Cozonaci tradiționali cu nucă și cacao – Rețetă garantată cu o reușită de 100%
Vreti să faceți un cozonac cu o reușită garantată?! Atunci ai găsit rețeta potrivită, aroma și gustul copilăriei din casa bunicilor în ajunul de sărbători sau efectiv din zilele de Weekend se va regăsi și în casa dumneavoastră.
Și pentru că știu că multora dintre dumneavoastră vă e teamă să vă apucați de pregătirea cozonacilor, vin cu o rețetă simplă și cu o reușită de 100% pentru toți aceia care au încercat reteta aceasta. Tot ceea ce trebuie să faceți e să respectați cu strictețe cantitatea ingredientelor, modul de preparare și veți obține niște pufoși aromați și gustoși ca la bunica acasă.
Ingredientele sunt simple, la îndemâna oricui și cu siguranță și celor mai neîndemânatici într-ale bucătăriei îi va reuși.
Eu fac această rețetă de foarte multă vreme încoace la ochi, însă până astăzi nu am publicat-o dintr-un motiv lesne de înțeles. Bunica avea o cană cu care măsura ingredientele și până nu am luat cana și am cântărit fiecare ingredient în parte am zis că nu e tocmai ortodox până nu dau niște ingrediente exacte, că acum fiecare are câte o cană-două pe acasă, dar nu se potrivesc neaparat între ele ca și volum.
Rămâneți alături pentru lista ingredientelor și modul de preparare și veți obține cei mai buni și mai reușiți cozonaci.
Ingredinete pentru maia:
Ingrediente pentru aluat:
Ingrediente pentru umplutură:
Ingredinete pentru uns cozonacul:
Mod de preparare pentru cozonaci umpluți cu nucă și cacao:
Preîncălzim cuptorul la 150 de grade Celsius/
Tapetăm 2 tăvi cu hârtie de copt.
Mod de preparare pentru maia:
Într-un castronel punem toate ingredientele și le amestecăm ușor până se încorporează făina. Acoperim castronul cu o folie de prospețime și-l dăm deoparte până își dublează volumul.
Mod de preparare pentru aluat:
Cernem făina într-un castron mare și facem o gaură în mijlocul ei. Adăugăm maiaua obținută mai devreme, coaja de portocală sau de lămâie, gălbenușurile, sarea, untul, extractul de vanilie, zahărul și frământăm până obținem un aluat umed, dar totuși elastic care nu se mai prinde de pereții bolului.
Punem aluatul obținut într-un castron încăpător uns cu ulei și-l acoperim cu un prosop de bucătărie sau cu o folie de prospețime. Îl ținem la temperatura camerei, până își dublează volumul, nu trebuie să fie nici prea cald, dar nici frig.
Mod de preparare pentru umplutură:
În timp ce aluatul sta la dospit punem toate ingredientele pentru cremă într-un castronel și le omogenizăm.
Acum că aluatul nu numai că și-a dublat volumul ci aproape că și l-a triplat, îl împărțim în 4 părți egale. Umblăm cu mare atenție cu el, astfel încât să nu distrugem dospirea lui și să fie cât mai ușor manevrabil.
Pe un plan de lucru uns cu puțin ulei intindem fiecare bucata de aluat cu dimensiunea aproximativă de 30/25 cm și ungem fiecare dreptunghi cu cantități egale de umplutură.
Rulăm fiecare bucată de aluat, le lipim la capete și 2 câte 2 le împletim.
Le punem în formele de cozonac tapetate cu hârtie de copt și le lăsăm la loc călduț pentru a doua dospire, exact ca la prima, până își dublează volumul. Ungem cozonacii cu gălbenușul amestecat cu lapte și le băgăm la cuptor pentru 15 minute la 150 de grade după care încă jumătate de ora la 180 de grade sau până trece testul scobitorii. Nu mai mult de 50 de minute pentru că nu vor usca.
Scoatem afară din cuptor și îi mai lăsăm încă 10 minute în tăvile în care s-au copt după care îi scoatem pe un grătar și-i lăsăm să se răcească complet. Dacă îi servim în ziua în care îi facem e suficient să îi lăsăm în casă la temperatura camerei, eventual acoperiți cu un prosop. Dacă nu îi învelim în folie de prospețime.
Spor la treabă și poftă bună!
Dimensiuni pentru tavi: 30/12 cm