Indiferent cum le spuneți aceste Brânzoaice sărate – Poale în brâu cu brânză sărată și mărar – Bucte cu brânză și mărar sunt același lucru, doar că fără stafide și sărate, practic același aluat l-am folosit pentru un Snack delicios.
Pufoase, moi, aromate și cu brânză din belșug, așa aș putea descrie brânzoaicele mele sărate! Rețeta am primit-o de la o vecină, care recunosc…făcea cele mai bune poale-n brâu! Și pot spune că deși o fac de mai bine de 20 de ani, parcă tot ale ei sunt cele mai bune, nu știu de ce…că de băgat nu bagă nimic în plus, ba chiar uneori împarte o lămâie atât pentru aluat cât și pentru umplutură.
Întotdeauna mi-au plăcut dulciurile, mai ales cele cu ciocolată, însă foarte mult și cele cu brânză, fie ea cremă, brânză dulce ori urdă.
Astăzi cu gândul la vremurile de demult, mi-a venit ideea de a le face și cu brânză sarată, așa că m-am pus pe frământat și ce a ieșit puteți vedea și dumneavoastră.
Pufoase, fragede cu gust de altădată, datorită mărarului și pline de umplutură.
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente pentru aluat:
Ingrediente pentru umplutură:
Dacă v-a plăcut această rețetă puteți încerca și rețeta de branzoaice cu brânza dulce și stafide cu un click aici sau click pe fotografie.
Mod de preparare pentru aluat:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade, in momentul în care am terminat de frământat aluatul.
Toate ingredinetele trebuiesc să fie la temperatura camerei.
Pentru început punem într-un bol laptele bătut cu drojdia, zahărul tos, amestecăm ușor pentru activarea drojdiei și acoperim bolul cu o folie de prospețime.
Punem făina într-un bol încăpător și facem o gaură în mijloc, adaugăm compoziția de drojdie care deja a fost activată, gălbenușurile, sarea și amestecăm cu o lingură de lemn, până aceasta devine ineficientă.
Adăugăm untul în aluat și frământăm până obținem un aluat fin, elastic și destul de lejer.
Punem aluatul într-un castron uns cu puțin ulei și îl acoperim cu o folie de prospețime, îl ținem la loc calduț, până își dublează volumul(aproximativ 50 de minute)
În timp ce aluatul dospește ne apucăm de compoziția de brânză:
Punem toate ingredinetele într-un bol și amestecăm pentru omogenizare.
Tarziu, dar câteodată e mai bine mi-a venit să adaug și o legătură de mărar și tare ma bucur de inspirația se moment!
Acum că aluatul este dospit, îl intindem pe un plan de lucru presărat cu făină într-un pătrat aproximativ de 30/30 cm.
Tăiem aluatul în 16 pătrate egale pe care le umplem cu compoziția de brânză.
Împăturăm aluatul deasupra compoziției de brânză aducând fiecare colț spre centrul pătratului.
Punem în tăvi tapetate cu hartie de copt la distanțe minim 3-4 cm între ele. Le lăsăm să dospească pentru ultima dată încă 10-15 minute.
Ungem cu un gălbenuș frecat cu 2 linguri de lapte și coacem pentru 18-20 de minute sau până se rumenesc frumos.
Le scoatem din cuptor, le lăsăm la temperat și sunt gata de servit.
Spor la treabă și poftă bună!