Prăjitura Trilece sau Tres Leches cu lapte condensat este un desert decadent și delicios, originar din America Latină, cunoscut pentru textura sa uimitor de pufoasă și bogată. Numele său, care se traduce prin „Trei lapte,” face referire la amestecul cremos de lapte condensat, lapte și smântână lichidă, care este absorbit de blatul aerat al prăjiturii, transformându-l într-o adevărată explozie de savoare.
Blatul este ușor și spongios, pregătit dintr-un aluat simplu pe bază de ouă, zahăr și făină, gătit astfel încât să poată absorbi perfect siropul cremos. Laptele condensat adaugă o dulceață bogată și catifelată, iar prăjitura este adesea acoperită cu un strat generos de caramel sau frișcă bătută și decorată cu scorțișoară, fructe proaspete sau ciocolată rasă, pentru un plus de rafinament.
Tres Leches este desertul perfect pentru iubitorii de prăjituri umede și cremoase, fiind ideal atât pentru ocazii festive, cât și pentru momentele speciale de răsfăț.
Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor dar și a modului de preparare detaliat pas cu pas.
INGREDIENTE:
Pentru blat:
Pentru însiropat:
Pentru caramel:
Mod de preparare pentru blat:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Tapetăm o tavă de 25/35 cm cu hârtie de copt.
Frecam gălbenușurile cu zahărul vanilat până se spumează ușor.
Batem albușurile spumă și adăugăm treptat zahărul.
Când sunt bine bătute iar bezeaua este fermă, lucioasă și zahărul complet topit, adăugăm gălbenușurile și amestecăm.
Încorporăm amestecul de făină cu praful de copt cernute în două tranșe și amestecăm cu mișcări largi de jos în sus.
Turnăm amestecul în tavă si dăm la cuptor pentru aproximativ 20-25 de minute sau până trece testul scobitorii.
Scoatem blatul din tavă împreună cu hartia de copt și îl transferăm pe un grătar.
Îndepărtăm atât crusta de pe fundul blatului care oricum se ia cu hârtia de copt, dar și partea superioara(doar spuma maronie) fără a tăia din blat.
Mod de preparare pentru însiropare:
Punem smântâna în aceeași tavă în care s-a copt, o întindem peste tot. Întoarceți blatul în tavă în care s-a copt cu partea de sus răsturnată în jos. Înțepăm blatul cu un băț de frigăruie și îl lăsăm așa să stea 15 minute.
Adăugăm laptele condensat peste cei 700 ml de lapte și punem la înfierbântat.
La primul clocot, oprim focul, lăsăm să se tempereze.
NOTĂ: Blatul rămâne cu fundul în sus.
Turnăm laptele peste blat și lăsăm să se răcească la temperatura camerei, apoi la rece pentru o oră.
Mod de preparare pentru caramel:
Punem zahărul la topit, într-o cratiță, până prinde o culoare brună, însă trebuie să avem grijă să nu se ardă. Dăm deoparte și adăugăm untul care trebuie să fie la temperatura camerei. Amestecăm până caramelul se desprinde de pe pereții vasului și oarecum consistenta e omogenă.
Punem smântâna si readucem cratița pe foc până se omogenizează compoziția, amestecând în continuu, aproximativ 1-2 minute.
Oprim focul și până ajunge la temperatura camerei mai amestecăm din când în când.
Turnăm și caramelul deasupra după care o punem la loc răcoros pentru 6 ore sau peste noapte.
A doua zi este bună de savurat. Spor la treabă și poftă bună!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.