste 10 ani.

Prăjitura Anastasia

Îmi aduc și acum aminte câte rugăminți și plecăciuni am făcut pentru unele din ele, dar până la urmă e de înțeles fiecare locație își vrea propriile rețete și lumea să se întoarcă la ei pentru prăjitură x sau y.

Prăjitura Anastasia

Realizez târziu că am făcut întreaga porție a prăjiturii care este de peste 5 kg, dar știți vorba aia… dă-i Doamne romanului mintea de pe urmă. Dar nu ne pare rău deloc este atât de bună și s-a cam topit destul de repede.

Prăjitura Anastasia

Blat umed de cacao, cremă cu praline, cremă cu caramel și ciocolată albă și mousse de ciocolată, mai vrei ceva în plus?! Nu pentru noi a fost una din prăjiturile de top pe care  ne-a fascinat din toate punctele de vedere.

Prăjitura Anastasia

Cum facem Prăjitura Anastasia

Ingrediente pentru blaturile de cacao:

  • 140 g gălbenușuri de ou
  •  140 g zahăr tos 
  •  270 g albușuri
  •  90 g ulei vegetal cu gust neutru (da să îl cântăriți)
  •  60 g lapte cu 3,5% grăsime
  •  80 g făină albă tip 000
  •  45 g cacao pudră

Ingrediente pentru cremă pralina cu ciocolată

  • 400 g mix de semințe coapte și tocate grosier(alune, migdale, nuci, etc)
  • 480 g ciocolată cu 60% conținut de cacao
  • 400 g pralină de mix de semințe 200 g zahăr tos și 200 g mix de semințe(alune, migdale, nuci, etc)
  • 60 g unt cu 80% grăsime

Ingrediente pentru cremă de ciocolată albă cu caramel:

  • 85 g glucoza lichidă sau miere
  • 500 g zahăr
  • Nu 335 g smântână din lapte pentru frișcă cu 35% grăsime
  • 330 g unt cu 80% grăsime
  • 400 g ciocolată albă de bună calitate

Ingrediente pentru mousse-ul de ciocolată

  • 250 ml lapte
  • 80 g gălbenușuri
  • 50 g zahăr tos
  • 10 g gelatină
  • 50 ml apă
  • 250 g ciocolată cu 60% conținut de cacao
  • 300 g smântână din lapte de vacă pentru frișcă cu 35% grăsime

Și să ne apucăm de preparare pentru Prăjitura Anastasia

Mod de preparare pentru blat:

Preîncălzim cuptorul la 190 de grade.

Tapetăm 2 tăvi de 28/36 cm pentru cuptor cu hârtie de copt

Într-un castron cernem făina cu cacaua.

Prăjitura Anastasia

Într-un castron punem laptele cu uleiul.
Prăjitura Anastasia

Frecăm gălbenușurile cu 40 de g zahăr tos până se deschid la culoare și până își triplează volumul.

Prăjitura Anastasia

Batem albușurile cu un praf de sare până începe să se formeze bezeaua. Adăugăm zahărul treptat și continuăm să batem până zahărul este complet topit iar bezeaua este lucioasă.

Prăjitura Anastasia

Adăugăm laptele împreună cu uleiul și amestecăm ușor.

Prăjitura Anastasia

Încorporăm câte o treime din cantitatea de bezea și laptele în cea de gălbenușuri și omogenizăm ușor.

Prăjitura Anastasia

Adăugăm amestecul de făină cu cacao cernut în două tranșe și amestecăm ușor cu o spatulă.

Prăjitura Anastasia

Turnăm în două tăvi tapetate cu hârtie de copt și dăm la cuptor pentru 14 minute. Scoatem din cuptor și le lăsăm să se răcească 5 minute în tăvile în care s-au copt după care le transferăm pe un grătar, îndepărtăm hârtiile de copt și le lăsăm să se răcească complet.

Prăjitura Anastasia

Mod de preparare pentru crema pralină cu ciocolată:

Cum facem pralina:

Punem zahărul la caramelizat la foc mediu până obținem culoarea chihlimbarului.

Prăjitura Anastasia

Între timp coacem coacem semințele și le frecăm cu un prosop să pică hoaspele de pe ele.

Prăjitura Anastasia

Le adăugăm fierbinți în caramel. Amestecăm cu o spatulă până caramelul se prinde bine de semințe. Turnăm pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Lăsăm să se răcească complet.

Prăjitura Anastasia

Rupem bucățele și punem la mixat într-un robot de bucătărie până obținem o cremă fină. O lăsăm să se răcească.

Prăjitura Anastasia

Topim ciocolata cu untul pe bazin marie,

Prăjitura Anastasia

adăugăm crema pralina și semințele tocate grosier. Omogenizăm și lăsăm să se tempereze.

Prăjitura Anastasia

Mod de preparare pentru cremă de ciocolată albă cu caramel:

Punem la caramelizat zahărul cu mierea la caramelizat până obținem un caramel de culoarea chihilimbarului.

Prăjitura Anastasia

Adăugăm untul și amestecăm până caramelul devine moale.

Prăjitura Anastasia

Încorporăm smântâna și fierbem 9-10 minute la foc mic, atât cât să se omogenizeze.

Prăjitura Anastasia

Adăugăm ciocolată în crema fierbinte și mixăm cu un blender până compoziția devine omogenă.  O lăsăm să se tempereze.

Prăjitura Anastasia

Asamblare:

Punem un blat, turnăm crema pralină și nivelăm. Dăm la rece pentru o oră sau cât este nevoie să se întărească.

Prăjitura Anastasia

Turnăm crema caramel cu ciocolată albă temperată peste crema pralină, nivelăm și punem al doilea blat. Dăm din nou la rece pentru două ore.

Prăjitura Anastasia

Mod de preparare pentru mousse-ul de ciocolată:

Punem gelatină la hidratat în apă rece pentru 10-15 minute.

Prăjitură Căpșunica cu mousse de iaurt

Frecăm gălbenușurile cu zahărul până se deschid la culoare.

Prăjitura Anastasia

Punem laptele la înfierbântat.

Adăugăm laptele fierbinte peste gălbenușuri amestecând continuu.

Prăjitura Anastasia

Turnăm înapoi în oală și fierbem până se îngroașă. Nu fierbeți mai mult decât atât cat să dispară spumele de deasupra și să se formeze bule mici, că se va face omletă.
Prăjitura Anastasia

Adăugăm gelatina în cremă fierbinte, omogenizăm.

Prăjitura Anastasia

Încorporăm și ciocolata și o lăsăm. 2-3 minute după care amestecăm energic până se topește complet și crema este omogenă.

Prăjitura Anastasia

Batem frișca până se întărește.

Prăjitura Anastasia

Încorporăm în ciocolata care trebuie să fie la temperatura camerei dar nu rece frișca bătută in 2-3 transe amestecând ușor cu un țel după prima tranșă apoi cu o spatulă cu mișcări largi de sus în jos.

Prăjitura Anastasia

Turnăm peste blat și nivelăm.

Pudrăm cu cacao sau cu ciocolată răzuită.

Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie. 

necunoscut.jpg

Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.

1__#$!@!#__necunoscut.jpg

Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.

2__#$!@!#__necunoscut.jpg

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password