Prăjitură alba neagra cu nucă , cremă de vanilie și glazură de ciocolată
Dacă v-as invita la o “Alba-neagra”, ați accepta oferta? V-ați încumeta? Probabil deja mintea dvs a zburat către controversatul joc de noroc cu acest nume, dar eu nu la asta m-am referit. Vă invit la o Alba-neagra dulce, aromată, pufoasă și cremoasă, intr-un cuvânt savuroasă. In plus, câștigul este garantat!
Vă propun azi o rețeta de prăjitură delicioasă cu blat de cacao și blat de nuca, crema de vanilie și bucăți de cireșe amare confiate. Un deliciu. Povestea prăjiturii nu este una complicată și nici veche de când lumea. Cu câteva săptămâni în urmă am gustat o prăjitură, la o nuntă, la insistentele mătușii mele, care spunea: “E de casă, e de casă”. Am rămas plăcut impresionat de gustul bun și simplu al prăjiturii, am studiat-o pe toate părțile și mi-am întipărit ingredientele în minte. Mi-am pus și eu semnătura pe acest preparat și vreau sa cred ca ceea ce va prezint dvs e o varianta îmbunătățită a ceea ce am gustat eu atunci.
Acum poate va întrebări de unde numele “Alba-neagra”. Ei bine se spune că mariajul sau căsătoria ar fi un joc de noroc, iar acolo am descoperit eu aceasta prăjitura. Hehe, glumesc! Fizic vorbind, prăjitura are un blat alb și două negre, deci: Alba-neagra! Pofta buna!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente pentru blatul de nucă:
Ingrediente pentru blatul de cacao:
Ingredinete pentru crema de vanilie cu unt
Glazura de ciocolată:
Mod de preparare pentru cremă:
Punem 500 ml lapte la fiert cu extractul de vanilie, sarea și zahărul. Până ce fierbe laptele amestecăm gălbenușurile cu amidonul și restul de lapte. Când laptele a început să fiarbă turnăm peste compoziția de gălbenușe și amestecăm energic, turnăm toată compoziția înapoi în oală și fierbem la foc mic până se îngroașe, amestecând continuu. Adăugăm untul și o lăsăm să se răcească, amestecând din când în când să nu se facă pojghiță.
După ce s-a răcit batem cu ajutorul unui robot de bucătărie pentru spumare, 1-1:30 minute. Nu bateți prea mult, ca riscați să se taie. Ea este bună când deja începe să prindă luciu.
Mod de preparare pentru blatul cu nucă
Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Amestecăm nuca cu făina și le dăm deoparte.
Punem albușurile cu un praf de sare într-un castron încăpător și le batem până lasă ușoare valuri la suprafață. Adăugăm zahărul și batem până obținem o bezea lucioasă și zahărul s-a topit.
Încorporăm amestecul de făină cu nuca măcinată cu ajutorul unei spatule și cu mișcări ușoare de jos în sus.
Turnăm într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și coacem 15-16 minute sau până trece scobitorii. Lăsăm să se răcească. (22/33 cm)
Tapetăm fundul unei tăvi cu hârtie de copt pentru blatul de cacao (43/33 cm)
Mod de preparare pentru blatul cu cacao:
Într-un bol amestecăm ingredinetele uscate și le dăm deoparte.
Batem bine untul cu zahărul, sarea și extractul de vanilie până se spumează bine și zahărul este aproape topit.
Adăugăm ouăle pe rând, unul câte unul și batem ușor până la încorporare.
Adăugăm iaurtul și mai batem 10-15 secunde.
Încorporăm ingredinetele uscate și cu ajutorul unei spatule, amestecăm ușor cât să se amestece puțin ingredientele.
Punem apa fierbinte treptat peste aluat și amestecăm energic astfel încât să nu se facă cocoloașe.
Turnăm compoziția în mod uniform într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și coacem 15-18 minute.
Mod de preparare pentru glazura de ciocolată:
Punem toate ingredientele într-o crăticioară și le fierbem la foc mic până se îngroașă amestecând încontinuu. (Aproximativ 1 minut și jumătate)
Asamblare:
Tăiem blatul de cacao în 2 părți egale.
Decupăm și blatul de nucă astfel încât să obținem o dimensiune egală cu cea a celor de cacao.
Punem un blat de cacao, jumătate din crema de vanilie cu unt, jumătate din cantitatea de cireșe amare confiate tăiate felii, venim cu blatul de nucă, diferența de cremă de vanilie, restul de cireșe amare tăiate felii și ultimul blat de cacao. Dăm la rece pentru 2 ore. După fiecare blat apăsăm ușor ca să avem aderență și să nu se desprindă foile.
După răcire, turnăm glazura călduță atât cât să curgă și să se niveleze ușor.
Tăiem a doua zi, sau minim dulă 4 ore la rece. Spor la treabă și poftă bună!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Magdalena
As dori sa aflu ce cantitate contine praful de date. Multumesc anticipat.
Ionescu Ofelia
Buna ziua. Oare unde gasesc cirese amare condiate in Timisoara?