O delicatesă extraordinară, o rață pe varză ca la mama acasă, fragedă și gustoasă.
Nu trebuie să fii vreun bucătar specialist și nici vreunul cu stele Michelin ca să faci această rețetă de rață pe varză, însă trebuie să respecți întocmai toți pașii rețetei de la timpul exact la modul de preparare pas cu pas descris mai jos, însoțit de fotografii.
Îmi aduc aminte că în fiecare an aveam pe masa de revelion aveam această rețetă. Bineînțeles ca de cele mai multe ori era prima care dispărea de pe masă. Era specialitatea tatălui meu și era atât de mândru de această rețetă, ocupându-se chiar și de prepararea ei. Țin minte că portocalele erau bine împărțite, dar întotdeauna o portocală era musai pentru această rețetă. Nu exista să fie fără, că atunci nu-i mai rață, zicea tata.
Azi mă bucur că pot să o împart cu dumneavoastră și vă invit să Rămâneți alături pentru lista ingredientelor, dar și a modului simplu de preparare.
Pentru multe alte rețete cu sau fără carne ori preparate de post și multe altele, găsiți în secțiunea gustări, click aici sau pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Scoatem rața din frigider cu minim 3 ore înainte de a fi gatită.
Tăiem varza felii mai grosuțe și dacă este nevoie o punem la desărat.
Curățăm 3/4 din cantitatea totalaă de ceapa și o tocăm mărunt.
Curățăm bine rața de eventualele pene care ar mai putea să mai fie. O ștergem bine cu un șervet de Bucătărie, decupăm excesul de grăsime din partea inferioară a pulpelor, îndepărtăm târtița și o condimentăm cu sare, inclusiv înăuntrul ei.
Tăiem mărul și portocala în sferturi, umplem cavitatea abdominală a raței și îi legăm picioarele cu o sfoară.
Crestăm ușor pielea de pe pieptul raței fără a ajunge la carne și o punem într-o tigaie mare teflonată pe foc mic până se rumenește, întorcând-o de câte ori este nevoie.
În timp ce rața se rumenește punem grăsimea decupată și tăiată în cuburi mici într-o cratiță, lăsăm ochiul la foc mic, până obținem jumări și untura de care avem nevoie.
Dacă doriți puteți să scoateți jumările afară sau puteți adăuga ceapa și căliți pentru câteva minute la foc mic până se înmoaie.
Adăugați varza și puțin câte puțină apă, atât cât să o ajute să nu se prindă. Eu cred că am pus de vreo 20 de ori, fără exagerare. Îmi place gustul când se călește, nu când fierbe. O gătim în jur de o oră și jumătate cu capac, verificând constant dacă mai are lichid.
Adăugăm condimentele și o lăsăm să fiarbă.
Punem morcovul, ceapa, ardeiul, usturoiul într-o tavă, deasupra așezăm rața, acoperim tava cu un capac și o dăm la cuptor pentru o oră și jumătate.
Punem varza călită într-o tavă, deasupra rața și ridicăm temperatura la 180 de grade. Băgăm Rața pe varză din nou la cuptor pentru încă 20-25 de minute de data aceasta neacoperită.
Scoatem tava din cuptor și musai mai avem răbdare încă 15 minute, apoi ne putem așeza la masă. Să vă fie de folos!