Prăjitura Fanta de post este un desert irezistibil, perfect echilibrat între aromele intense de cacao, cremozitatea delicată a cremei și prospețimea vibrantă a jeleului de portocale.
Blatul umed de cacao, dens și parfumat, se îmbină armonios cu o cremă fină de caju și smântână vegetală, oferind o textură catifelată și un gust bogat.
Deasupra, stratul translucid de jeleu de portocale adaugă o notă fructată și răcoritoare, completând perfect desertul. Fiecare linguriță este o combinație rafinată de arome și texturi, ideală pentru orice ocazie festivă sau pentru momentele în care vrei să te răsfeți cu ceva dulce și special.
Ingrediente pentru blat:
Ingrediente pentru cremă:
Ingrediente pentru jeleu:
Mod de preparare pentru blat:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Tapetăm o tavă rotundă cu fund detașabil de 28/30 cm cu hârtie de copt.
Punem toate ingredinetele uscate (făină, cacao, bicarbonat de sodiu) într-un castron și le amestecăm.
Într-o crăticioară punem 70 de ml de lapte din cantitatea totală și îl punem la înfierbântat, adăugăm ciocolata și lăsăm 2-3 minute după care omogenizăm.
Într-un alt castron punem restul de 300 de ml de lapte, zahărul, mierea, uleiul, praful de sare și extractul de vanilie, omogenizăm până se topește zahărul.
Adăugăm compoziția de ciocolată în castronul cu ingredinetele umede și omogenizăm după care încorporăm și ingredientele uscate.
Amestecăm bine și turnăm într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Coacem aproximativ 20 de minute sau până trece testul scobitorii.
NOTĂ: Nu coaceți mai mult decât este nevoie ca altfel va deveni înecăcios.
După ce îl scoatem din cuptor îl lăsăm încă 10 minute în tava în care s-a copt, după care îl scoatem pe un grătar și îl lăsăm să se răcească complet.
Mod de preparare pentru cremă:
Punem caju-ul la hidratat în apă rece pentru minim 3 ore, dar de preferat ar fi peste noapte.
Scurgem de lichid și punem în robotul de bucătărie alături de zahăr și de smântână. Mixăm bine până obținem o cremă fină. Dacă este prea tare mai puteți adăuga 1-2 linguri de apă.
NOTĂ: Crema trebuie să fie consistentă și să nu curgă.
Mod de preparare pentru jeleu:
Dizolvăm amidonul în 150 ml suc de portocale.
Punem sucul de portocale rămas cu zahărul la înfierbântat. Când ajunge în punctul de fierbere, turnăm amestecul de amidon și amestecăm într-una. Fierbem la foc mediu amestecând încontinuu până dispare culoarea tulbure și devine translucidă. Reducem focul la minim și mai fierbem 1 minut.
Lăsăm să se tempereze.
Asamblare:
Îndepărtăm partea superioară a blatului astfel încât să fie uniform.
Turnăm crema și nivelăm, dăm la rece.
Turnăm jeleul temperat deasupra cremei și nivelăm din nou. Dăm la rece peste noapte sau măcar pentru 6-7 ore.
Spor la treabă și poftă bună!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.