Într-o zi am promis cuiva că fac un Tort de ciocolată fără zahăr așa că l-am făcut cu duo mousse de ciocolată, afine și cremă de brânză.
Pentru că atunci când promiți cuiva ceva, nu e doar obligatoriu, dar și moral să îți menții cuvântul și să respecți integritatea vorbelor!
Zilele trecute o doamnă m-a rugat să fac o prăjitură pentru diabetici în stilul prăjiturii cu mousse de afine, cremă de brânză și glazură oglindă de ciocolata, m-am tot gândit cam cu aș putea reface prajitura dar fără zahăr. Nu a fost greu deloc, blatul l-am făcut asemanator unui chec, am mai adăugat un mousse de ciocolată neagră iar zahărul din compoziția mousse-ului de afine l-am înlocuit cu indulcitor.
Întâmplarea face că la servici, chiar avut o cerință pentru un asemenea tort și vă spun fără falsă modestie, că a fost atât de tare apreciat, încât majoritatea au cerut și a doua porție, fără a-și da seama că nu conține pic de zahăr.
Haideți să consultăm lista ingredientelor și apoi să ne apucăm de treabă, nu de alta dar se face ușor și își merită tot efortul. 😉
Dacă vă plac prăjiturile cu mousse de ciocolată sau fructe, puteți încerca și alte deserturi in linkurile de mai jos.
Prăjitură cu brânză, mousse de ciocolată neagră și zmeură, reteta aici sau click pe fotografie.
Prăjitură cu mousse de afine, cremă de brânză și glazură oglindă de ciocolată, rețeta aici sau click pe fotografie.
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente pentru blat:
Ingrediente pentru mousse-ul de ciocolată neagră:
Ingrediente pentru mousse-ul de afine fără zahăr:
Ingrediente pentru crema de brânză fără zahăr:
Pentru decor:
Mod de preparare pentru blat:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Amestecăm făina cu cacaua și le dăm deoparte.
Separăm ouăle.
Punem albușurile cu un praf de sare într-un castron și le batem până obținem o spumă consistentă.
Adăugăm indulcitorul și batem până acesta se topește.
Punem și gălbenușurile și batem ușor la viteză mică până se încorporează.
Adăugăm și uleiul și continuăm să batem până și acesta se încorporează în albușuri.
Turnăm și făina amestecată cu cacaua și cu ajutorul unei spatule cu mișcări de jos în sus o încorporăm în albușuri.
Turnăm în tavă (tapetată cu hârtie de copt sau inel de torturi cum am folosit eu)
Dăm la cuptor pentru aproximativ 35 de minute sau până trece testul scobitorii. Lăsăm să se tempereze în formă după care o scoatem și o lăsăm să se răcească.
Decupăm “umflatura” de la suprafață după care împărțim imaginar blatul în 3. Tăiem partea superioară (1/3 din grosimea blatului.) astfel încât să obținem 2 blaturi: 1 mai gros și unul mai subțire.
Mod de preparare pentru mousse-ul de ciocolată:
Punem ciocolata cu untul pe bain marie să se topească. O dăm deoparte să se tempereze.
Batem frișca iar când lasă ușoare valuri la suprafață încorporăm cacaua.
Adăugăm și ciocolata, omogenizăm cu mișcări ușoare și o turnăm peste primul blat, cel mai gros, apoi o acoperim cu al doilea cel mai subțire.
Mod de prepare pentru mousse-ul de afine:
Punem gelatina la hidratat în 30 de ml de apă pentru 10 minute.
Afinele împreună cu 100 de grame din îndulcitorul pentru prăjituri și zeama de lămâie le punem într-o cratiță la fiert pe foc mic pentru 10 minute și le dăm deoparte să se tempereze.
Într-un robot de bucătărie punem afinele, gelatina hidratată și încălzită (gelatina musai trebuie să fie pusă la topit pe bain marie sau efectiv pe foc mic) cu iaurtul, care trebuie să fie la temperatura camerei, mixăm până obținem o cremă fină și omogenă. Dăm la rece amestecând la fiecare 5 minute. Când deja compoziția este rece și capătă consistența smântânii, este semn că poate fi pregătită frișca.
Cu ajutorul unui robot de bucătărie batem frișca până lasă ușoare valuri la suprafață, adăugăm restul de îndulcitor și batem până până se întărește.
Luăm o treime din cantitatea de frișcă și o adăugăm în compoziția de afine, amestecăm ușor, cât să se încorporeze și facem la fel și cu celelalte două treimi.
Turnăm peste blatul subțire intindem uniform și dăm la rece.
Mod de preparare pentru crema de brânză:
Într-un bol încăpător vom pune untul cu extractul de vanilie și zahărul pudră. Le batem cu ajutorul unui tel sau cu un mixer, până se omogenizează și se spumează.
Adăugăm crema de brânză și mai batem 1-2 minute atât cât să se încorporeze și să fie lucioasă la suprafață.
Turnăm peste mousse-ul de afine, uniformizăm și dăm la rece pentru minim 2 ore.
Ornăm cu fructe, mentă, ciocolată neagră de minim 85% cacao și e gata de servit!
Spor la treabă și poftă bună!
Dimensiunea inelului pentru copt blatul este de 24 de cm, iar înălțimea lui ar trebui sa fie de minim 8 cm.