Mărturisesc că scriu cu greu rețeta la Prăjitura Sofi cu caramel și ciocolată și abia găsesc câteva cuvinte despre această prăjitură, pe care am denumit-o după iepurașul nostru drag. Din păcate nu mai este parte din familie, însă îl purtăm în gândul nostru ca pe un orice membru al familiei.
Finețea și gingășia acestei prăjituri este de-a dreptul incredibilă. Blat ușor umed cu cafea naturală, cremă fină de mascarpone cu caramel, dulceață de coacăze și o glazură de ciocolată cu alune de pădure coapte. Mai are cineva apă în gură ca și mine când scriu aceste rânduri… sunt convins că da 🤣🤣🤣.
Pe lângă faptul că este extrem de gustoasă, este și foarte arătoasă în contradicție cu modul de preparare care este destul de simplu și cu ingrediente la îndemâna tuturor. Așadar acum vă invit să rămâneți alături pe tru lista ingredientelor dar și a modului de preparare descris pas cu pas 😍😍😍
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Ingrediente pentru blat:
200 g zahăr
2 ouă
100 ml lapte
1 linguriță extract de vanilie
40 ml ulei vegetal cu gust neutru
Un praf de sare
200 g faină albă tip 000
40 g cacao de bună calitate
3 g praf de copt
3 g bicarbonat
110 ml cafea fierbinte
Ingrediente pentru cremă
230 g zahăr tos
100 g unt
160 ml smântână din lapte pentru frișcă cu 35% grăsime
500 g mascarpone
200 ml smântână din lapte pentru frișcă
150 g dulceață de coacăze/merișoare/cireșe
Ingrediente pentru glazura de ciocolată cu alune de pădure
130 g lapte
100 g de smântână din lapte pentru frișcă
60 g zahăr tos
150 g de alune de pădure tocate grosier
300 g ciocolată neagră cu 70% cacao
Mod de preparare pentru blat
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Tapetăm cu hârtie de copt fundul unei tăvi de 21/32 și a încă uneia de 21/16 cm diametru cu inel detașabil.
Cernem făina cu cacaua, praful de copt și bicarbonatul într-un castron.
Batem ouăle împreună cu zahărul, extractul de vanilie și sare până se topește zahărul.
Turnăm laptele, zahărul, uleiul, omogenizăm.
Încorporăm amestecul de faină și omogenizăm.
Adăugăm cafeaua fierbinte, o încorporăm și pe aceasta.
Turnăm 2/3 din compoziție în tava mare și cealaltă treime în tava mică. Coacem 15-16 minute sau până trece testul scobitorii. Nu coaceți mai mult că se va usca.
Scoatem din cuptor și lăsăm să tempereze pentru 2-3 minute în tava în care s-a copt apoi îndepărtăm folia și o lăsăm să se răcească complet pe un grătar.
Mod de preparare pentru crema de mascarpone cu caramel:
Punem zahărul la caramelizat intr-o crăticioară.
Dăm jos de pe foc și adăugăm untul, amestecăm până se omogenizează.
Adăugăm cele 160 de g smântână și mai fierbem la foc mic până obținem o compoziție omogenă. după care lăsăm să ajungă la temperatura camerei.
Turnăm caramelul peste mascarpone și omogenizăm ușor cu o spatulă.
Punem cealaltă smântână pentru frișcă peste și mixăm cât să obținem o cremă fină, aerată și stabilă. Nu mixati mai mult că riscați să se taie. Puteți să o mixati cu telul, este suficient.
Mod de preparare pentru glazura de ciocolată cu alune de pădure
Punem laptele împreună cu smântâna si zahărul la înfierbântat.
Oprim focul și adăugăm ciocolata, lăsăm 2-3 minute după care amestecăm energic până se omogenizează.
Adăugăm și alunele de pădure.
Asamblare:
Tăiem blatul mare în jumătate astfel încât să obținem 2 blaturi egale de 21/16 cm similar cu cel mic.
Punem un blat, ungem cu jumătate din cantitatea totală de dulceață, jumătate din cantitatea totală de cremă, iar blat, dulceață, cremă și ultimul blat pe care îl ungem cu crema păstrată mai devreme. Dăm la rece pentru o oră.
Turnăm glazura care trebuie să fie la temperatura camerei, nivelăm și dăm din nou la rece pentru jumătate de oră.
Tăiem și servim, să ne fie de folos!!!