Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt, reteta traditionala din Banat

( 4.2 out of 5 )
Loading...
  • -4 pServings+
  • 5 mTimp de preparare
  • 15 mTimp de gatire
  • 20 mGata in
Print Recipe

Unii ar tinde sa spună ca este reteta ardeleneasca, dar după denumire tind sa cred mai mult ca este bănățenească.
Eu îmi aduc aminte ca tata era tare îndrăgostit de acest fel de mâncare, pe care bunica lui îl pregatea din primăvara și până ce intrau in toamna, adică de când apăreau primii dovlecei și pana la ultimii de cules din țarina.
Este o mâncare simpla de vara, se face rapid și o poți adapta după ce ai la îndemâna. Și aici ma refer la lactate, se poate face cu lapte, iaurt, smântâna, lapte bătut, kefir.

Ingredients

Step by step method

  • Pentru început ne apucam de dovlecei, dacă acestea sunt fragezi, nici nu este nevoie sa ii curățăm și ii putem da pe răzătoarea cu ochiuri mari, ii punem intr-un castron cu sare și ii lăsam deoparte cât timp ne ocupam de restul ingredientelor. Dacă dovleceii sunt mai bătrâni, este musai sa ii curățăm de coaja și de semințe și automat mai punem in completare o bucata mică

  • Curățăm ceapa și usturoiul, le tocam mărunt și le călim in ulei pana devin sticloase, adăugăm faina și amestecam astfel încât sa o incorporam bine in grăsimea din tigaie.

  • Adăugăm dovlecelul cu tot cu apa care a lăsat-o și continuam sa gătim pana se desface toată faina. Punem iaurtul, condimentam cu sare și piper și lăsam sa fiarbă aproximativ 10 minute la foc mic.

  • Punem și mararul și este gata. Putem servi alături de chiftele, un mălai jumeri de slănina sau cu friptura. Simplu, nu-i așa?! Spor la treaba și pofta buna!

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password