Tort Toulouse cu mousse de fistic si jeleu de zmeură

( 4.7 out of 5 )
Loading...
Tort Toulouse cu mousse de fistic si jeleu de zmeură
  • -18-20 pServings+
  • 60 mTimp de preparare
  • 35 mTimp de gatire
  • 1:35 hGata in
Print Recipe

Tort Toulouse cu mousse de fistic si jeleu de zmeură

Anul acesta de Crăciun facem un Tort Toulouse cu mousse de fistic si jeleu de zmeură, fin și elegant cu arome și texturi diferite.

Tort Toulouse cu mousse de fistic si jeleu de zmeură

Și cum zmeura a făcut întotdeauna casă bună cu fisticul azi am zis să fac un tort care să îmbine ambele alimente, alături de un blat bine însiropat cu aromă de vanilie.

Tort Toulouse cu mousse de fistic si jeleu de zmeură

Dacă doriți să faceți pasta de fistic în casă găsiți rețeta aici sau dați click pe fotografie.
Unt de fistic

Cremozitatea mousse-ului de fistic, ușor gras alături de aciditatea jeleului de zmeură da gustul perfect al unui tort de sărbătoare pe care nimeni nu ar putea să îi reziste.

Tort Toulouse cu mousse de fistic si jeleu de zmeură

Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredinetelor dar și a modului de preparare detaliat pas cu pas.

Tort Toulouse cu mousse de fistic si jeleu de zmeură

Cum facem Tort Toulouse cu mousse de fistic si jeleu de zmeură?

Ingrediente pentru blat:

  • 6 ouă întregi
  • Un praf de sare
  • 140 g zahăr tos
  • 150 g făină albă tip 000
  • 80 ml ulei vegetal cu gust neutru

Ingrediente pentru jeleul de zmeură:

  • 500 g zmeură proaspătă sau congelată
  • 150 g zahăr tos
  • 2 linguri suc de lămâie proaspăt stors
  • 50 ml de apă
  • 25 g amidon de porumb

Ingrediente Mousse de fistic:

  • 160 ml lapte cu 3,5% grăsime
  • 150 g pastă de fistic (100% fistic)
  • colorant alimentar verde (eu am folosit o picătură de gel)
  • 10 g gelatină alimentară
  • 50 ml apă rece
  • 120 g ciocolată albă
  • 350 g smântână din lapte pentru frișcă cu 35% grăsime
  • 50 g zahăr pudră

Ingrediente pentru însiropat:

  • Un lime
  • 250 ml apă
  • 50-70 g zahăr tos
  • 1 linguriță extract de vanilie

Mod de preparare pentru blat:

Preîncălzim cuptorul la 170 de grade Celsius.

Tapetăm o tavă rotundă de 22 cm cu hârtie de copt.

Separăm ouăle.

Mixăm gălbenușurile cu uleiul până se omogenizează.

Prăjitură cu brânză dulce și fructe din compot

Batem albușurile cu un praf de sare până lasă ușoare valuri asemeni unei zăpezi moi. Adăugăm treptat zahărul și batem in continuare până obținem o bezea ferma și lucioasă. 

Prăjitură regală cu nuci, ciocolată si frișcă

Încorporăm amestecul de gălbenușuri și amestecăm ușor cu o spatulă până se omogenizează.

Prăjitură cu brânză dulce și fructe din compot

Cernem făina în compoziția de albușuri în 2-3 tranșe și amestecăm ușor cu spatula până compoziția devine uniformă.

Prăjitură cu brânză dulce și fructe din compot

Turnăm în tavă și nivelăm. Dăm la cuptorul preîncălzit pentru 30-32 de minute sau până trece testul scobitorii.

Tort Toulouse cu mousse de fistic si jeleu de zmeură

Scoatem afară din cuptor și lăsăm să se tempereze în tava în care s-a copt, după care îndepărtăm hârtia și lăsăm să se răcească complet.

