Clătite umplute cu ciuperci și cașcaval la cuptor
Cu siguranță aceasta era una din cele mai apreciate gustări calde de pe la Nunțile de odinioară, din perioada anilor 1995-2005, pe vremea când și eu ca copil în școala de bucătari mi-am început practica. Și nu era un preparart doar pentru nunți și alte evenimente ci și unul de pe lista de meniu. Îmi aduc aminte că erau zile în care făceam 5-600 de foi de clătite, să nu vă mai spun de câte kilograme de ciuperci aveam de tăiat pentru umplutură. Da, îmi aduc aminte cu drag de acea perioadă și as da orice să mă întorc în timp…nu, nu o spun neaparat pentru unele preparate ci pentru modul de lucru, respectul și prieteniile pe care le-am legat!
Ca să revin la clătitele noastre erau foarte apreciate și comandate, indiferent că umplutura era sărată sau dulce. Pentru faptul că erau atât de versatile compoziția Clătitelor era aceeași pentru ambele variante, doar umpluturile erau pregătite gata să dea viață unui alt preparat.
Aluatul de clătite simplu din ingredinete pe care fiecare le are în cămara de acasă, fragede și gustoase în același timp. Rămâneți Laturi pentru lista ingredinetelor, dar și a modului simplu de preparare.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente pentru aluatul de clătite:
Ingredinete pentru umplutură:
Ingredinete pentru gratinat:
Mod de preparare pentru aluatul de clătite:
Punem absolut toate ingredientele într-un bol încăpător, iar cu ajutorul unui blender vertical mixăm până obținem o compoziție omogenă. Păstrăm însă 50 ml de lapte și vedem, dacă aluatul mai nevesită sau nu adăugarea lui.
Pe o tigaie încinsă, picurăm 1 linguriță de ulei și apoi câte un polonic de aluat. Ar trebui ca ochiometric să împărțiți compoziția în 14-15 părți.
Coacem clătitele și le asezăm una peste alta.
Mod de preparare pentru umplutura de ciuperci cu cașcaval:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Ungem o tavă de cuptor cu unt și Tapetăm cu pesmet.
Curățăm ceapa și o tocăm mărunt. O punem la călit în ulei cu puțină sare lână se înmoaie.
Curățăm ciupercile de pământ și le tocăm cubulețe mici. Le punem la călit peste ceapă și le lăsăm să se gătească până scade toată apa. Le dăm deoparte și le lăsăm să se răcească.
Dăm cașcavalul pe răzătoarea cu ochiuri mari.
Adăugăm peste compoziția rece de ciuperci cașcavalul răzuit, ouăle, pătrunjelul tocat mărunt, piperul, sare pesmetul și omogenizăm.
Mod de preparare pentru compoziția de gratinat:
Punem toate ingredientele într-un bol și le omogenizăm.
Asamblare și coacere:
Punem compoziția în partea de jos a clătitelor aducem marginile spre interior și rulăm.
Le punem în tavă, deasupra turnăm compoziția pentru gratinat și o dăm la cuptor pentru 35-40 de minute sau până se rumenește frumos.
E drept durează puțin, însă rezultatul este nemaipomenit de bun, noi nici măcar nu am așteptat să se răcească, că tava s-a golit instant 🙂