Varză cu afumătură și cartofi la cuptor – Lički Kupus

( 5 out of 5 )
Loading...
Varză cu afumătură și cartofi la cuptor - Lički Kupus
  • 20 mTimp de preparare
  • 3:30 hTimp de gatire
  • 3:50 hGata in
Print Recipe

Varză cu afumătură și cartofi la cuptor – Lički Kupus

Această Varză cu afumătură și cartofi la cuptor – Lički Kupus este un preparat tradițional sârbesc, originar din regiunea Lika, apreciat pentru gustul său rustic și autentic. Această mâncare sățioasă combină varza, cartofii și afumătura, toate gătite lent la cuptor pentru a obține o armonie perfectă de arome.

Varză cu afumătură și cartofi la cuptor - Lički Kupus

Varza, fie proaspătă, fie murată, este tăiată mărunt și gătită împreună cu bucăți generoase de cartofi, care devin moi și absorb aromele bogate ale preparatului. Afumătura – coaste, ceafă, kaizer sau cârnați afumați – adaugă un gust intens și o textură suculentă, completând perfect dulceața naturală a legumelor. Preparatul este asezonat simplu, cu sare, piper, boia și, uneori, foi de dafin, pentru a păstra autenticitatea rețetei.

Varză cu afumătură și cartofi la cuptor - Lički Kupus

Totul este lăsat la cuptor pentru a se găti lent, permițând ingredientelor să se îmbine într-un amestec savuros, cu un sos ușor care îmbracă fiecare îmbucătură. Lički Kupus este o mâncare rustică, ideală pentru zilele reci, servită fierbinte alături de pâine de casă și, eventual, un pahar de rachiu sau vin roșu. Un preparat simplu, dar incredibil de gustos, care reflectă perfect bucătăria sârbească tradițională.

Varză cu afumătură și cartofi la cuptor - Lički Kupus

Cum facem Varză cu afumătură și cartofi la cuptor – Lički Kupus

Ingrediente:

  • 2 kg de varză murată
  • 2 kg de afumătură (eu am pus ceafă, mușchiuleț, piept de porc afumat și cârnați)
  • 1,5 kg de cartofi medii
  • 150 g untură de porc
  • Foi de dafin
  • 1 lingură de boia

Mod de preparare:

Preîncălzim cuptorul la 140 de grade.

Pentru început vom tăia varza cubulețe de 2/2 cm și o punem la desărat în apă în funcție de cat de multă sare are.

Varză cu afumătură și cartofi la cuptor - Lički Kupus

Tăiem bucăți grosier ceafă, pieptul de porc, mușchiulețul și orice afumătură ați ales să folosiți în afară de cârnați.

Varză cu afumătură și cartofi la cuptor - Lički Kupus

Curățăm cartofii de coajă și îi spălăm.

Într-un vas potrivit pentru cuptor cu capac  punem la fund untură, apoi pe straturi alternative varză, afumătură, foi de dafin, boia și deasupra cartofii, puțină boia si o cană de apă.

Varză cu afumătură și cartofi la cuptor - Lički Kupus

Dăm la cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 3 ore și jumătate verificând după 2 ore cum stă cu lichidul. Dacă mai este nevoie mai adăugăm puțină apă.

Varză cu afumătură și cartofi la cuptor - Lički Kupus

Scoatem de la cuptor și mai lăsăm acoperit încă jumătate de oră după care putem servi. Spor la treabă și poftă bună.

Varză cu afumătură și cartofi la cuptor - Lički Kupus

Pentru multe alte rețete cu carne dar și multe altele, găsiți în secțiunea preparate cu carne, click aici  sau pe fotografie.

E6A1C69A-241F-4380-BDED-59BB4F6938A2.jpeg.webp

Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.

necunoscut.jpg

Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.

1__#$!@!#__necunoscut.jpg

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password