Spectacol de culori, arome si texturi, asta aș putea spune despre acest Tort Amaris cu mousse de iaurt, piersici și cireșe.
Am ales să numesc Amaris acest tort pentru gingășia și puritatea fetiței prietenului meu Dani. Și cum stăteam aseară cu gândul la ei, mi s-a făcut instant dor de ei și am ales acest nume frumos!
Dulce acrișor cu un blat de pandișpan însiropat, mousse fin de iaurt si multe fructe este desertul potrivit pentru orice ocazie. Finețea acestui tort este pur și simplu o încântare a simțurilor și a gustului în același timp. Ingredientele de calitate folosite, dar și modul de preparare fac ca rezultatul să fie spectaculos de bun, mai ales pentru cei care iubesc prăjiturile albe fără cacao. Poate fi făcut și sub formă de prăjitură, însă pentru acest lucru va trebui să-l faceți într-o formă pătrată. Dar pentru un eveniment special chiar nu mai contează, important e să-l facem cu drag și cu multă atenție și satisfacțiile vor veni la final. Se face atât de repede și de ușor si nu trebuie să vă fie teamă să îl încercați, ba chiar si unui copil i-ar reuși.
Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor, dar și a modului de preparare explicat pas cu pas pentru o reușită garantată.
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente blat de vanilie:
Ingrediente pentru mousse-ul de iaurt:
Ingrediente pentru jeleul de piersici:
Mod de preparare pentru blatul de vanilie:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Tapetăm cu hârtie de copt o tavă rotundă cu dimensiunea de 24 cm sau punem într-o formă dreptunghiulară de aceeași dimensiune și ea cu fundul tapetat.
Separăm ouăle. Gălbenușurile le amestecăm cu uleiul, laptele până obținem o compoziție omogenă.
Albușurile le mixăm la viteza mare cu sarea, până lasă valuri la suprafață asemeni unei zăpezi moi, adăugăm treptat zahărul și mixăm până obținem o spumă fermă, lucioasă și zahărul este topit complet.
Adaugăm compoziția de gălbenușuri și mai mixăm un pic până la omogenizare la viteză mică.
Adăugăm făina cernută în 2 tranșe și amestecăm cu o spatulă cu mișcări ușoare de jos in sus.
Turnăm în tavă și coacem 25 de minute sau până trece testul scobitorii.
Scoatem din cuptor și mai lăsăm încă 10 minute în tava în care s-a copt cupă care transferăm pe un grătar și lăsăm să se răcească complet.
Îndepărtăm pojghița de deasupra cu ajutorul unui cuțit cu lama subțire.
Tăiem blatul în 2. Decupăm partea exterioară a blatului de deasupra.
Partea de jos o vom folosi ca bază iar cea de sus cuburi de 2/2 cm.
Mod de preparare pentru mousse-ul de iaurt și fructe:
Mousse-ul de iaurt îl facem exact înainte de a monta!!!
Tăiem piersicile cubulețe de 1,5 cm.
Cireșele confiate le punem împreună cu 100 de ml de apă la fiert și le lăsăm să fiarbă 5-7 minute sau până se înmoaie. Le lăsăm să se răcească în apa în care au fiert. După ce s-au răcit le scurgem și amestecăm siropul obținut cu cel de pa compotul de piersici.
Batem frișca până lasă ușoare valuri la suprafață, precum o zăpadă ușoară și pufoasă, adăugăm zahărul pudră și mai batem puțin până se întărește. Mare atenție, nu bateți foarte mult, că rișcați să se taie și frișca naturală din lapte, niciodată nu va avea ținuta, gustul și nici nu va arăta ca frișca vegatală.
Punem la hidratat gelatina in apa rece.
Iaurtul trebuie să fie la temperatura camerei și punem peste el zahărul și esența de vanilie. Amestecăm și dăm deoparte.
Verificăm dacă zahărul este topit, adăugăm gelatina hidratată și topită în iaurt. Amestecăm energic pentru a nu se face cocoloașe.
apoi încorporăm treptat frișca.
Asamblare:
Punem piersicile, cireșele și cuburile de aluat într-un castron. Le însiropăm bine cu vreo 9-10 linguri de sirop.
Punem baza blatului îl însiropăm bine și pe acesta la fel cu 9-10 linguri de sirop, punem un strat de mousse, un strat din amestecul cu piersici și tot așa terminând cu mousse-ul pe care îl întindem uniform.
Între straturi presăm ușor astfel încât să se lege compozițiile. Nivelăm sau facem ca un acoperiș rotund, așa cum am făcut și eu. Dăm la rece pentru minim 4 ore.
Mod de preparare pentru jeleul de piersici:
Dizolvăm amidonul în 3 linguri de apă.
Punem piersicile împreună cu siropul rămas într-un ibric și cu ajutorul unui blender mixăm până obținem un piure fin. Punem piureul obținut pe foc mic la fiert, iar când dă clocot adăugăm treptat amidonul până obținem o consistență similară unei smântâni groase. Oprim focul si dăm deoparte să se răcească, timp în care mai amestecăm din când în când să nu facă pojghitță.
Turnăm jeleul rece peste și uniformizăm cu ajutorul unei spatule. După care băgăm din nou la rece pentru încă minim 2 ore. Decorăm duoă imaginație.
După trecerea timpului se poate tăia si servi. Spor la treabă si să vă fie de folos!