Cozonac de post cu fructe uscate ca la bunica acasă
De câteva zile am intrat în al doilea cel mai lung post din an. Zilele tot mai reci care prevestesc venirea iernii și Sărbătoarea Crăciunului care se apropie mi-au amintit de gustul cozonacilor pe care îi făcea bunica. Erau mai zdraveni, copți în tipsii, așa cum le spunea ea la tăvile rotunde în care intra aluat dintr-un kilogram de făină, dar totuși cu un gust desăvârșit. Astăzi, rețeta cozonac de post cu fructe uscate, de post pe care v-o propun păstrează îngredientele tradiționale, dar pentru un plus de gust, am adăugat laptele de soia. Respectând îndemânarea bunicii, am frământat aluatul cu grijă până “a asudat grinda”, adică foarte bine, tocmai pentru a dezvolta glutenul și a obține un aluat elastic și fin. Tot pentru a mă simți mai aproape de vremurile copilăriei mele, și a aduce în actualitate Rețetele bunicii am făcut și niște sarmale de post cu ciuperci și păsat și am chemat niște prieteni la mine să ne bucurăm împreună de gustul de odinioară. Acum nu mi-a mai rămas decât să închid ochii, să savurez cozonacii și să mă simt din nou copil lângă soba bunicii. Poftă bună dragilor!
Ingrediente cozonac de post cu fructe uscate ca la bunica acasă:
Pentru umplutură:
Mod de preparare cozonac de post cu fructe uscate ca la bunica acasa:
Turnăm romul peste fructele deshitratate și lăsăm deoparte să absoarbă.
Punem drojdia cu zahărul și sarea într-un castronel, le omogenizăm până obținem un lichid.
Adăugăm 2 linguri de făină și 30 ml din laptele de soia, le amestecăm și lăsăm deoparte la loc călduț pentru activarea drojdiei.
După ce amestecul de drojdie capătă volum și se văd bule de aer la suprafața lui,
turnăm peste făină, alături de restul de lapte, zahărul vanilat, coaja de lămâie și frământăm până se desprinde de pe pereții vasului și obținem un aluat fin și elastic.
Ungem un castron cu puțin ulei și îl lăsăm la dospit până își dublează volumul.
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade.
Întindem aluatul pe un plan de lucru sub formă dreptunghiulară, una din laturi să fie aproximativ egală cu lungimea tavii. (Eu am împărțit aluatul în două, pentru că vroiam să se dospească și să se coacă mai repede) Presărăm fructele deshitratate și rulăm.
Punem în tava de copt unsă cu puțin ulei și lăsăm din nou la dospit, până își dublează volumul din nou.
Coacem 40-45 de minute până prinde o culoare roșcată deasupra.
Gustos, rapid și ușor de făcut, dar nu vă mai rețin, vă spun doar atât: spor la treabă și poftă bună!
Dimensiune tavi: 10/25 cm