Cremeș fals cu foi fragede și cremă fiartă de vanilie. Este alegerea cea mai bună pentru un desert rapid cu gust tradițional.
Între aceste foi am pus o cremă catifelată de vanilie, fiartă cu lapte și ouă și parfumată cu păstaie de vanilie naturală, care aduce o aromă intensă și autentică. Rezultatul este un desert generos, bogat în gust, dar surprinzător de simplu, perfect pentru a aduce pe masă savoarea rețetelor de odinioară.
Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor dar și a modului de preparare detaliat pas cu pas.
Ingrediente pentru foi:
Ingrediente pentru crema de vanilie:
Mod de preparare pentru crema de vanilie:
Punem 1 litru de lapte la înfierbântat împreună cu păstaia de vanilie.
Într-un castron omogenizăm ouăle, gălbenușurile și zahărul.
Adăugăm făina, amidonul, 200 ml lapte rece și omogenizăm.
Adăugăm compoziția de ouă în fir subțire peste laptele fierbinte și amestecăm energic până începe să clocotească iar compoziția s-a îngroșat. Reducem focul la minim și fierbem vreo 7-8 minute, amestecând în continuare.
Adăugăm untul în cremă fierbinte și omogenizăm. Lăsăm să ajungă la temperatura camerei amestecând ocazional să nu facă pojghiță.
Mod de preparare pentru foi:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade.
Cernem făina într-un castron, adăugăm untura, sarea și frământăm cu vârful degetelor până obținem o compoziție similară nisipului umed.
Adăugăm smântâna și frământăm rapid un aluat fără a insista prea mult. E suficient ca toate ingredientele să fie legate, dacă insistați prea mult riscați ca să dezvoltați rețeaua de gluten și foile nu vor mai fi fragede.
Punem într-o folie și dăm la frigider pentru 30 de minute.
Pe un plan de lucru presărat bine cu făină întindem 2 foi cu dimensiunea de 25/35 cm, le înțepăm din loc în loc cu o furculița și le punem în tăvi tapetate cu făină. Coacem 18-20 de minute sau până se rumenesc frumos.
Le scoatem pe un grătar și le lăsăm să se răcească complet. Nu umblați cu ele până nu se răcesc foarte bine, sunt foarte fragede și riscați să le rupeți.
Punem foile una peste alta și le îndreptăm sau le putem lăsa așa și apoi îndepărtăm marginile.
Așezăm o foaie pe un platou, punem o formă detașabilă în jurul acesteia, crema de vanilie, o nivelăm și a doua foaie.
Dăm la rece pentru minim 4 ore. Scoatem de la frigider și cu ajutorul unui cuțit cu dinți tăiem ușor în porțiile dorite. Apoi pudrăm cu zahăr.
Iar de aici nu îmi rămâne decât să vă doresc spor la treabă și poftă bună!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.