Prăjitura Olesia cu cocos și zmeură

( 4.8 out of 5 )
Loading...
Prăjitura Olesia cu cocos și zmeură
  • -20 pServings+
  • 30 mTimp de preparare
  • 60 mTimp de gatire
  • 1:30 hGata in
Print Recipe

PRĂJITURA OLESIA CU COCOS ȘI ZMEURĂ

Azi facem o delicatesă pe care am mâncat-o cu câțiva ani în urmă și pe care din diverse motive am tot amânat să o fac, Prăjitura Olesia cu cocos și zmeură. 

Prăjitura Olesia cu cocos și zmeură

Aluat fraged și umplutură generoasă de cocos, dulceață de zmeură și zmeură proaspătă, crocantă la exterior și pufoasă la interior cu un contrast de gusturi și arome de nu-ți mai vine să te oprești din mâncat.

Foarte ușor de pregătit cu ingrediente simple și la îndemâna tuturor, dar atât de fragedă și de  gustoasă cu un interior umed care la prima vedere seamănă cu umplutura de brânză dulce, însă toată ziua este o combinație de cocos cu iaurt, smântână, totul completat cu fructe roșii.

Prăjitura Olesia cu cocos și zmeură

Am tot amânat să o pregătesc și nu știu din ce cauză, dar uite că i-a venit rândul și îmi cam pare rău că nu am făcut-o până acum.

La origine prăjitura este poloneză, doar cu aluatul fraged și compoziția de cocos, servită cu dulceață de fructe roșii, dar eu am considerat că merge bine ca să avem fructe și în interior, atât pentru aspectul marmorat, dar și pentru gust. Rețeta am primit-o de la Olesia, iar cu această ocazie am zis că e binevenit și numele prăjiturii.

Rămâneți alături pentru lista ingredientelor, dar și a modului simplu de preparare și cu siguranță vă veți îndrăgosti și dumneavoastră de ea.

Prăjitura Olesia cu cocos și zmeură

Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.

necunoscut.jpg

Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.

1__#$!@!#__necunoscut.jpg

Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.

2__#$!@!#__necunoscut.jpg

CUM FACEM PRĂJITURA OLESIA CU COCOS ȘI ZMEURĂ?

Ingrediente pentru aluatul fraged:

  • 380 g făină tip 000
  • 100 g zahăr tos
  • 5 gălbenușuri
  • 250 g unt rece tăiat cubulețe
  • Un praf de sare
  • 5 g praf de copt
  • 150 g dulceață de zmeură/ coacăze negre/cireșe/afine/etc important e să fie groasă

Ingrediente pentru umplutură:

  • 5 albușuri de ou
  • 1 praf de sare
  • 500 g smântână fermentată cu 20% grăsime
  • 500 g iaurt grecesc cu 10% grăsime
  • 200 g nucă de cocos razuită
  • 200 g zahăr tos
  • 50 g amidon de cartofi
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 5 g de praf de copt
  • 300 g zmeură /cireșe/afine/vișine sau orice fruct într-o cantitate care să acopere partea de sus a tortului
  • 1 lingură de făină
  • Opțional 30 g zahăr pudră pentru deasupra

Mod de preparare pentru aluat:

Într-un bol punem făina cu untul rece și sarea, frământăm rapid, atât cât să obținem o compoziție nisipoasă.

Punem faina cu untul

Adăugăm gălbenușurile, praful de copt, zahărul și frământăm in continuare, atât cât să se lege compoziția și să obținem un aluat legat. Nu frământați mai mult că dezvoltați glutenul și aluatul nu va mai ieși fraged.

Adăugăm gălbenușurile, zaharul și praful de copt

Punem aluatul într-o folie la rece pentru minim 2 ore.

Punem într-o folie aluatul

Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Tapetăm o tavă de cuptor cu hârtie de copt de 25/30 cm.

Împărțim aluatul în 2 părți egale iar una o întindem între 2 foi de copt cu o dimensiune de 25/30 cm după care o punem în tavă și o dăm la rece. Restul de aluat îl păstrăm la congelator de data aceasta timp în care ne ocupăm de umplutură.

Întindem aluatul

Mod de preparare pentru umplutură:

Într-un castron vom pune iaurtul, smântâna, zahărul, amidonul, extractul de vanilie, cocosul, praful de copt și omogenizăm până obținem o compoziție omogenă, iar zaharul este topit.

Punem toate ingredientele pentru umplutura

Batem albușurile spumă cu praful de sare până se întăresc asemeni unei bezea.

Încorporăm treptat spuma de albuș în cea de cocos și amestecăm cu o spatulă de Silicon cu mișcări ușoare de jos în sus.

Încorporăm albușurile bătute spumă

Distribuim uniform dulceața peste aluat lăsând câte 1,5-2 cm de la margine fără dulceață.

Distribuim dulceața

Turnăm compoziția de cocos peste aluat și nivelăm.

Turnăm compoziția de cocos peste dulceața de zmeura

Punem zmeura cu făina într-în castron și o amestecăm ușor astfel încât să se prindă ușor de boabele de zmeură.

Daugămo lingura de făină peste zmeura

Nu puneți toată făina peste compoziție ci doar aceea care este prinsă de zmeură.

Nu puneți toată faina, doar atât cât se ia pe zmeura


Distribuim zmeura amestecată cu făina sau fructele alese de noi pe toată suprafața prăjiturii.

Distribuim uniform zmeura

Răzuim bucata de aluat rămasă peste fructe și o aplatizăm ușor, atât cât să se niveleze puțin.

Răzuim diferența de aluat peste

Dăm la cuptor pentru o oră. O lăsăm încă 10 minute în tava în care s-a copt după care transferăm pe un grătar să se răcească.

Prăjitura Olesia cu cocos și zmeură

Asta a fost, simplu, bun și gustos, spor la treabă și sa va fie de folos!

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password