Mod de preparare pentru mousse-ul de fistic:

Punem smântâna într-un castron împreună zahărul pudră și batem puțin până se întărește. Mare atenție, nu bateți foarte mult, că rișcați să se taie și frișca naturală din lapte, niciodată nu va avea ținuta, gustul și nici nu va arăta ca frișca vegatală.
Tort Toulouse cu mousse de fistic si jeleu de zmeură

Punem gelatina la hidratat în apa rece.

Ecler la tavă cu ciocolată vanilie și zmeură

Punem laptele la înfierbântat. Oprim focul, adăugăm ciocolata și gelatina hidratată, lăsăm 2-3 minute după care omogenizăm.

Tort Toulouse cu mousse de fistic si jeleu de zmeură

Adăugăm pasta de fistic și puțin colorant alimentar verde.

Tort Toulouse cu mousse de fistic si jeleu de zmeură

Când deja compoziția este rece și capătă consistența smântânii, este semn că poate fi pregătit mousse-ul. În caz că se întărește o putem pune ușor deasupra flăcării aragazului și o readucem la consistența smântânii.

Adăugăm frișca bătută în 3 tranșe amestecând ușor astfel încât să nu scoatem aerul din frișcă. Acest pas îl facem înainte de a asambla.

Tort Toulouse cu mousse de fistic si jeleu de zmeură

Mod de preparare pentru jeleul de zmeură:

Dizolvăm amidonul în apă.
Tort Toulouse cu mousse de fistic si jeleu de zmeură

Punem zmeura cu zahărul, sucul de lămâie într-o crăticioară și punem la foc mic, atât cât să se topească zahărul și să fiarbă zmeura.

Tort Toulouse cu mousse de fistic si jeleu de zmeură
Trecem compoziția de zmeură prin sită să îndepărtăm sâmburii și să obținem un piure. Scoatem 2 linguri din piure și le dăm deoparte, vom avea nevoie pentru decor.

Tort Toulouse cu mousse de fistic si jeleu de zmeură

Adăugăm amidonul peste piureul de zmeură și punem din nou la fiert până se îngroașă. Dăm deoparte și amestecăm din când în când până se răcește.

Tort Toulouse cu mousse de fistic si jeleu de zmeură

Mod de preparare pentru sirop:

Punem într-o crăticioară apa, zeama de la lime, zahărul, extractul de vanilie si dăm un clocot, atât cât să se topească zahărul. Lăsăm să se răcească.

Tort Toulouse cu mousse de fistic si jeleu de zmeură

Asamblare:

Împărțim mousse-ul în 3 părți egale. Mare atenție ca finalizarea mousse-ului să o faceți după ce ați tăiat blatul si aveți tot pregătit.

Împărțim jeleul în 2 părți egale.

Împărțim siropul în 3 părți egale.

Decupăm partea superioară a blatului, atât cât este pojghița de deasupra. Tăiem blatul în 3 părți egale.

Tort Toulouse cu mousse de fistic si jeleu de zmeură

Punem un blat într-o formă rotundă, însiropăm cu o treime din cantitatea de sirop, ungem blatul  5 linguri de cremă iar cu ajutorul unui sac cu șpriț fără model turnăm o bordură pe marginea blatului, turnăm o jumătate din jeleu și nivelăm. Facem la fel si pentru al doilea blat.

Tort Toulouse cu mousse de fistic si jeleu de zmeură
Pentru ultimul blat, însiropăm, ungem cu un strat de mousse, iar cu cel rămas decorăm după imaginație.

Tort Toulouse cu mousse de fistic si jeleu de zmeură

Dăm le rece, obligatoriu pentru minim 12 ore după care putem îndepărta forma si bineînțeles tăia si servi.

Tort Toulouse cu mousse de fistic si jeleu de zmeură

Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie. 

necunoscut.jpg

Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.

1__#$!@!#__necunoscut.jpg

Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.

2__#$!@!#__necunoscut.jpg

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password