Întotdeauna mi-au plăcut rețetele simple cu ingrediente puține și care se fac foarte ușor așa cum este și acest tort cu mere întregi umplute cu nuci, scorțișoară și cremă de brânză.
Nu este atât de aspectuos însă când vine vorba de gust depășește multe alte torturi elevate cu mousse-uri, blaturi de mai știu eu care și inserții.
E perfect alături de cafeaua de dimineață, dar merge bine și înainte de culcare, așa cum am pățit-o si noi, nu ne-am oprit până nu l-am devorat si dacă mai era încă mai puteam mânca.
Aromat si gustos cu o combinație perfectă între nuci, mere, scorțișoară și cremă cu brânză grasă și proaspătă de vaci.
Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor dar și a modului de preparare explicat pas cu pas.
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente pentru blat:
180 g albușuri (la mine au fost de la 5 buc)
Un praf de sare
140 g zahăr tos
60 g faină albă tip 000
130 g nucă măcinată
60 g nucă tocată grosier
Ingrediente pentru mere:
2,5 kg de mere mai mici
200 g nucă tocată grosier
20 g zahăr vanilat
1 linguriță de scorțișoară
200 g zahăr tos
50 g unt cu 80% grăsime
Ingrediente pentru sos:
100 g caramel
50 ml apă
Ingrediente pentru crema de brânză:
500 g brânză de vaci cu 9,7 grăsime, scursă bine
200 g smântână pentru frișcă cu 35% grăsime
100-150 g zahăr pudră, în funcție de cât de dulce vă place
Mod de preparare pentru mere:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade.
Într-un castron amestecăm nuca tocată grosier, zahărul vanilat și scorțișoara.
Curățăm merele de coajă și le scoatem cotorul și le umplem cu compoziția de nuci. Apăsăm bine astfel încât să fie bine umplute merele cu nuci.
Punem zahărul la caramelizat într-o crăticioară până prinde culoarea chihlimbarului.
Oprim focul și adăugăm untul, amestecăm până se încorporează complet.
Turnăm caramelul intr-o formă rotundă sau intr-o crăticioară de 24 cm diametru. Punem merele umplute deasupra și dăm la cuptor pentru 30 de minute.
Mod de preparare pentru blat:
În acest timp cât stau merele la cuptor ne apucăm de blat.
Într-un castron amestecăm făina cu nuca măcinată și nuca tocată grosier.
Tapetăm fundul unei tavi de cuptor cu hârtie de copt.
Batem albușurile spumă cu praful de sare iar când lasă forme ușoare la suprafață adăugăm treptat zahărul și continuăm să batem până obținem o spună fermă iar zahărul este complet topit.
Încorporăm în două tranșe amestecul de nuci cu făina, nuca tocată grosier și amestecăm ușor cu ajutorul unei spatule cu mișcări largi până se omogenizează.
Turnăm compoziția de albușuri peste merele fierbinți scoase din cuptor și mai coacem încă 18 minute sau până trece testul scobitorii. Nu coaceți mai mult că se va usca blatul.
Transferăm pe un grătar și lăsăm să se răcească complet în tava în care s-a copt. Răsturnăm pe un platou, astfel încât merele să fie deasupra. Punem la înfierbântat caramelul cu apa și când ajunge în punctul de fierbere, turnăm peste mere și lăsăm să se răcească complet. Dăm la frigider pentru minim 2 ore.
Mod de preparare pentru crema de brânză:
Mixăm brânza cu zahărul pudră până se sparg toți bulgărașii și obținem o compoziție fină și omogenă iar zahărul este complet topit. Eu nu am avut zahăr pudră și am pus tos, merge și așa.
Adăugăm și smântâna pentru frișcă și mixăm până se aerează iar crema devine fermă, lucioasă si ușor de manevrat.
Punem o treime din crema de brânză peste si nivelăm astfel încât să umplem toate golurile rămase.
Cu ajutorul unui sac cu șpriț cu formă stelară ornăm tortul si dăm la rece până a doua zi, după care se poate tăia si servi, asta în caz că mai aveți răbdare. Spor la treabă si să vă fie de folos!