Blinile sunt tradiționalele “clătite” rusești, făcute cu precădere din faina alba de grâu, foarte rar din altfel de faina, fiind servite cu smanatana dulce, crema de brânza, unt, caviar ori cu alte toppinguri. Francezii au clătite, scoţienii, turte din orz sau ovăz, iar americanii, pancake-uri.
Prin urmare, nu e de mirare că şi ruşii au propriul lor fel de clătite: blini, un preparat culinar cu o lungă istorie.
Slavii din antichitate foloseau blinica ofrande de mâncare în ritualurile lor păgâne. Pentru ei, blini erau un simbol potrivit al Soarelui auriu, cald şi rotund. După ce năşteau, femeilor li se dădeau blini. Acestea erau servite şi la nunţi şi înmormântări. Astfel, putem spune că blini, făceau parte din viaţa oamenilor de la naştere până la moarte.
Încingem o tigaie pe care o ungem cu puțin ulei și turnam aluatul in forme cilindrice de dimensiunea dorita. Coacem pe o parte și pe cealaltă pana sunt rumeni și tot așa pana terminăm aluatul. Mare atentie, nu încercați sa turnați aluatul pe diametrul dorit, faceți una și vedeți cat se întinde apoi continuați.