Anul acesta de Crăciun facem un Tort Toulouse cu mousse de fistic si jeleu de zmeură, fin și elegant cu arome și texturi diferite.
Și cum zmeura a făcut întotdeauna casă bună cu fisticul azi am zis să fac un tort care să îmbine ambele alimente, alături de un blat bine însiropat cu aromă de vanilie.
Dacă doriți să faceți pasta de fistic în casă găsiți rețeta aici sau dați click pe fotografie.
Cremozitatea mousse-ului de fistic, ușor gras alături de aciditatea jeleului de zmeură da gustul perfect al unui tort de sărbătoare pe care nimeni nu ar putea să îi reziste.
Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredinetelor dar și a modului de preparare detaliat pas cu pas.
Ingrediente pentru blat:
Ingrediente pentru jeleul de zmeură:
Ingrediente Mousse de fistic:
Ingrediente pentru însiropat:
Mod de preparare pentru blat:
Preîncălzim cuptorul la 170 de grade Celsius.
Tapetăm o tavă rotundă de 22 cm cu hârtie de copt.
Separăm ouăle.
Mixăm gălbenușurile cu uleiul până se omogenizează.
Batem albușurile cu un praf de sare până lasă ușoare valuri asemeni unei zăpezi moi. Adăugăm treptat zahărul și batem in continuare până obținem o bezea ferma și lucioasă.
Încorporăm amestecul de gălbenușuri și amestecăm ușor cu o spatulă până se omogenizează.
Cernem făina în compoziția de albușuri în 2-3 tranșe și amestecăm ușor cu spatula până compoziția devine uniformă.
Turnăm în tavă și nivelăm. Dăm la cuptorul preîncălzit pentru 30-32 de minute sau până trece testul scobitorii.
Scoatem afară din cuptor și lăsăm să se tempereze în tava în care s-a copt, după care îndepărtăm hârtia și lăsăm să se răcească complet.
Mod de preparare pentru mousse-ul de fistic:
Punem smântâna într-un castron împreună zahărul pudră și batem puțin până se întărește. Mare atenție, nu bateți foarte mult, că rișcați să se taie și frișca naturală din lapte, niciodată nu va avea ținuta, gustul și nici nu va arăta ca frișca vegatală.
Punem gelatina la hidratat în apa rece.
Punem laptele la înfierbântat. Oprim focul, adăugăm ciocolata și gelatina hidratată, lăsăm 2-3 minute după care omogenizăm.
Adăugăm pasta de fistic și puțin colorant alimentar verde.
Când deja compoziția este rece și capătă consistența smântânii, este semn că poate fi pregătit mousse-ul. În caz că se întărește o putem pune ușor deasupra flăcării aragazului și o readucem la consistența smântânii.
Adăugăm frișca bătută în 3 tranșe amestecând ușor astfel încât să nu scoatem aerul din frișcă. Acest pas îl facem înainte de a asambla.
Mod de preparare pentru jeleul de zmeură:
Dizolvăm amidonul în apă.
Punem zmeura cu zahărul, sucul de lămâie într-o crăticioară și punem la foc mic, atât cât să se topească zahărul și să fiarbă zmeura.
Trecem compoziția de zmeură prin sită să îndepărtăm sâmburii și să obținem un piure. Scoatem 2 linguri din piure și le dăm deoparte, vom avea nevoie pentru decor.
Adăugăm amidonul peste piureul de zmeură și punem din nou la fiert până se îngroașă. Dăm deoparte și amestecăm din când în când până se răcește.
Mod de preparare pentru sirop:
Punem într-o crăticioară apa, zeama de la lime, zahărul, extractul de vanilie si dăm un clocot, atât cât să se topească zahărul. Lăsăm să se răcească.
Asamblare:
Împărțim mousse-ul în 3 părți egale. Mare atenție ca finalizarea mousse-ului să o faceți după ce ați tăiat blatul si aveți tot pregătit.
Împărțim jeleul în 2 părți egale.
Împărțim siropul în 3 părți egale.
Decupăm partea superioară a blatului, atât cât este pojghița de deasupra. Tăiem blatul în 3 părți egale.
Punem un blat într-o formă rotundă, însiropăm cu o treime din cantitatea de sirop, ungem blatul 5 linguri de cremă iar cu ajutorul unui sac cu șpriț fără model turnăm o bordură pe marginea blatului, turnăm o jumătate din jeleu și nivelăm. Facem la fel si pentru al doilea blat.
Pentru ultimul blat, însiropăm, ungem cu un strat de mousse, iar cu cel rămas decorăm după imaginație.
Dăm le rece, obligatoriu pentru minim 12 ore după care putem îndepărta forma si bineînțeles tăia si servi.
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.