Categoric cel mai bun tort cu gutui și mousse de vanilie cu ciocolată albă din câte am mâncat și făcut vreodată.
Mousse de vanilie cu ciocolată albă și gutuile ușor caramelizate alături de un blat combinațiile perfecte pentru un desert spectaculos și plin de arome de toamnă.
Așadar acum vă invit a rămâne alături pentru lista ingredientelor dar si a modului de preparare pas cu pas pentru o reușită garantată.
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente pentru blat:
6 ouă
Un praf de sare
140 g zahăr tos
100 ml ulei vegetal cu gust neutru
150 g făină albă tip 000
Ingrediente pentru stratul de gutui:
750 g gutui gata curățate de coajă și casa semințelor
100 g zahăr tos
Ingrediente pentru mousse-ul de vanilie cu cuișoare
3 gălbenușuri
200 g zahăr tos
160 ml lapte cu 3,5% grăsime
1 lingură extract de vanilie
1/2 linguriță ulei esențial de cuișoare sau 1/4 linguriță cuișoare măcinate
10 g gelatină alimentară
50 ml apă rece
500 ml smântână din lapte pentru frișcă
70 g zahăr pudră
Ingrediente pentru ganache-ul de ciocolată albă cu unt
150 g unt cu minim 80% grăsime
150 g ciocolată albă de bună calitate
150 g smântână din lapte pentru frișcă
Mod de preparare pentru stratul de gutui
Tăiem felii subțiri gutuile și le așezăm alternativ cu zahărul intr-o tavă rotundă de 22 cm tapetată cu hârtie de copt.
Dăm tava la cuptor pentru o oră la 180 de grade acoperite cu un capac. Scoatem pe o farfurie cu tot cu hârtie și lăsăm să se tempereze.
Punem folie de prospețime și dăm la congelator pentru minim 4 ore, astfel încât să se congelez și să o putem manevra ușor.
Mod de preparare pentru blat
Preîncălzim cuptorul la 175 de grade Celsius
Tapetăm fundul unei tavi rotunde de 24 cm cu hârtie de copt.
Separăm ouăle și gălbenușurile le amestecăm cu uleiul.
Batem albușurile cu un praf de sare până lasă ușoare valuri asemeni unei zăpezi moi. Adăugăm treptat zahărul și batem in continuare până obținem o bezea ferma și lucioasă.
Adăugăm compoziția de gălbenușuri și amestecăm ușor.
Încorporăm și făina cernută în 2 tranșe și amestecăm ușor cu mișcări de jos în sus până se încorporează toată făina.
Turnăm compoziția și nivelăm. Dăm la cuptor pentru 20-22 minute sau până trece testul scobitorii. Scoatem pe un gratar și lăsăm să se răcească complet.
Mod de preparare pentru mouse-ul de vanilie cu cuișoare
Punem la hidratat gelatina în apa rece.
Gălbenușurile împreună cu 50 de g de zahăr plus 3-4 linguri de lapte le omogenizăm într-un castronel.
Într-o crăticioară punem restul de lapte împreună cu extractul de vanilie, uleiul de cuișoare, diferența de 150 g de zahăr rămasă și lăsăm la foc mic până începe să clocotească.
Turnăm compoziția de lapte în fir subțire peste cea de gălbenușuri și amestecăm încontinuu.
Turnăm înapoi în crăticioară și mai fierbem până se îngroașă mestecând într-una să nu se prindă. Lăsăm să ajungă la temperatura camerei.
Batem frișca până lasă ușoare valuri la suprafață, precum o zăpadă ușoară și pufoasă, adăugăm zahărul pudră și mai batem puțin până se întărește. Mare atenție, nu bateți foarte mult, că rișcați să se taie și frișca naturală din lapte, niciodată nu va avea ținuta, gustul și nici nu va arăta ca frișca vegatală.
Încălzim gelatina hidratată și o turnăm peste compoziția de gălbenușuri. Omogenizăm.
Încorporăm treptat frișca bătută și amestecăm ușor cu mișcări largi până se omogenizează perfect.
Asamblare
Cu ajutorul unui cuțit cu dinți tăiem blatul în 2 părți egale.
Asezăm primul blat într-o formă rotundă sau inel potrivit dimensiunii blatului. Turnăm jumătate din compoziția de mousse peste blat.
Punem gutuile congelate peste. Apăsăm ușor.
Turnăm cealaltă jumătate de mousse, nivelăm si apoi celălalt blat. Apăsăm ușor. Învelim într-o folie de prospețime si dăm la rece pentru minim 6 ore sau peste noapte.
Mod de preparare pentru crema de unt cu ciocolată
Aducem smântâna în punctul de fierbere și oprim focul. Adăugăm ciocolata albă și lăsăm preț de 2-3 minute să se înmoaie. După care omogenizăm energic pentru a obține o compoziție uniformă. Dăm deoparte și lăsăm să ajungă la temperatura camerei.
Pentru început untul trebuie să fie musai la temperatura camerei și mixăm 10-12 minute până se spumează bine și se albește la culoare. Nu vă speriați sau nu trăiați e musai ca untul să fie mixat atât timp. Altfel nu va mai ieși la fel de cremos și exista și posibilitatea să se taie.
Acum că avem un unt cremos, fin și foarte aerat, adăugăm în fir subțire compoziția de ciocolată și mixăm la viteză mică până se încorporează complet. Nu batem mai mult decât este nevoie, adică atât cât să se încorporeze ciocolata albă în unt.
Așa trebuie să arate crema. Îmbrăcăm tortul, decorăm si dăm din nou la rece pentru o oră, după care se poate tăia si servi.