Nici nu apuc să spun ardei umpluți cu carne tocată și deja mi se inundă gura! Dintre tocături și aici ma refer la mâncărurile gătite cu carne tocată, aș prefera ardeii umpluți.
Fără exagerare dar îi fac la fel de mai bine de douazeci de ani și nu as schimba această rețetă sub nici o formă! Eram în primii ani de practică și nenea Piști era Bucătarul șef de pe o tură, pe care să fiu prea și cer nu prea îl vedeam prin bucătărie, era mai mereu plecat, la magazie, la recepție, numai în bucătărie nu îl găseai. Însă când era vorba de sarmale și ardei umpluți niciodată și fără nici o excepție nu se făceau fără ca el să le dea gust. Și făceam la câteva mii în fiecare Weekend, încât la un moment când auzeam de sarmale sau ardei umpluți parcă auzeam de cele mai rele lucruri. 😂😂😂
Astăzi îmi aduc aminte cu drag și parcă aș întoarce vremea să mai stăm în jurul mesei la umplut ardei, pentru că nu numai că lucram dar era și un moment în care ne amuzam pe seama bancurilor spuse cu accent maghiar de nenea Piști.
Așadar după povestea ardeilor vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor, dar și a modului simplu de preparare.
Pentru multe alte rețete cu sau fără carne ori preparate de post și multe altele, găsiți în secțiunea gustări, click aici sau pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Spălăm ardeii, le tăiem partea superioară dinspre coadă astfel încât să rămână cotorul atașat de codiță. Curățăm interiorul ardeilor de semințe și tăiem cotorul, astfel încât partea ardeiului să rămână atașată codite.
Curățăm și tocăm mărunt ceapa și ardeiul roșu pe care le punem la călit în ulei cu puțină sare, până devin moi.
Tocăm mărarul mărunt și păstrăm codițele.
Spălăm orezul.
Punem ceapa și ardeiul la călit în ulei cu puțină sare până se înmoaie bine.
Adăugăm boiaua și cimbrul, mai călim 1-2 minute și lăsăm să se răcească.
Punem carnea, ceapa călită cu orezul, mărarului le amestecăm într-un bol mare, dăm gust cu sare și piper.
Pe fundul unei cratițe punem cotoarele de la mărar și foile de dafin.
Cu compoziția obținută umplem ardeii și îi punem în oală unul lângă celălat, apoi le punem capacele.
Punem roșiile pasate împreună cu 3-400 ml apă, zaharul, dăm gust și punem la înfierbântat.
Adăugăm sosul de roșii peste ardei și fierbem la foc domol pentru o oră și jumătate.
Dacă vă place ca sosul să fie mai consistent puteți scoate o parte din sos afară și să o legati cu amidonul dizolvat în 3 linguri de apă, apoi să turnați înapoi în oală și să mai fierbeți încă 4-5 minute.
Spor la treabă și să vă fie de folos!