Poate cel mai bun produs de patiserie pe care l-am făcut în ultima vreme, aceste rulouri cu mac și lămâie sunt de-a dreptul topul patiseriei românești.
Efectiv aveam o poftă nebună de cozonac cu mac, dar am zis că nu mă pun pe frământat noaptea la 1 nici dacă pică cerul, așa că am simplificat toate cele și am adus gustul cozonacului autentic în acest aluat care nu numai ca este foarte fraged și gustos, se lucrează mult mai ușor decât cu aluatul de cozonac.
Fie ca le pui la pachet sau că le servești ca desert merg de minune și dimineața alături de cafea sau de ce nu lângă o cană cu lapte fierbinte și miere. Modul de preparare este foarte simplu, rapid și sunt destul de economicoase. Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor, dar și a modului de preparare descris pas cu pas.
Ingrediente pentru aluat
450 g faină albă tip 000
200 ml lapte călduț
1 plic de drojdie uscată sau 20 g de proaspătă
50 g unt cu 80% grăsime
50 g zahăr tos
1 ou întreg
Un praf de sare
Ingrediente pentru umplutura de mac
250 g mac măcinat
150 ml lapte cu 3,5% grăsime
150-200 g zahăr tos în funcție de cât de dulce vă place
Coaja și zeama de la o jumătate de lămâie
Un ou pentru uns.
Mod de preparare pentru mac
Într-un vas punem laptele cu zahărul la fiert.
Când dă în clocot adăugăm macul și fierbem la foc mic până obținem o compoziție omogenă. Adăugăm coaja și zeama de lămâie și dăm deoparte. Acest pas trebuie să îl facem înainte de a-l întinde peste aluat, să fie călduț. Ne va ajuta atât la întins pentru că este mai moale dar și la dospit.
Mod de preparare pentru aluat
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius, în momentul în care ne apucăm de întins aluatul.
Tapetăm o tavă de de cuptor cu hârtie de copt.
Cernem făina într-un castron încăpător și adăugăm sarea.
Punem într-un vas laptele călduț, untul, zahărul și drojdia. Amestecăm bine și lăsăm să se activeze drojdia.
Facem o gaură în mijlocul făinii și turnăm compoziția de lapte și oul. Cu ajutorul unei spatule amestecăm până aceasta devine ineficientă, apoi trecem la frământatul manual.
Punem aluatul la dospit într-un castron uns cu puțin ulei și acoperim cu o folie până își dublează volumul.
Când aluatul a dospit îl întindem pe un plan de lucru presărat cu puțină făină (60/30 cm)
Distribuim compoziția de mac lăsând 1,5-2 cm neacoperit. Tăiem în 15 fâșii de 4 cm fiecare pe lat.
Rulăm individual și punem rulourile în tavă, le presăm ușor. Acoperim ușor cu o folie de prospețime și lăsăm la dospit pentru 15-20 de minute sau depinde de cât de cald este în bucătărie. Ungem cu ou bătut.
Dăm la cuptor pentru 15-18 minute sau până se rumenesc frumos!
Gata sunt bune de servit!
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.