Tartă cu căpșuni și mascarpone
Dacă tot e vremea căpșunilor, atunci să facem deserturi cu căpșuni! Ceva simplu, rapid și de sezon cu ingrediente simple și la îndemâna oricui această tartă va ajunge imediat la sufletele tuturor!
Crema de mascarpone în combinație cu ciocolata și căpșunile merg de minune și când totul vine într-o coajă de tartă, nu face decât ca desertul să completeze acest tablou minunat și pe deasupra să fie și festiv!
Mai răcoritor și mai bun ca o tartă cu mascarpone și căpșuni, fără coacere în această perioada a anului, când căpșunile sunt din abundență ar fi păcat să nu profităm de ele. Mai ales că și zilele sunt tot mai călduroase, iar ca să pornim cuptorul începe să devină tot mai de nedorit.
Rămâneți alături pentru lista ingredientelor și modul de preparare.
Ingrediente pentru aluatul de tartă:
Ingrediente pentru crema de mascarpone:
Ingrediente pentru glazura de ciocolata:
Mod de preparare pentru aluatul de tartă:
Tăiați untul cubulețe.
Combinați făina cu sarea și zahărul într-un blender de bucătărie și plusați până se omogenizează.
Adăugați jumătate din unt, care trebuie sa fie de la frigider. Prin pulsare apăsați de 8 ori, adăugați și restul de unt și mai plusați de 6 ori.
La început punem jumătate din cantitatea totală de apă din congelator și plusați de câteva ori. Adăugați diferența de apă din cantitatea rămasă și mai plusați de câteva ori. Dacă este tot nisipos mai adăugăm o lingură și mai pulsăm de 3-4 ori.
Dacă se vede că are tendințe să se lege, atunci este suficientă apă.
Îl scoatem afara din vas, formăm rapid aluatul și îl punem intr-o folie alimentară la frigider pentru minim jumătate de oră. Nu frământăm!
Preîncălzim cuptorul la 200 de grade Celsius.
Îl scoatem de la frigider și îl intindem pe un plan de lucru presărat cu făină. Intindem sub formă rotundă și îl punem într-o tavă cu inel detașabil cu diametrul de 25-26 de cm. Cu ajutorul unui cuțit tăiem excesul de pe margini.
Punem o hârtie de copt și înțepăm ușor din loc în loc. Deasupra punem biluțe ceramice speciale pentru copt și dăm la cuptor pentru 15-18 minute. Dacă nu aveți, puteți folosi boabe de fasole, așa cum am folosit și eu.
Scoatem fasolea din tavă afară și mai coacem 15-20 de minute sau până devine aurie-brun deschis și crocantă.
O scoatem pe un grătar și o lăsăm să se răcească.
Mod de preparare pentru cremă.
Punem mascarponele cu extractul de vanilie și 100 de grame de zahăr pudră și amestecăm ușor cu ajutorul unei spatule de Silicon. Dăm deoparte.
Batem frișca până lasă ușoare valuri la suprafață, adăugăm zahărul pudră și mai batem câteva secunde.
Adăugăm mascarponele peste frișcă și batem, până se omogenizează și lasă valuri consistente la suprafață.
Punem jumătate din crema de mascarpone în coaja de tartă, nivelăm și distribuim uniform căpșunile cu vârful în sus și codițele tăiate.
Punem deasupra căpșunilor crema rămasă, nivelăm și dăm la frigider.
Mod de preparare glazură de ciocolată:
Punem toate ingredientele într-o crăticioară pe bain marin sau la foc mic pana când acestea se topesc. Lăsăm glazura 2-3 minute să ajungă la temperatura camerei.
Turnăm glazura pe toată suprafața tartei și cu ajutorul unei spatule o nivelăm uniform pe toată suprafața.
Decorăm cu căpșuni glasate în ciocolată sau chiar și cu căpșuni simple. Spor la treabă și poftă bună!